Tunteet kuumenivat Meksikossa – kolmossija muuttui kisan jälkeen monta kertaa

31.10.2016 / 00:04

[ A- ] / [ A+ ]

Meksikon GP vuosimallia 2016 sisälsi lähtöhässäkän turva-autoineen sekä erittäin sähköiset viimeiset kierrokset. Siihen väliin mahtui varsin vähän kilvanajoa sekä epäonnistunut Kimi Räikkösen varikkotaktiikka. Lewis Hamilton ajoi lopulta paalulta voittoon vaikka missasikin pahasti ensimmäisen mutkan jarrutuksen päätyen lopulta oikaisemaan ensimmäisessä mutkassa.

Hamiltonin takana Max Verstappen yritti painostaa avausmutkassa Nico Rosbergin radan ulkopuolelle. Nurmikon kautta ajaenkin Rosberg piti paikkansa toisena ja molemmat Mercedekset selvisivät lähtöhässäkästä rangaistuksitta. Hamilton sai omasta suoraksiajostaan melkoisen eron taakseppäin, mutta tällä kertaa molemmat Mercedekset pääsivät käyttämään asfalttisten turva-alueiden edut hyödyksi ilman rangaistuksia.

Häntäpäässä Pascal Wehrlein kolaroi autonsa keskeytyskuntoon, mikä samalla toi turva-auton radalle. Daniel Ricciardo otti hieman rohkeamman taktiikan käyttöön hävittyään lähdössä sijan Nico Hülkenbergille ja kävi vaihtamassa medium-renkaat alle turva-auton aikana. Ricciardo putosi sijalle seitsemäntoista, mutta alkoi hyvin nopealla tahdilla nousta sijoja ylöspäin.

Ricciardo ei lopulta pystynyt ajamaan maaliin asti samalla rengassetillä ja joutui tekemään myöhemmin toisenkin pysähdyksen. Ricciardon ohella kärkikuskeista ainoastaan Kimi Räikkönen teki kahden pysähdyksen taktiikan, mutta huonommin ajoitetuilla pysähdyksillä ja tipahti pitkäksi aikaa seitsemänneksi Hülkenbergin taakse.

Meksiko osoittautui pitkine suorineen vaikeaksi radaksi ohittaa, jos edellä oleva saa moottorista paremmat suoranopeudet irti. Räikkönen koki tämän Hülkenbergin kanssa ja Sergio Perez Felipe Massan kanssa. Perez kirosikin tallin ajoitusta varikkopysähdyksen kanssa.

Lopulta viisi kierrosta ennen maalia Räikkönen teki ensimmäisen agressiivisemman ohitusliikkeensä ja pääsi Hülkenbergista ohi. Samassa Hülkenberg spinnasi, vaikka autot eivät osuneetkaan toisiinsa. Tässä vaiheessa kärkiviisikko oli kuitenkin jo karannut kauas tavoittamattomiin.

Siinä kärkiviisikossa alkoikin sitten tapahtumaan viimeisen kolmen kierroksen aikana. Hamilton oli jo varmistanut toki voittonsa ja Rosbergin toisen sijansa. Verstappen yritti kertaalleen kilpailun aikana Rosbergin ohitusta ajaen vain mutkan pitkäksi ja tuhoten renkaansa. Sebastian Vettel ajoi Verstappenin kiinni ja Verstappenin ajaessa lukkojarrutuksen jälkeen mutkan pitkäksi, alkoi Vettelillä keittää, kun Verstappenia ei määrätty päästämään Vetteliä ohi.

Samalla kun Vettel ja Verstappen taisteli, ajoi Daniel Ricciardo Vettelin kiinni. Ricciardon ohitusyrityksessä Vettel sortui vaihtamaan linjaansa jarrutuksen aikana. Asiaa on puitu läpi kauden ja taitettu peistä, onko se sallittua. Vettel kruunasi kisansa tiimiradiossa räyhäten haistatellen lopulta alatyylisesti myös kilpailujohtaja Charlie Whitingille.

Pölyn hälvettyä tuomaristo päätyi antamaan heti kilpailun jälkeen Verstappenille viiden sekunnin aikasakon, mikä pudotti hollantilaisen pois podiumilta viidenneksi ja nosti Vettelin kolmanneksi. Vettel sai itse myöhemmin vielä 10 sekunnin aikasakon, joka nosti Ricciardon kolmanneksi ja suisti saksalaisen viidenneksi. Kilpailun tuomaristolle kilpailu olikin poikkeuksellisen värikäs. Sitä se oli lopulta myös katsojille. Teki tuomaristo, Verstappen ja Vettel sitten oikein tai väärin, mitä kenenkin mielestä, oli kilpailun loppu myös erittäin jännittävää viihdettä.

Meksikon GP:n lopputulokset:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Nico Rosberg, Mercedes +8.354
3. Daniel Ricciardo, Red Bull +20,858
4. Max Verstappen, Red Bull +21,323
5. Sebastian Vettel, Ferrari +27,313
6. Kimi Räikkönen, Ferrari +49.376
7. Nico Hülkenberg, Force India +58.891
8. Valtteri Bottas, Williams +1.05.612
9. Felipe Massa, Williams +1.16.206
10. Sergio Perez, Force India +1.16.798
11. Marcus Ericsson, Sauber +1kierros
12. Jenson Button, McLaren +1kierros
13. Fernando Alonso, McLaren +1kierros
14. Jolyon Palmer, Renault +1kierros
15. Felipe Nasr, Sauber +1kierros
16. Carlos Sainz, Toro Rosso +1kierros
17. Kevin Magnussen, Renault +1kierros
18. Daniil Kvyat, Toro Rosso +1kierros
19. Esteban Gutierrez, Haas +1kierros
20. Romain Grosjean, Haas +1kierros
21. Esteban Ocon, Manor +2kierrosta

Pascal Wehrlein keskeytti

-Aleksi Riikonen


Facebook kommentit