Tukes selvittää Seinäjoen SM-rallin turvallisuusjärjestelyt

18.6.2018 / 16:27
Seinäjoen SM-ralli sai surullisen alun perjantai-iltana (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes selvittää, miten yleisötapahtuman turvallisuudesta oli huolehdittu rallin SM-sarjan Seinäjoen osakilpailussa ja miten järjestäjä oli noudattanut kuluttajaturvallisuuslain vaatimuksia. Tapahtuman järjestäjä vastaa tapahtuman turvallisuudesta ja yleisön sijoittumisesta alueella.

Tukes valvoo yleisötapahtumien asiakasturvallisuutta ja palveluntarjoajan ennakoivia turvallisuustoimia, eli miten järjestäjä on arvioinut riskejä ja tunnistanut tapahtumaan liittyviä vaaroja, miten yleisöä on opastettu ja onko turvallisuusasiakirja laadittu.

Tapahtuman järjestäjän pitää tiedottaa yleisöä turvallisista katselupaikoista ja kulkureiteistä ja yleisön täytyy noudattaa saamiaan ohjeita. Vaaralliset paikat pitää merkitä ja erityisen vaarallisia paikkoja pitää valvoa. Kilpailu on keskeytettävä, jos siitä aiheutuu vaaraa.

– Tieltä suistuminen on rallissa hyvin tyypillistä. Järjestäjä voi varautua siihen sijoittamalla katsomoalueita turvallisiin paikkoihin, sekä merkitsemällä ja valvomalla kiellettyjä alueita. Järjestäjän tehtävä on määritellä, mitkä ovat turvallisia tai vaarallisia katsomoalueita ja tiedottaa niistä katsojille, ylitarkastaja Kari Koponen Tukesista sanoo.

Tukes ei tee yleisötapahtumiin ja muihin kuluttajille suunnattuihin palveluihin ennakkotarkastuksia, eikä hyväksy niitä etukäteen. Tavoitteena on kehittää turvallisuuskäytäntöjä yksittäisessä tapahtumassa ja koko lajissa yhdessä muiden viranomaisten ja lajiliittojen kanssa.

Ihmishengen vaatineen ralliturman syitä tutkivat poliisi, Onnettomuustutkintakeskus ja autourheilun lajiliitto AKK. Tukes ei tee varsinaista onnettomuustutkintaa, vaan tekee yhteistyötä rallin järjestäjien ja viranomaisten kanssa.

“Emme kommentoi yksityiskohtia tutkinnan ollessa kesken”

Kaksipäiväinen Seinäjoen SM-ralli sai perjantaina surullisen alun, kun heti kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella ralliauto syöksyi ulos tieltä törmäten katsojaan, joka menehtyi saamiinsa vammoihin. Perjantain erikoiskokeet peruttiin, mutta SM-sarjan kauden viides osakilpailu ajettiin loppuun lauantaina.

– Äärimmäisen surullista. Vaikkemme vielä tiedä yksityiskohtia, niin on selvää, ettei tällaista saa tapahtua. Poliisi tutkii asiaa omalla tahollaan ja myös me selvitämme tilannetta. Esitän vilpittömät surunvalittelut menehtyneen katsojan omaisille, AKK:n puheenjohtaja Juhani Pakari totesi tiedotteessa perjantai-iltana.

Lauantaina AKK tiedotti, että vuonna 1962 syntyneen naiskatsojan menehtymiseen johtaneen onnettomuuden tutkinta ja selvitystyö tullaan suorittamaan yhteistyössä poliisin, Onnettomuustutkintakeskuksen ja Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa.

– Tulemme tekemään perusteellisen analyysin tutkinnan tulosten valmistuttua. Emme kuitenkaan kommentoi onnettomuuden yksityiskohtia tarkemmin tutkinnan ollessa kesken, Pakari korosti.

Tapahtuman tutkinta on aloitettu AKK:n ja viranomaisten toimesta välittömästi onnettomuuden jälkeen. AKK ja kilpailun järjestäjä antavat täyden tukensa ja kaiken tarvittavan avun viranomaistutkinnan tueksi. Lisäksi AKK:n ja kilpailun järjestäjän toimesta tehdään myös oma selvitys tapahtuneesta.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähteet: AKK:n ja Tukesin tiedotteet


Facebook kommentit