Tuhannet hevosvoimat valtaavat Malmin lentokentän, mutta ilmaan ei lähdetä

5.7.2018 / 19:46
Drifting on näyttävä laji ja ehdottomasti parasta paikan päällä (Kuva: Anastassia Samoilova / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Driftingin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan perjantaina (6.7.) Malmin lentokentällä. Erikoinen kilpailupaikka sytyttää myös kuljettajat uudella tavalla, lupaa lajipäällikkö Pekka Säynevirta.

Malmin perinteikäs lentokenttä muuttuu perjantaina todennäköisesti Suomen nopeimmaksi katuradaksi, kun kentällä ajetaan driftingin SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu. Drifting on moottoriurheilulaji, jossa kuljettajat taiteilevat autoillaan asfalttiradalla mahdollisimman näyttävissä ja nopeissa sivuluisuissa.

AKK:n lajipäällikkö Pekka Säynevirta ei säästele sanojaan kisan alla, vaan lupaa perjantaille todellista moottoriurheiluspektaakkelia – ei vähiten poikkeuksellisen kisapaikan vuoksi.

– Yleensä katuradat ovat ahtaita ja siten hitaita, mutta Malmilla tätä ongelmaa ei ole, kun tilaa on paljon. Sen myötä vauhdit ja näyttävyys nousevat uudelle tasolle. Erikoinen kilpailupaikka sytyttää varmasti myös kuljettajat, sillä SM-tasoista autourheilukisaa ei ole aiemmin järjestetty Malmilla, Säynevirta toteaa.

Battle for Malmi -nimeä kantava osakilpailu on myös osa Suomen Olympiakomitean järjestämää SM-viikkoa, jonka aikana Vantaalla kilpaillaan peräti 17 eri urheilulajin Suomen mestaruuksista tai SM-pisteistä.

Drifting tuo monille mieleen toimintaelokuvien takaa-ajokohtaukset, joissa autot kiitävät holtittomissa sivuluisuissa teollisuusalueilla ja kaduilla. Säynevirran mukaan kilpa-drifting on kaikkea muuta kuin päämäärätöntä sladittelua. Kaiken keskipisteessä on täydellinen ajoneuvonhallinta.

– Joku on joskus verrannut lajia taitoluisteluun, eikä se ole mielestäni ollenkaan huono vertaus. Kuljettajien autonkäsittelytaidot joutuvat äärimmäiseen testiin, kun radalla pitää hallita sekä oma ajo, että suhteuttaa se toisen kilpailijan ajosuoritukseen.

Drifting on arvostelulaji eli tuomarit pisteyttävät kilpailijoiden ajosuorituksia. Tarkkailussa on muun muassa auton luisukulma, ajolinjat ja vauhti, jolla sivuluisut tehdään. Yleisön näkökulmasta laji on helppo seurattava, sillä katsojat näkevät kilpailusuoritukset alusta loppuun asti, kilpailupäivä on tiivis ja oheispalvelut ovat lähellä. Driftingin näyttävyys syntyy ennen kaikkea huipputehokkaista autoista, joiden rakentaminen on hyvin vapaata.

– Autoissa on keskimäärin noin 700 hevosvoimaa, tehokkaimmissa jopa yli tuhat. Monen konepellin alta löytyy aitoja jenkki V8-moottoreita ja muuta todella tyylikästä tekniikkaa, Säynevirta kertoo.

Malmilla ajettavassa osakilpailussa nähdään sekä kokeneita konkareita, että nuoria kirittäjiä. Sarjaa johtaa kahden osakilpailun jälkeen Lauri Heinonen, joka pyrkii kirkastamaan viime vuoden SM-hopeansa kullaksi. Heinosen kovimmat haastajat ovat sarjapisteissä seuraavina olevat Juha Pöytälaakso, Niko Määttälä ja Harri Kosunen. Pöytälaakso on driftingin hallitseva Suomen ja Euroopan mestari, Määttälä puolestaan viime vuoden SM-hopeamitalisti ja edellisen, Kuopiossa ajetun osakilpailun voittaja.

Vuoden 2012 Suomen mestari Kosunen kilpailee Malmilla autolla, jolla Tapio Murtoo voitti kautta aikojen ensimmäisen driftingin Suomen mestaruuden vuonna 2011.

Kilpailun alustava aikataulu

09.00-11.30 – Harjoitukset
12.30-14.30 – Lajittelut
15.00-15.05 – Kuljettajaesittely Top 16
15.05-17.00 – Pariajofinaalit
17.05-17.20 – Palkintojenjako

Teksti: Driftingin SM-sarjan tiedote


Facebook kommentit