Tuleeko yksinkertaisesta Tänakista heti Puolassa kaksinkertainen? – “Todellinen kuljettajien ralli”

28.6.2017 / 18:45
Ott Tänak lensi voittoon Italian MM-rallissa (Kuva: M-Sport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden kahdeksas osakilpailu ajetaan tulevana viikonloppuna Puolassa. Yhtenä suurimmista voittajasuosikeista torstaina käynnistyvään kilpailuun lähtee Ott Tänak, joka oli jo vuosi sitten erittäin lähellä ajaa uransa ensimmäiseen osakilpailuvoittoon juuri Puolassa.

Joko nyt Ott Tänak voittaa? Onko nyt Tänakin vuoro, vihdoin ja viimein? Näitä samoja kysymyksiä pyöriteltiin median ja katsojien toimesta lähes jokaista MM-rallia ennakoidessa vuoden 2016 Puolan MM-rallin jälkeen, kun tulevana syksynä 30 vuotta täyttävä virolaiskuljettaja oli tuolloin menettänyt lähes varmalta näyttäneen voittonsa rengasrikkoon aivan rallin loppuvaiheessa.

Ennen kaikkea soralla nopeaksi kuljettajaksi aina tiedetyn Tänakin ura huipulla pelättiin jo olevan hiipumaan päin, kun paikka M-Sportin Fordin ratissa vaihtui viime kaudelle vaikean 2015 kauden jälkeen “alennuksen” myötä Dmackin tiimin Fordiin. Muutos tuntui kuitenkin tehneen Tänakille vain ja ainoastaan hyvää, sillä viime kausi toi kaksi palkintosijaa, kakkossijat Puolasta ja Walesista, ja Tänak oli muutenkin useissa ralleissa erittäin hyvässä vauhdissa.

Tälle kaudelle Tänak nostettiin takaisin M-Sportin vahvuuteen ja tallikaveriksi tuli rallin nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier. Tänakilla oli edessään siis todella kova haaste, kun hänen piti pystyä todistamaan, että on M-Sportin luottamuksen arvoinen ja kaiken lisäksi tallikaverina vertailupohjaa vauhdin suhteen antoi Ogierin tasoinen kuljettaja.

Kun kuluvaa kautta on nyt takana seitsemän osakilpailua, niin Tänakin voidaan sanoa onnistuneen tehtävässään enemmän kuin hyvin ja virolainen on nyt toden teolla noussut rallin MM-sarjan kärkikuljettajien kastiin. Neljä palkintosijoitusta seitsemästä rallista, MM-sarjan kolmas sija ja ennen kaikkea se vihdoin ja viimein saavutettu uran ensimmäinen MM-voitto edellisestä osakilpailusta Italiasta ovat faktoja, jotka nostavat Tänakin jopa tämän kauden yhdeksi mestarikandidaatiksi.

Eikä niitä mestaruuspuheita ainakaan hiljennä se yhtään, että kaksi seuraavaa MM-rallia ovat nopeita soraralleja, Puola ja Suomi, ja niissä molemmissa Tänakilla on loistavat mahdollisuudet menestyä ja kaventaa piste-eroa MM-pistejohtaja Ogieriin nähden.

– Kaikki tietävät, että Puola on yksi suosikkikisoistani. Erikoiskokeet ovat todella nopeita ja vaihtelevia. Ne ovat niitä elementtejä joista todella nautin. Virossa tiet olivat juuri tälläisiä. Ja tänä vuonna mukana on vielä entisestään lisää adrenaliinia uusien autojen myötä, Tänak hehkuttaa.

“Lähtöpaikka ei ole paras mahdollinen”

Tänakille uran ensimmäinen voitto MM-sarjassa vaati yhteensä 73 osakilpailua. Palkintosijoituksia Tänak on saavuttanut yhteensä kahdeksan, joista Puolasta kaksi, kun vuonna 2015 sijoitus oli kolmas ja viime vuonna siis toinen. Tässä kohtaa voi jokainen pohtia sitä, että jos noususuhdanne Tänakin Puolan MM-rallien sijoitusten suhteen jatkuu samanlaisena, niin tänä vuonnahan sijoitus olisi siinä tapauksessa ykkönen.

Tuo voitto oli lähellä jo vuosi sitten, kun kaksi erikoiskoetta ennen maalia Tänakin johtomarginaali oli 18,6 sekuntia. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella rengasrikko tuhosi kuitenkin haaveet siitä uran ensimmäisestä voitosta ja maalissa nähtiin murtunut ja pettynyt Tänak. Jotenkin hauska sattuma, että tämän vuotiseen Puolan MM-ralliin Tänak lähtee vyöllään se ensimmäinen MM-voitto, joka siis tuli edellisestä osakilpailusta.

– Olen varma siitä, että monien katseet täällä kiinnittyy meihin, koska olemme menestyneet täällä viime vuosina varsin hyvin. Lähtöpaikkamme kolmantena autona ei ole paras mahdollinen, mutta ajoimme hyvät testit Virossa ennen rallia ja voimme lähteä tulevaan kilpailuun positiivisin mielin, Tänak sanoo.

Puolan MM-ralli on tunnetusti erittäin kovavauhtinen kilpailu. Viime vuoden kilpailussa voittoon ajaneen Andreas Mikkelsenin keskinopeus oli 116,6 km/h ja yksittäisillä erikoiskokeilla päästiin suurimmillaan yli 125 km/h keskinopeuteen.

– Tämä on todellinen kuljettajien ralli. Nopeudet täällä ovat uskomattomia ja itseluottamuksen täytyy todellakin olla kunnossa. Nuottien pitää olla täydelliset ja pienikin epäröinti voi viedä nopeutta ja sitä myöden maksaa aikaa, jota näillä teillä on vaikeaa ajaa kiinni, Tänak muistuttaa.

Lähtökohdat huomioiden mikään suuri yllätys ei olisi se, että yksinkertaisesta osakilpailuvoittajasta Tänakista kruunattaisiin Puolassa heti kaksinkertainen osakilpailuvoittaja. Tänak itse ei ennen rallia halua puhua ääneen voitosta, mutta minimitavoite on selvä.

– Palkintosijoituksen täytyy olla aina minimitavoite, Tänak päättää.

Puolan MM-ralli käynnistyy torstaina. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit