Tuttu kaksikko tiukassa sekuntitaistelussa Saksassa

22.8.2015 / 00:00

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden yhdeksäs osakilpailu Saksassa jatkui avauspäivänä siitä mihin edellinen osakilpailu Suomessa päättyi: Volkswagen-duo Sebastien Ogier ja Jari-Matti Latvala käyvät tiukkaa sekuntitaistelua rallin voitosta. WRC 2-luokassa kaksi edellistä osakilpailua voittaneen Esapekka Lapin voitto- ja pistejahti päättyi ulosajoon ja suureen pettymykseen toisella erikoiskokeella.

Kun rallikaravaani vetäytyi perjantain ajopäivän jälkeen yötauolle kahdeksan ajetun erikoiskokeen jälkeen, Ogierin johto Latvalaan oli 9,5 sekuntia. Ogier ajoi avauspäivänä yhteensä seitsemän pohja-aikaa, Latvala yhden. Aamupäivän neljän erikoiskokeen jälkeen Latvala johti vielä pienimmällä mahdollisella erolla, yhdellä kymmenyksellä, mutta Ogierin iltapäivän vauhtiin ei suomalainen enää kyennyt. Ogier ei ollut aamun erikoiskokeilla tyytyväinen autonsa säätöihin ja kaiken lisäksi hallitseva maailmanmestari osui avaus-ek:lla heinäpaaliin. Latvala puolestaan harmitteli autonsa yliohjattavuutta, lisäksi ongelmia oli löytää oikeanlaista rytmiä jarrutuksissa.

– En saanut parasta mahdollista fiilistä iltapäivälle, mutta on myös sanottava, että Ogier ajoi todella hyvin, Latvala kehui tallikaveriaan avauspäivän viimeisen erikoiskokeen jälkeen ja myönsi, että ei vielä tiennyt konsteja millä nousta takaisin Ogierin kantaan lauantaina.

Kolmatta peräkkäistä maailmanmestaruutta jahtaava Ogier hehkutti omaa suoritustaan avauspäivän päätteeksi.

– Iltapäivän lenkki oli minulta täydellinen. Siitä on aikaa, kun olen viimeksi painanut menemään näin kovalla tasolla asfalttirallissa. Latvala ei ole kaukana meistä joten huomenna pitää pistää edelleen kaikki peliin, Ogier muistutti.

Volkswagenit kotirallissaan kolmoisjohdossa

Volkswagenin täydellisen avauspäivän täydensi kolmanneksi ajanut Andreas Mikkelsen. Norjalaisen ero Ogieriin on 34,9 sekuntia. Ilman ajovirheitä tai teknisiä ongelmia lauantaina ja sunnuntaina saksalaistalli nappaa kotirallistaan parhaan mahdollisen tuloksen, sillä neljäntenä ajava Hyundain Dani Sordo on jäänyt kärjestä jo yli minuutin. Rallin MM-sarjaa viimeiset kaksi ja puoli kautta dominoinut Volkswagen janoaa juuri kotirallistaan hyvää tulosta, sillä kahtena edellisenä vuonna talli on epäonnistunut kauden aikana pahoin oikeastaan vain juuri Saksan MM-rallissa. Mikkelsenin viimevuotinen kolmas sija on Volkswagenin paras tulos kahteen viimeiseen vuoteen Saksan maaperältä.

Sordon tallikaveri, viime vuonna Saksassa voittoa juhlinut Thierry Neuville, on viidentenä, vain 1,9 sekuntia Sordon takana. Hyvänä asfalttikuljettajana tunnettu Sordo on ennenkin ajanut hyviä tuloksia Saksassa, voittihan espanjalainen uransa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan MM-rallinsa juuri Saksassa Citroenilla vuonna 2013. Viime vuonna Sordon sijoitus oli Hyundailla toinen. Fordin Ott Tänak ja Elfyn Evans miehittävät sijat seitsemän ja kahdeksan. Citroenille avauspäivä oli murheellinen. Mads Östberg on yhdeksäntenä, reilut puolitoista minuuttia kärjestä. Kris Meeke ajoi ulos ja kärsi myöhemmillä erikoiskokeilla mm. jousitusongelmista ja niiden myötä sijoitus romahti 20:n huonommalle puolelle, yli kymmenen minuutin päähän kärjestä.

Lapille WRC 2-luokassa iso pettymys

WRC 2-luokassa kaksi edellistä osakilpailua Puolassa ja Jyväskylässä ylivoimaisesti voittanut Skodan Esapekka Lappi koki kovan pettymyksen Saksan asfaltilla, kun toisella erikoiskokeella suomalainen ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. Avaus-ek:lla Lappi oli vielä hyvässä vauhdissa ollen kolmas, 6,1 sekuntia tallikaveriaan Jan Kopeckya hitaammalla ajalla, mutta voittojahti päättyi heti seuraavalla erikoiskokeella, kun auto karkasi käsistä ja vauriot olivat sen verran pahat, että ralli jäi perjantain osalta kesken. Skoda ilmoitti myöhemmin, että Lappi jatkaa rallia lauantaina superralli-säännön myötä, mutta voittohaaveet tai mahdollisuudet hyville MM-pisteille ovat aikasakkojen myötä menneet.

WRC 2-luokan kuningas perjantaina oli Kopecky, joka johtaa luokkaa lähes puolentoista minuutin erolla ennen Peugeotin Craig Breenia. Teemu Suninen on Fordillaan kuudentena, nelisen minuuttia Kopeckyn takana.

Saksan MM-ralli jatkuu lauantai-aamuna. Päivän ensimmäinen erikoiskoe käynnistyy kello 8:34. Lauantaina ajetaan yhteensä yhdeksän erikoiskoetta, mukaan lukien hurja lähes 46 kilometrinen Panzerplatte kahteen kertaan. Ralli päättyy sunnuntaina ajettaviin neljään erikoiskokeeseen ja voittaja on tiedossa iltapäivällä kello kahteen mennessä.

Yleiskilpailu 8/21 ek:n jälkeen

1. Sebastien Ogier (Volkswagen) 1:19:13,5
2. Jari-Matti Latvala (Volkswagen) + 9,5
3. Andreas Mikkelsen (Volkswagen) + 34,9
4. Dani Sordo (Hyundai) + 1:06,8
5. Thierry Neuville (Hyundai) + 1:08,7
6. Elfyn Evans (Ford) + 1:22,1
7. Ott Tänak (Ford) + 1:27,8
8. Hayden Paddon (Hyundai) + 1:31,4
9. Mads Östberg (Citroen) + 1:35,4
10. Stephane Lefebvre (Citroen) + 2:27,3

Ogierin keskinopeus 103,2 km/h

Teksti: Jari Hotti


Facebook kommentit