Trogenin paluu rallicrossiin toi heti menestystä – “Aivan erilainen maailma formuloiden jälkeen”

19.6.2017 / 20:12
Sami-Matti Trogen oli hyvässä iskussa Honkajoella viikonloppuna (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

15-vuotias autourheilun suurlupaus Sami-Matti Trogen teki viikonloppuna Honkajoella paluun rallicrossin pariin yli puolen vuoden tauon jälkeen. Kalenterivuoden ensimmäinen puolisko on mennyt formuloiden parissa, mutta RX Academyn kauden toisessa osakilpailussa Trogen näytti, että myös rallicross-auto pysyy edelleen käsissä.

Sami-Matti Trogen on tänä vuonna kilpaillut Formula 4 NEZ -sarjassa ja takana on nyt kolme kilpailua, joista viimeisin Ahvenistolla kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna toi ensimmäisestä lähdöstä komean kakkossijan. Ennen Honkajoen kilpailua Trogen pääsi testaamaan RX Academyn Renault Clioa Jurvassa ja viikonlopun kisanäyttämöön ensikosketus tuli perjantaina ajetuista vapaista harjoituksista, missä Trogenin sijoitus oli viides.

– Onhan tämä aivan erilainen maailma taas formuloiden jälkeen. Oli hyvä, kun pääsin testaamaan päiväksi autoa kisaviikolla, sain siitä luottoa tämän lajin pariin. Piti hetki treenata, mutta aika nopeasti pääsin taas jyvälle miten tätä crossia taas ajettiinkaan, Trogen kertoo tiedotteessaan.

Lauantain alkuerissä Trogen oli huikeassa iskussa ajamalla kaikissa kolmessa erässään ykkösenä ruutulipulle. Koko porukasta Trogenin aika oli kahdessa ensimmäisessä alkuerässä nopein ja kolmannessa alkuerässä toiseksi nopein. Vakuuttava näyte nuoren rattitaiturin osaamisesta heti kauden ensimmäisessä rallicross-kilpailussa, uudella kalustolla.

– Meni jopa vähän yli odotusten nuo alkuerät. Ei ollut oikeastaan mitään ongelmia, nämä autot toimivat todella hyvin ja oma ajokin lähti heti oikeaan suuntaan. Sain jo ensimmäisestä startista itseluottamusta ja se siivitti hyvään vauhtiin.

Trogen kuittasi alkueristä suurimmat sarjapisteet kahden erävoiton ja yhden kakkossijan myötä.

“Mahtava viikonloppu”

Alkuerien menestys nosti Trogenin ensimmäisessä semifinaalierässä paalupaikalle. Toisesta ruudusta startannut Jari Huttunen onnistui kuitenkin kuuden kierroksen aikana ohittamaan Trogenin ja tämä oli lopulta myös järjestys maalissa. Huttusen voittomarginaali Trogeniin nähden oli vain puolisen sekuntia.

– Aika nappiin meni ensimmäiset pari kierrosta, kunnes alkoi kova taistelu takasuoran päättävässä mutkassa. Pikku osuma autoon, siitä meni vähän linja leveämmäksi kuin oli tarkoitus ja ykköspaikka vaihtui toiseen sijaan.

– Koitin tehdä kaikkeni, että olisin vielä noussut takaisin johtoon, mutta tuli yritettyä vähän ylikin ja meni muutama paikka liian kovaa. Niissä meni sekunnin kymmenyksiä hukkaan ja kun nämä autot ovat niin tasaväkisiä, en saanut eroa kurottua umpeen. Mutta finaalipaikka on kuitenkin taskussa, joten siihen olen tyytyväinen.

Finaalissa Trogenin lähtöpaikka oli toinen lähtörivi ja kolmas lähtöruutu. Paalupaikalta lähtenyt Huttunen rynnisti lopulta selvään voittoon ja Trogen nousi yhden pykälän ylöspäin hienosti toiseksi.

– Sain hyvä startin ja nousin toisesta rivistä heti taistelemaan johtopaikasta Huttusen kanssa. Ihan ei kyyti riittänyt ykkösmutkassa ja voisi sanoa että kisa ratkesi siihen. Kuten semissäkin, pidin nilkan suorana koko ajan, välillä ehkä liiankin. Kunnia sille kelle se kuuluu, Huttunen veti kyllä niin hienosti, Trogen onnitteli rehdisti päivän voittajaa.

Kokonaisuutena Honkajoen viikonlopun anti lähtökohtiin nähden maistui, mutta niinhän se aina menee, että jokainen autourheilija haluaa aina voittaa. Niin myös Trogen.

– Mahtava viikonloppu. Varovasti asetin itselleni tavoitteeksi paikan podiumille, tosin kyllä minä voitto mielessä lähdin heti aamun ensimmäiseen starttiin. Toinen sija ensin vähän harmitti, mutta olen lopulta ihan tyytyväinen koko päivän suoritukseen, Trogen pohti.

Juhannusviikonlopun Trogen viettää Espanjassa, MotorLand Aragon -moottoriradalla Teruelin maakunnassa, missä ajetaan Espanjan F4-sarjan avausosakilpailu. Väsymys ei nuorta miestä kovasta kilpailutahdista huolimatta paina.

– Hyvin tuntuu virtaa riittävän. Crossi oli kivaa vaihtelua, joka paremminkin antoi kuin vei energiaa. Nyt vain täysi keskittyminen taas päälle, katkaisijasta formulavaihde silmään ja menoksi, Trogen päätti.

Sami-Matti Trogen Honkajoella 2017

Perjantaina harjoitusten 5. nopein aika
Kahdessa ensimmäisessä alkuerässä nopein
Kolmannen alkuerän toiseksi nopein
Alkueristä suurin pistepotti
Semifinaalissa toinen
Finaalin lähtöpaikka toisessa rivissä
Finaalissa toinen
Koko kilpailusta toiseksi eniten sarjapisteitä

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit