Trogen historialliseen voittoon Kouvolassa, pistejohto vankistui – “Oli huikea tunnelma”

31.8.2018 / 11:39
RX Academyn kärkikolmikko Kouvolassa, Leitgeber, Trogen ja Valtanen (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin RX Academy -sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Kouvolassa osana RallyX Nordic -sarjan kilpailua. Tykkimäen rinteisiin oli kerääntynyt tuhansia katsojia ja tunnelma nousi niin lauantaina, kuin sunnuntainakin korkealle. Toinen peräkkäinen voitto vahvisti Sami-Matti Trogen mestaruusmahdollisuuksia, kun yksi osakilpailu on vielä ajamatta.

Pelin henki kävi selväksi heti sunnuntai-aamuna. Sarjakakkonen Oskar Leitgeber oli mukana ensimmäisessä startissa ja ajoi ykköseksi. Ilman suurempia yllätyksiä hänen ja Sami-Matti Trogenin kesken tultaisiin näkemään taistelu kilpailun voitosta. Alkuerässä numero yksi Trogenin arvottu lähtöpaikka oli kolmannessa ruudussa ja kun tasaiset autot kiihdyttivät matkaan, eikä kukaan antanut periksi, niin selvisi ettei huolto jää startin jälkeen toimettomaksi.

Peltitöitä riittää, kun ensimmäissä mutkassa tuli ahdasta.

– Hyvä lähtö, mutta ekassa mutkassa tuli osumaa ja koko erä meni taistelessa venäläisen (Marat Knyazev) kanssa joten se meni huonosti ja auto oli aika kolhuilla, Trogen kommentoi.

Lähtökohta toiseen erään oli vaikea, kun Trogen oli ulkoradalla. Startti onnistui hyvin ja ensimmäisessä kaarteessa yleisö sai nähdä lohjalaisen tavaramerkiksi muodostuneen tempun, rohkean ohitusyrityksen ulkokautta. Useasti toiminut kikka ei mennyt ihan nappiin, mutta vauhti oli kohdallaan. Viimeisessä alkuerässä lähtöpaikka oli edellisen erän tuloksen perusteella kakkosruudussa ja nyt Trogen käskytti auton hurjaan laukkaan. Sama vauhti säilyi semifinaalissa, joten lohjalainen ajoi finaalin eturiviin.

– Toiseen alkuerään taas hyvä lähtö, mutta jäin ekassa mutkassa vähän sumppuun. Lisälenkkitaktiikka onneksi toimi, voitin lähdön ja aikani oli erän toiseksi nopein. Viimeinen erä meni hyvin, ajoin lähdöstä maaliin ykkösenä ja aika riitti erävoittoon. Semifinaalikin meni ihan puhtaasti, kaikki toimi, Trogen iloitsi.

Finaalin koittaessa tunnelma Tykkimäen rinteillä sähköistyi, kun yleisö odotti suomalaisen ja puolalaisen välienselvittelyä, eikä sen tarvinnut pettyä. Lähtö oli tasainen ja ensimmäiseen mutkaan Trogen ja Leitgeber menivät “poski poskessa”. Katsojat ponkaisivat pystyyn nähdäkseen mitä tapahtuu, Trogen piti auton otteessaan ja meni kärkeen.

Ero Leitgeberiin kasvoi välittömästi ja näytti siltä, että Trogen ajaa helppoon voittoon, kunnes ajaminen alkoi näyttämään vaikealta ja Leitgeber kuroi etumatkaa umpeen. Yleisön mylviessä Trogen löysi vielä yhden vaihteen, otti kaikki taitonsa käyttöön ja pysyi ykkösenä ruutulipulle saakka. Unelma kotivoitosta Suomen suurimmassa rallicross-kilpailussa täyttyi.

– Finaali oli tiukka. Lähdöstä pääsin piikkiin ja kaksi ensimmäistä kierrosta meni hyvin, mutta sitten auto alkoi puskemaan ja renkaat lämpesivät liikaa. Siinä Oskar sai kiinni. Menin viimeisellä kierroksella lisälenkile ja onneksi ero riitti voittoon. Oli huikea tunnelma, kun nousin autosta yleisön edessä ja kaikki taputtivat. Kiitos yleisölle, sekä tukijoilleni. Tuntui hyvältä huomata, että moni oli saapunut Kouvolaan seuraamaan kilpailua, Togen kiitteli.

Trogen teki samalla myös historiaa, sillä RX Academyn yhdeksän kilpailun mittaisen historian aikana kukaan kuljettaja ei ollut pystynyt toistamaan voittoaan. Trogenin kausi jatkuu jo tänä viikonloppuna, kun rallicrossin MM-sarja ja RX2-luokka kilpailevat Ranskassa.

– Tosi hyvä fiilis jäi kisasta, etenkin kun ne kaksi ensimmäistä alkuerää olivat niin vaikeita. Ero kakkoseen kasvoi nyt kuuteen pisteeseen, tästä voi hyvillä mielin lähteä kohti Ranskan kilpailua, Trogen päätti.

RX Academy ja Kouvolan finaalin tulokset

1) Sami-Matti Trogen
2) Oskar Leitgeber (POL)
3) Juho Valtanen
4) Marko Muru (EST)
5) Marat Knyazev (RUS)
6) Isak Reiersen (SWE)

Pistetilanne 4/5 osakilpailua

1) Sami-Matti Trogen 105
2) Oskar Leitgeber (POL) 99
3) Jimi Kalliomäki 79
4) Marko Muru (EST) 79
5) Isak Reiersen (SWE) 73

Teksti: Sami-Matti Trogenin tiedote


Facebook kommentit