Tulokastiimin tuttu tilanne: vauhtia löytyy, tasaisuus puuttuu – “Turhauttavaa, tottakai”

4.7.2018 / 20:43
Jere Kalliokoski G-Fors-tiimin Renault Clio -autolla Ruotsin Höljesissä (Kuva: G-Fors).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin EM-sarjaan tälle kaudelle mukaan tullut uusi ranskalainen G-Fors-tiimi sai debyyttikauteensa unelmastartin, kun Espanjasta kauden avausosakilpailusta huhtikuussa tuli heti palkintosijoitus. Sen jälkeen ajetuissa Belgian ja Ruotsin osakilpailuissa finaalipaikat ovat kuitenkin jääneet haaveeksi.

Niin rallicrossin MM-, kuin EM-sarjassakin taso on todella kova ja sen on myös uusi ranskalainen G-Fors-tiimi saanut huomata. Kokenut Jean-Baptiste Dubourg, rallicrossin MM-sarjassakin kertaalleen palkintokorokkeelle noussut ranskalaiskuljettaja, avasi kauden Espanjassa huhtikuussa kolmannella sijalla. Tuon unelmastartin jälkeen niin Dubourg, kuin tiimin toinenkin kuljettaja Jere Kalliokoski ovat jääneet Belgiassa ja Ruotsissa ilman finaalipaikkoja.

Molemmat G-Forsin kuljettajat ovat ajaneet kaikissa kolmessa osakilpailussa tähän mennessä hyviä suorituksia ja osoittaneet, että tiimin uusi Renault Clio -auto on nopea, mutta tulokastiimille varsin tyypilliset tekniikkamurheet yhdistettynä huonoon tuuriin ovat olleet hyvien lopputulosten esteenä vielä toistaiseksi. Tuttu tilanne siis: vauhtia löytyy, mutta tasaisuus suorituksista vielä puuttuu. Rallicrossissa kun se tasaisuus on lopputuloksen kannalta myös erittäin tärkeä tekijä.

– Kahden kisan perusteella tiedän, että kaiken toimiessa vauhti riittää finaaliin. Toki aina pitää olla hiukan myös onnea, ettei joudu kolistelemaan kavereiden kanssa, mutta omalla hyvällä suorituksella finaalipaikka pitäisi olla mahdollinen, Kalliokoski ennakoi tiedotteessaan pari päivää ennen Ruotsin osakilpailua.

Höljesissä, Ruotsissa viime viikonloppuna ajettu EM-sarjan Supercar-luokan kauden kolmas osakilpailu käynnistyi Kalliokosken osalta surkealla tavalla, kun perjantain vapaissa harjoituksissa auton polttoaineen syötössä oli vikaa ja kierrosmäärä jäi sen myötä varsin vähäiseksi. Tämä näkyi lauantain ensimmäisissä alkuerissä, missä Kalliokoski oli vasta 17. nopein.

– Vähän oli ajorytmi alkuun hukassa, Kalliokoski harmitteli.

Dubourg puolestaan kärsi ensimmäisissä alkuerissä rengasrikon ja sijoitus oli 22. Toisessa alkuerävaiheessa kaksikko näytti, että G-Forsin kalusto kyllä riittää taistelemaan kärkisijoituksista, kun kaikki vain toimii. Dubourg oli viidenneksi nopein ja Kalliokoski kahdeksas. Lauantain jälkeen kokonaistilanteessa suomalainen oli yhdestoista ja ranskalainen kolmastoista, kun semifinaaleihin selviytyy alkuerien 12 parasta kuljettajaa.

“Joskus asiat vain eivät mene niin kuin haluaisi”

Siinä missä Dubourgin kolmas ja neljäs alkuerä sunnuntaina sujuivat erinomaisesti tuoden kärkipään sijoitukset kolme ja neljä, niin Kalliokosken osalta taistelu semifinaalipaikoista koki kovan kolauksen heti kolmannessa alkuerälähdössä.

– Latasin itseni hyvään vireeseen ja nappasin hyvän startin. Johdin lähtöä, kunnes yhtäkkiä näin liekkien leimahtavan konepellin raosta ja sitten alkoi savuta. Ohjaustehostimesta lensi öljyä kuuman turbon päälle ja se aiheutti pikku tulipalon. Paikalle rientänyt palomies oli toimelias ja sai tyhjättyä osan sammuttimesta konehuoneeseen, Kalliokoski kertasi tapahtumia, jotka johtivat keskeytykseen ja 24. sijaan.

Neljännessä alkuerälähdössä Kalliokoski otti varaslähdön ja se tiesi rangaistuksena lisälenkin kiertämistä kahteen kertaan. Eikä siinä vielä kaikki.

– Tiimillä oli kiire saada auto ajettavaan kuntoon viimeistä alkuerää varten. Kauhealla tohinalla sitten starttiin, jossa sain taas ihmetellä autourheilun “parhaita” puolia. Ratin keskiön ruuvit irtosivat ja ratti alkoi heilua. Ei siinä enää kilpaa ajettu, Kalliokoski tuskaili.

Kalliokosken sijoitus viimeisessä alkuerävaiheessa oli 16. ja kokonaistuloksissa 19. Dubourg eteni puolestaan semifinaaleihin alkuerien kahdeksanneksi parhaalla tuloksella, mutta kauden toinen finaalipaikka jäi tällä kertaa haaveeksi. Dubourg juuttui hitaamman kilpakumppanin taakse, ohi ei päässyt ja sijoitus ensimmäisessä semifinaalilähdössä oli neljäs. Finaaliin eteni kahdesta semifinaalilähdöstä molemmista kolme parasta kuljettajaa.

– Vaikea viikonloppu. Höljesin rata on erittäin tekninen ja se vaatii autoon täysin erilaiset säädöt. Lisäksi radalta ei pitoa juurikaan löydy. Saimme parannettua autoa sitä mukaa, kun kilpailuviikonloppu eteni, mutta koska taso on täällä niin korkea, niin annettua etumatkaa kilpailijoihin nähden on vaikeaa ajaa enää kiinni, Dubourg kommentoi G-Fors-tiimin tiedotteessa.

EM-sarjan Supercar-luokan seuraava osakilpailu ajetaan Loheacissa, Ranskassa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kyseessä on ranskalaiselle G-Fors-tiimille kotikilpailu.

– Turhauttavaa, tottakai, mutta opimme jälleen paljon tänä viikonloppuna. Joskus asiat vain eivät mene niin kuin haluaisi ja tämä viikonloppu oli yksi niistä, mutta palaamme vielä takaisin ja entistäkin vahvempina, G-Forsin tiimipäällikkö Atte Varsta korostaa.

Myös Dubourg on vakuuttunut siitä, että tiimin kova työnteko tullaan vielä palkitsemaan tulevissa kilpailuissa parempien tuloksien muodossa.

– G-Fors-tiimi kuuntelee kuljettajiaan ja haluaa edetä ja edistyä. Tulemme tekemään töitä jatkossakin sen eteen, että pystymme tulevissa kilpailuissa olemaan vieläkin vahvempia ja taistelemaan kärkisijoituksista, Dubourg päätti.

Dubourg vs Kalliokoski kaudella 2018

Finaalipaikat – 1-0
Semifinaalipaikat – 2-1
Top 10 sijoitukset alkuerissä – 9-4
Alkuerien keskiarvosijoitus – 9,2 – 13,4
EM-pisteet – 39 – 11
Sijoitus EM-pisteissä – 7. – 17.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit