Tuhoaako lajilegendan ylivoima MM-sarjan kiinnostavuuden? – “Aikamoinen seppä”

17.6.2023 / 20:41
Rallicrossin MM-sarjan historian voitokkain duo (Kuva: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Norjan Hellissä. Kauden avausviikonlopusta Montalegressä, Portugalissa pari viikkoa sitten tuli täydellinen Johan Kristoffersson show.

Rallicrossin viisinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson starttasi MM-sarjan sähköautojen historian toiseen kilpailukauteen hallitsevana maailmanmestarina ja ylivoimaisena mestarisuosikkina. Kristofferson olikin kauden avauksessa Portugalin Montalegressä täysin omaa luokkaansa, viemällä nimiinsä alkuerät, semifinaalilähdön, sekä finaalin. Eikä Kristoffersson pelkästään nakuttanut ykkössijoja, vaan oli kierrosajoissa täysin omaa luokkaansa.

– Kyllä Johan on yksittäisellä kierroksella ja varsinkin karkuun päästessään tällä hetkellä pysäyttämätön, rallicrossin vuoden 2014 MM-hopeamitalisti Toomas “Topi” Heikkinen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportin haastattelussa.

Rallicrossin MM-sarjaa on ajettu yhdeksän kautta ja niistä Kristofferssonin mestaruusjuhliin on päättynyt viisi. Ruotsalaisen lajilegendan taidot ja huikeus kuljettajana ovat kiistattomat, mutta kuten autourheilussa aina, niin myös rallicrossissa kuljettaja tarvitsee menestyäkseen hyvän auton. Ja sellainen Kristofferssonille todellakin on.

– En usko, että Johan on kuljettajana puoli sekuntia per kierros muita nopeampi, vaan kyllä muilla on autojen suhteen vielä tekemistä. Onhan se Johanin auto ihan järkyttävän hyvä. Kopioitu täysin geometrialtaan WRC Volkswagen Polosta, millä ajettiin rallin jälkeen vielä rallicrossia ja on nyt parannettu versio siitä, Heikkinen taustoittaa.

Polttomoottorien aikakaudella, Volkswagenin autotehtaan tukiessa Petter Solbergin pyörittämää PSRX Volkswagen Sweden -tiimiä, Kristoffersson vei nimiinsä ylivoimaisella autolla maailmanmestaruudet vuosina 2017 ja 2018. Kristofferson voitti noiden kahden kauden aikana 24 ajetusta kilpailusta 18 ja 2017 kaudella 12 kilpailusta 11. Hurjia lukuja ja nyt nähdyn MM-avauksen jälkeen moni pohtikin jo sitä, että voisiko Kristoffersson olla tänä vuonna voittamaton?

– Kyllä se on mahdollista, valitettavasti. Toivottavasti muut tiimit ja kuljettajat pystyvät kuitenkin nostamaan tasoa, koska Formula 1 -tyyppistä dominointia ei kukaan haluaisi rallicrossissa todellakaan nähdä, Heikkinen korosti.

Selkeästi lähimpänä Kristofferssonin vauhtia Portugalissa oli kahden edellisen kauden MM-pronssimitalisti Niclas Grönholm, joka finaalissa kuitenkin jäi heikon startin myötä kolmanneksi. Paalupaikalta startannut Kristoffersson ei omassa startissaan epäonnistunut, vaan nappasi heti johtopaikan haltuunsa ja hallitsi finaalia varmoin ottein aina ruutulipulle asti. Toisen sijan nappasi Kevin Hansen.

– Kevin sai finaalissa kakkosrivistä hyvän startin ja pääsi nousemaan Johanin rinnalle, mikä jätti Niclaksen ulkopuolelle vasempaan laitaan. Montalegren rata on raaka ja ensimmäinen mutka on ulkopuolelta niin liukas, että sieltä on vaikea tulla vaikka mitä tekisi. Kun katsottiin sunnuntain aikoja, niin Niclas pääsi jo lähemmäksi Johania, Heikkinen loi positiivista uskoa suomalaiskuljettajan kauden jatkoa ajatellen.

 

Tuttu näky MM-sarjassa, Johan Kristoffersson paahtaa kärkipaikalla (Kuva: @World / Red Bull Content Pool).

 

 

pitkävetovihjeet

 

“Suurin tekijä on geometria”

Rallicrossin MM-sarjassa siirryttiin viime vuonna pääluokan osalta täyssähköautoihin ja tämän uudistuksen myötä moni toivoi, että Kristoffersson ei dominoisi aiempien kausien tavoin, vaan taistelu mestaruudesta olisi tiukempaa. Toisin kuitenkin kävi. Kristofferson avasi MM-sarjan uuden aikakauden neljän voiton putkella ja vei lopulta nimiinsä kauden kymmenestä osakilpailusta kahdeksan.

– Johanin tiimi oli viime vuonna ensimmäinen, joka sai haltuunsa sähköyksikön. Sitä kautta he myös saivat autonsa valmiiksi ensimmäisenä ja pääsivät testaamaan ensimmäisenä. Se oli yksi syy, miksi he dominoivat viime kaudella niin selkeästi MM-sarjaa, Heikkinen muistuttaa.

Tänä vuonna tiimit pääsivät testaamaan autojaan ensimmäisen kerran vasta viikkoa ennen Portugalin MM-avausta, koska omatoimisen testaamisen kiellon myötä tiimien testipäivät ovat nykyisin aina yhteiset ja MM-sarjan järjestämät.

– Autot lukitaan “road mode” tilaan, vähän niin kuin ralliautoissa, eli tehoja rajoitetaan ja auto kulkee vain 40 km/h, eli tietenkään sillä ei pystytä silloin ajamaan testiä. Sitten on tietyt testipäivät, jotka MM-sarja on määrittänyt, että missä ja milloin ajetaan. Nämä testipäivät ovat vain tiimien tiedossa, Heikkinen sanoo.

MM-sarjan pääluokka kantaa nimeä RX1e ja vaikka katsojat tunnistavatkin autot edelleen niiden korien mukaan, mukana on muun muassa Volkswagenit, Peugeotit, Lanciat ja Hyundait, on kaikissa autoissa saman valmistajan toimittamat sähkömoottorit, sekä akut. Autourheilusta kun edelleen kuitenkin on kyse, niin aerodynamiikka, sekä erityisesti Heikkisen useaan otteeseen mainitsema geometria nousevat esiin, kun puhutaan Polon ylivertaisuudesta muihin autoihin nähden.

– Aerodynamiikka on yksi osa-alue, mutta suurin tekijä on geometria. Johanin auton jousitus on käsittämättömän hyvä, pitoa pystytään tuottamaan paljon enemmän muihin verrattuna. Vetopito on jostain syystä Polossa kovaa luokkaa. Kun katsotaan startteja, niin Johan pystyy yleensä repäisemään eroa muihin heti startista, Heikkinen arvioi.

Aina kun Kristofferssonista puhutaan, nousee esiin ruotsalaiskuljettajan motivaatio vuodesta toiseen lähteä mukaan taistelemaan voitoista ja mestaruudesta, vaikka saavutukset jo nyt hipovat taivasta. Siihen mistä Kristoffersson tuon motivaation aina kaivaa ja mistä löytyy se palava halu aina vain menestyä lisää, ei Heikkiseltäkään löydy yksiselitteistä vastausta.

– Hyvä kysymys! Varmaan se on luonteenpiirteessä jollain tavalla. Onhan se aikamoinen seppä sen suhteen, että aina on todella kova halu voittaa. Se on hieno ominaisuus, mutta on se varmaan myös raskasta. Voisin kuvitella, että varsinkin kauden jälkeen ei ole helppoa, kun pitää taas ladata itsensä iskuun seuraavaan kauteen ja odotukset häntä kohtaan on aina niin korkealla. Aina odotetaan vain voittoa, Heikkinen näkee.

 

Sähköstä huolimatta autot ovat edelleen tunnistettavissa korin mukaan (Kuva: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool).

 

 

“Portugalissa saimme isot muutokset kuntoon”

Rallicrossin MM-sarjan historian ensimmäinen kilpailu ajettiin Montalegressä, Portugalissa toukokuussa 2014. Tuossa kilpailussa finaaliin selvisivät voiton napannut Petter Solberg, toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Andreas Bakkerud ja Reinis Nitiss, sekä Anton Marklund, Koen Pauwels ja neljänneksi sijoittunut Heikkinen. Yksikään heistä ei ole mukana tämänvuotisessa MM-sarjassa.

Heikkinen oli yhdeksän vuotta sitten MM-avauksen jälkeen pisteissä kolmantena, aivan kuten Grönholm on nyt, ja avauksesta voiton napannut Solberg jyräsi lopulta ylivoimaiseen maailmanmestaruuteen, Heikkisen sijoittuessa loppupisteissä toiseksi. Vaikka kausi onkin vasta alussa, niin tämän yhdeksän vuoden takaisen historian toistuminen suomalaisittain katsottuna ei ole tänä vuonna kaukana, eli Kristoffersson jyrää mestariksi ja Grönholm yltäisi samaan kuin Heikkinen.

Heikkisen mukaan Grönholmin edustama ruotsalaistiimi on ottanut isoja kehitysaskeleita viime kauden jälkeen ja kaikki eväät parempaan toiseen kauteen ovat ehdottomasti olemassa.

– Kyllä huomaa, että CE Dealerilla on resursseja mitä käyttää. Viime vuonna alkukausi oli koko tiimille todella vaikea, tuskin kukaan odotti niin heikkoa starttia heiltä. Nyt kun katsotaan tätä vuotta ja kauden avausta, niin selkeää parannusta on tapahtunut ja he ovat heti pelissä mukana. Toiseksi nopein tiimi heti Kristofferssonin jälkeen. Hansenit, joilta odotetaan aina paljon, olivat CE:tä perässä Portugalissa, Heikkinen arvioi.

Vuonna 2019 Norjassa uransa ensimmäisen MM-osakilpailuvoiton saavuttanut Grönholm ajoi viime vuonna Norjan MM-avauksessa viidenneksi. Tämänvuotisen MM-avauksen kolmas sija oli siis jo tuloksellisestikin parempi mitä vuosi sitten ja inkoolainen lähtikin kauden toiseen kilpailuviikonloppuun Norjaan luottavaisin mielin.

– Automme vaikutti uudistusten jälkeen hyvältä. Tietyissä ajo-olosuhteissa suorituskykymme oli todella lähellä Kristofferssonia. Uskon, että olemme Portugalin jälkeen askeleen suorituskyvyssä kärkeä lähempänä. Olemme muuttaneet automme säätöjä viime vuodesta aika paljonkin. Portugalissa saimme isot muutokset kuntoon, joten Norjassa keskitymme automme hienosäätämiseen, Grönholm sanoi tiedotteessaan.

 

Niclas Grönholm avasi MM-sarjan kautensa ajamalla Portugalissa kolmanneksi (Kuva: CE Dealer Team).

 

 

“Nyt autot näytti ulkoapäinkin nelivetoisilta”

MM-sarjan pääluokan autot ovat nykyisin lähes 700 hevosvoimaisia täyssähköautoja, jotka kiihtyvät nollasta sataan 1,8 sekunnissa. Vaikka Kristoffersson olikin Portugalissa täysin omaa luokkaansa, nosti Heikkinen esiin hyvänä asiana isossa kuvassa tiimien tasaisuuden, viime vuonna erot kun olivat paljon suurempia kuin mitä nyt Portugalissa nähtiin. Myös autoihin tälle vuodelle tehdyt muutokset ilahduttivat Heikkistä.

– FIA oli sallinut ohjelmistoboksin etu- ja takamoottorin välille ja sen myötä autosta saatiin taas nelivetoinen. Viime vuonna ei oikein tiennyt, että mikä pyörä autossa oikein vetää. Nyt ne autot näytti ulkoapäinkin nelivetoisilta. Autojen kehitys on muutenkin mennyt oikeaan suuntaan, Portugalissa ne olivat nopeampia kuin EM-sarjan polttomoottoriset Supercar-autot. Ainoa tietysti mikä puuttuu, on ääni, Heikkinen nosti erityisesti faneja ärsyttävän puutteen.

Myöskään MM-sarjan pääluokan autojen määrä ei Heikkiseltä kehuja kerää. MM-sarja kun lupaili tälle kaudelle jo selkeää nousua viime kauden määrään nähden, mutta ainakin vielä Portugalissa määrä oli täysin sama mitä viime vuonna MM-sarjassa, eli kuudesta finaalipaikasta lähti taistelemaan kymmenen kuljettajaa.

– 14-16 autoa olisi hyvä saavutus ja uskon, että sitä kautta laji lähtisi uuteen nousuun. Tällä hetkellä osallistujamäärä on hieman liian pieni. Pari uutta tiimiäkin lisää muuttaisi jo paljon, Heikkinen uskoo.

32-vuotiasta Heikkistä ei ole muutamaan vuoteen nähty kilpailemassa missään sarjassa, mutta urallaan 52 rallicrossin MM-osakilpailuun osallistunut ja niistä kaksi voittoa, sekä yhteensä kahdeksan palkintosijoitusta (2-2-4) napannut joensuulaislähtöinen rattitaituri myöntää, että ajatus paluusta radalle polttelee edelleen.

– Kyllä se polttelee, ei se ole kadonnut mihinkään. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta nyt tehdään näitä muita hommia, Heikkinen päätti.

Rallicrossin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Hellin radalla Norjassa tänä viikonloppuna. Lauantaina ohjelmassa oli kaksi ensimmäistä alkuerävaihetta ja niissä molemmissa nopeinta vauhtia piti Kristoffersson, jonka ylivoima oli suorastaan mykistävää. Toiseksi korkeimmat pisteet keräsi Kevin Hansen ja kolmantena on Niclas Grönholm. Sunnuntaina ajetaan loput alkuerät, semifinaalit, sekä finaali.

Johan Kristoffersson, 34

Rallicrossin maailmanmestari 2017, 2018, 2020, 2021 ja 2022
81 MM-kilpailua, 36 voittoa ja 50 palkintosijoitusta (36-7-7)
Mestaruusvuosina 51 kilpailua, joista 33 voittoa (64,7 %)
Voitti ensimmäisen MM-osakilpailun jo viidennellä yrityksellä
Juhlinut MM-sarjassa voittoa 15 eri radalla
MM-sarjassa kilpailtu vuosina 2014-2023 yhteensä 21 eri radalla

Kristofferssonin MM-voitot

6 – Riika, Latvia (2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2022)
4 – Montalegre, Portugali (2015, 2018, 2022, 2023)
3 – Barcelona, Espanja (2018, 2020, 2022)
3 – Hell, Norja (2017, 2018, 2022)
3 – Höljes, Ruotsi (2017, 2018, 2020)
3 – Loheac, Ranska (2016, 2017, 2018)
3 – Spa, Belgia (2021, 2022, 2022)
2 – Kapkaupunki, Etelä-Afrikka (2017, 2018)
2 – Nurburgring, Saksa (2021, 2022)
2 – Trois-Rivieres, Kanada (2017, 2018)
1 – Austin, Yhdysvallat (2018)
1 – Estering, Saksa (2018)
1 – Kouvola, Suomi (2020)
1 – Mettet, Belgia (2017)
1 – Silverstone, Englanti (2018)

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Grönholmin kommentit: Tiedote

 

Grönholmille uran toiseksi paras MM-avaus – Kristoffersson jälleen suvereeni ykkönen


Facebook kommentit