MOTORSPORT

Tunturirallissa voittoa juhlinut vuosien varrella viisi rallin maailmanmestaria

Kautta aikojen 52 kertaa ajetun Tunturirallin voittajalista on huikeaa luettavaa ja autourheilun historiaa isolla hoolla.

Tänä vuonna ajettava Arctic Lapland Rally on järjestyksessään siis jo 53. Tunturiralli. Kautta aikojen ensimmäinen Tunturirallin voittoa juhlinut kuljettaja oli Kari O. Sohlberg, joka vuonna 1966 oli nopein kuljettaja autonaan Volkswagen 1600 TI. Sohlbergin jälkeen Tunturirallin voittoa ovat juhlineet useat kovat nimet, kuten mm. viisi rallin maailmanmestaria.

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm ajoi Tunturirallissa voittoon kolmena peräkkäisenä vuonna, 1996-1998. Ennen Grönholmia maailmanmestareista Rovaniemellä voittoon ajoivat Hannu Mikkola, Ari Vatanen, Timo Salonen, sekä Tommi Mäkinen ja jokainen heistä Grönholmin tavoin niin, että Tunturirallin voitto tuli ennen kuin rallin maailmanmestaruus.

Kaikkien aikojen menestynein kuljettaja Tunturirallin historiassa on kuuden voiton Juha Salo, joka ensimmäisen kerran osallistui urallaan tähän arktiseen seikkailuun vuonna 1997. Vuonna 2006 Salo voitti N-ryhmän ja ensimmäinen kuudesta yleiskilpailun voitosta tuli kaksi vuotta myöhemmin. Lisäksi Salo on voittanut Tunturirallin yleiskilpailun vuosina 2008, 2009, 2011, 2013, 2015, sekä 2016.

Se mikä näistä kuudesta voitoista on se mieleenpainuvin, Salo ei tämänvuotisen kilpailun lähtöhetkellä osannut vastausta antaa.

– En kyllä osaa vastata tohon. Kyllä ne kaikki on omalla tavallaan hienoja. Tottakai ensimmäinen voitto, kun voitettiin Mikan (Stenberg) kanssa, se on jäänyt hyvin mieleen, Salo pohti UrheiluUutiset.comille.

Salon voittovuosina tuloksista toiseksi sijoittuneiden osalta löytyy mielenkiintoisia nimiä. 2008 Salo kukisti Kosti Katajamäen ja sama kärkikaksikko oli myös vuoden 2009 Tunturirallissa. Vuoden 2011 kilpailussa toiseksi ajoi Janne Tuohino ja kaksi vuotta myöhemmin Andreas Mikkelsen, nykyinen Hyundain tehdaskuljettaja MM-sarjassa. Salo pohti, että värikkäitä muistoja Tunturirallin kokemuksista riittäisi aina vaikka kirjaksi asti.

– Oli ne Tunturit mieleenpainuvia myös silloin, kun Mitsubishilla taisteltiin, oli vaihdelaatikon rikkoutuminen ja itse laitettiin autoa kuntoon siirtymällä. Se oli niin erikoinen kisa, että päästiin maaliin edes. Ensimmäinen voitto Peugeotilla tai viimeinen voitto Mitsubishilla, siihen liittyi paljon vivahteita. Kyllä niistä voisi kaikista melkein kirjan kirjoittaa, Salo naurahtaa.

Salon jälkeen voittotilastossa seuraavilla sijoilla ovat neljän voiton Antero Laine, sekä kolmen voiton Grönholm ja Mikael Sundström.

Tunturiralli oli aikoinaan pitkään myös EM-sarjan osakilpailu. Ensimmäisen EM-rallin Rovaniemellä voitti vuonna 1972 Leo Kinnunen, joka kukisti viiden minuutin erolla toiseksi sijoittuneen Timo Mäkisen. Mäkinen nousi voittajaksi seuraavana vuonna ja Kinnunen puolestaan uusi voittonsa vuonna 1979.

Ikimuistoisia Tunturirallin voittajia vuosien varrelta ovat ilman muuta myös Simo Lampinen, Henri Toivonen, Marcuksen isä Ulf Grönholm, sekä Lasse Lampi, joka ensimmäisen kerran juhli voittoa vuonna 1983 ja toinen voitto tuli 11 vuotta myöhemmin, vuonna 1994.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com