Trogenin voittotaistelu päättyi pettymykseen – “Sitten vaan rengas hajosi”

25.11.2018 / 20:39
Sami-Matti Trogen oli hyvässä vauhdissa Etelä-Afrikassa (Kuva: Jan Kåre Rafoss / iRafoss).

[ A- ] / [ A+ ]

Lohjalainen Sami-Matti Trogen päätti kautensa jännittävien vaiheiden jälkeen finaalin viidenteen sijaan RX2-sarjan päätösosakilpailussa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Finaalipaikka oli Trogenille tässä sarjassa kauden kolmas.

Suomen marraskuinen pikku pakkanen vaihtui Etelä-Afrikan aurinkoon ja toppatakki t-paitaan, kun Sami-Matti Trogen, 16, lensi päiväntasaajan toiselle puolelle keskiviikkona. Torstaina oli ohjelmassa auton testausta, eikä se ollutkaan mikään aivan normaali rupeama. Muutama kilpa-auto rahdattiin paikalliselle savannille, kuskit autoihin ja nilkkaa suoraksi.

– Kotikisaan valmistautuva kaveri halusi kokeilla lähtöjä, niin suljettiin pätkä tietä ja vedettiin treenit siinä. Oli se aika eksoottista. Onneksi siellä ei näkynyt mitään villieläimiä, Trogen naurahtaa.

Kaksi ensimmäistä alkuerää ajettiin lauantaina ja ne sujuivat Trogenilta hyvin. Ensimmäisessä erässä Trogen sai hyvän lähdön ja pääsi heti kärkeen. Hankaluuksia aiheutti ainoastaan William Nilsson, joka pysyi hetken vauhdissa mukana ja runttasi takakulmaan. Trogen sai kuitenkin karistettua kilpakumppanin kannoiltaan ja ajoi selvään voittoon. Kokonaistilanteessa Trogen oli ensimmäisten alkuerien jälkeen toisena.

Toisessa erässä Trogen jäi tasaisessa lähdössä pahasti sumppuun ja putosi viidenneksi, mutta hyvin ajoitettu lisälenkki ja onnistunut ajo nostivat hänet kolmanneksi. Lauantain urakoinnin jälkeen Trogen oli kokonaistilanteessa neljäntenä, joten illan lepohetki auringossa oli ansaittu.

– On ollut hienoa ajaa täällä Afrikassa. Ensimmäinen erä meni hyvin. Toinen erä oli todella kovatasoinen ja jäin ensimmäisessä mutkassa vähän sumppuun, mutta ok sijoitus. Huomenna jatketaan, nyt lähden hotellille lepäämään ja nauttimaan auringosta, Trogen kertoi.

Sunnuntai valkeni yhtä aurinkoisena kuin edellinenkin kilpailupäivä, joten tiedossa oli lämmintä keliä ja kuumia hetkiä radalla. Siitä Trogen sai esimakua heti kolmannessa erässä, kun matka katkesi ensimmäisiin kaarteisiin.

– En tiedä mihin se osui, ilmeisesti kanttariin. Rengas taittui alle ja keskeytin.

“Pitkä, mutta mahtava kausi”

Neljänteen erään lähdettäessä sijoitus oli vielä hyvä, Trogen oli seitsemäntenä ja kiinni semifinaalipaikassa. Nyt oltiin tärkeän startin äärellä, tästä pitäisi saada hyvä tulos, jotta tavoite palkintosijasta pysyisi elossa.

– Tiimi oli saanut auton kuntoon, mutta ohjauksessa oli vielä jotain häikkää. En päässyt heti lähdöstä piikkiin, mutta ohitus onnistui ja tärkein, eli hyvä sijoitus tuli.

Trogen nakutteli lähdöstä toiseen kärkipään kierrosaikoja ja oli alkuerien jälkeen kuudentena. Viikonlopun huipennus lähestyi, oli semifinaalin aika. Kuusi nopeaa kuljettajaa oli lähtöruudukossa valmiina taistelemaan kolmesta finaalipaikasta. Toisesta rivistä lähtenyt Trogen teki rajusti työtä ja antoi kilpakumppaneiden maistaa suomalaista sisua.

– Sain hyvän startin, vähän tuli osumaa sinne tänne ja taisin siinä antaa takaisinkin. Ajoitettiin taas lisälenkki hyvin ja sain pidettyä sijoitukseni.

Finaaliin Trogen starttasi takarivistä. Alkoi armoton kolistelu, kun jokainen kuudesta hurjapäästä halusi kärkeen. Trogen raivasi muiden mukana tietään ja nousi kolmanneksi. Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Sarjan mestaruuden semifinaalin voitollaan varmistaneen Oliver Erikssonin auto hyytyi, johtoon nousi Ben-Philip Gundersen ja Trogen roikkui kannoilla, kunnes jälleen tapahtui.

– Sitten vaan rengas hajosi, varikolle tullut Trogen totesi lyhyesti.

Trogenin debyyttikausi oli nousujohteinen. Kanadan kilpailuun tullut uusi auto siivitti lohjalaisen siellä finaaliin, Ranskassa sijoitus oli toinen ja Etelä-Afrikassa Trogen hiillosti kilpailun voittanutta Gundersenia. Uran ensimmäinen voitto nelivetoisissa jäi siis odottamaan tuloaan, kenties sen aika on ensi kaudella. Tulevaisuuden suunnitelmista lisätietoa on luvassa vielä ennen joulua.

– Kiitos perheelle ja kaikille tukijoille kannustuksesta, faneille kivoista viesteistä ja tietenkin tiimille. Oli aika pitkä, mutta mahtava kausi. Nyt vedetään hetki henkeä ja treenataan jokaista osa-aluetta vielä vähän paremmaksi ensi vuotta varten, Trogen päätti.

Teksti: Sami-Matti Trogenin tiedote


Facebook kommentit