Tuttu tilanne Teemu Asunmaalle – “Viikonlopun tavoitteet ovat selkeät”

28.9.2023 / 18:04
Teemu Asunmaa starttaa SM-sarjan finaaliin pistekolmosena (Kuva: Taneli Niinimäki / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Teemu Asunmaa metsästää tulevana viikonloppuna jo uransa neljättä rallin SM-sarjan pääluokan mestaruuttaan. Mikäli Asunmaa siinä onnistuisi, nousisi alavutelainen todellisten legendojen harvalukuiseen kerhoon.

Rallin SM-sarjan kauden seitsemäs ja samalla viimeinen osakilpailu ajetaan perjantaina ja lauantaina Kokkolassa. SM1-luokassa mestaruustaistelu tullaan käymään kolmen kuljettajan kesken ja tämä kolmikko mahtuu ennen viimeistä osakilpailua kuuden pisteen sisään. Kun jaossa on 1,5-kertaiset SM-pisteet, on lähtötilanne kilpailuun näin tiukassa tilanteessa kristallin kirkas: se kuka kolmikosta on tuloksissa korkeimmalla, kruunataan Suomen mestariksi.

– Tavoitteet ovat selkeät. Tiedetään, mistä lähdetään ajamaan, eikä tarvitse miettiä sijoituksia sen kummemmin. Lähdetään ajamaan parasta mahdollista suoritusta, pisteissä kolmantena oleva Teemu Asunmaa kommentoi tiedotteessaan.

Siinä missä Asunmaa metsästää jo uransa neljättä SM1-luokan Suomen mestaruuttaan, on pistejohtaja Lauri Joonalla ja pisteissä toisena olevalla Jari Huttusella tähtäimessään ensimmäinen kuninkuusluokan mestaruus. Asunmaalle tämä tilanne on muutenkin äärimmäisen tuttu, onhan alavutelainen ollut lähes poikkeuksetta mukana mestaruustaistelussa kauden viimeisessä osakilpailussa sen jälkeen, kun hyppäsi SM1-luokkaan vuonna 2017.

Kuusi vuotta sitten Asunmaa starttasi kauden päätösosakilpailuun pistejohtajana, selvitti finaalin tyylikkäästi ja voitti Suomen mestaruuden. Kautta 2018 dominoi Eerik Pietarinen, Asunmaan sijoittuessa SM-pronssille. Vuonna 2019 pistejohtajana viimeiseen kilpailuun lähti Juha Salo, jonka mestaruusmahdollisuudet avauspäivän jälkeen näyttivät erinomaisilta, olihan Asunmaa jäänyt kärjestä peltovierailun myötä jo 23,1 sekuntia.

Asunmaa on viime vuosina syöttänyt useasti karvasta kalkkia juuri Salolle ja tämä nähtiin myös neljä vuotta sitten, kun Asunmaa nousi toisena ajopäivänä viiden ek-pohja-ajan myötä kilpailun voittoon ja Suomen mestariksi. Asunmaa juhli mestaruutta myös vuonna 2020, kun ylivoimaisena pistejohtajana viimeiseen kilpailuun startannut Emil Lindholm ajoi ulos ja joutui keskeyttämään. Asunmaa voitti kilpailun ja Suomen mestaruuden.

Vuonna 2021 Asunmaan sijoitus loppupisteissä oli kolmas ja viime vuonna koettiin poikkeuksellinen tilanne, kun Asunmaa jätettiin ensimmäistä kertaa SM1-luokassa kärkikolmikon ulkopuolelle, loppusijoituksen ollessa neljäs. Kun mukaan lasketaan vuosien 2015 ja 2016 SM2-luokan Suomen mestaruudet, on Asunmaa ollut kahdeksan viimeisen kauden aikana SM-mitaleilla seitsemän kertaa ja Suomen mestaruuksia niistä on peräti viisi.

Kuluvan kauden neljä ensimmäistä SM-rallia toivat Asunmaalle ja kartanlukija Ville Mannisenmäelle komean tulosrivin 1-3-2-2, mutta kaksi viimeisintä SM-rallia ovatkin sitten menneet heikommin. Joensuussa Asunmaa joutui keskeyttämään ja Lahdessa vauhti riitti lopulta neljänteen sijaan. Valmistautuminen kauden tärkeimpään kilpailuun on tapahtunut tutun rutiinin mukaisesti, eli testitien kautta.

– Fiilis testien jälkeen on hyvä. Joitain juttuja koitettiin, mutta pysyimme vanhoissa, toimiviksi todetuissa säädöissä, Asunmaa taustoitti.

Vuonna 1959 käynnistyneen rallin SM-sarjan historiassa vain viisi kuljettajaa on pystynyt voittamaan pääluokan Suomen mestaruuden vähintään neljä kertaa. Sebastian Lindholm juhli mestaruutta kahdeksan kertaa, Juha Salo viidesti ja Kyösti Hämäläinen, Marcus Grönholm, sekä Simo Lampinen jokainen neljä kertaa. Asunmaalla on nyt siis mahdollisuus nousta todellisten legendojen kerhoon.

– Reitissä on jonkin verran samaa kuin vuonna 2021. Lauantain aamupäivän tiet ovat hieman eri tyyppisiä kuin iltapäivällä, mutta reitti on ylipäätään nopea. Pimeällä ajaminen tuo omat haasteensa, syksyllä on paljon synkempää kuin talvella. Oletettavasti rallipäivänä on kosteaa ja silloin kärjessä on parempi mennä. Isoa eroa ei kuitenkaan kärjen ja kolmannen lähtöpaikan välillä ole ja olosuhteiden ei pitäisi oleellisesti muuttua, Asunmaa ennakoi.

Kokkolan SM-ralli ajetaan tulevana viikonloppuna kaksipäiväisenä kilpailuna, perjantaina ja lauantaina.

SM1-luokan pistetilanne 6/7 osakilpailua

1) Lauri Joona 103
2) Jari Huttunen 100
3) Teemu Asunmaa 97
4) Juha Salo 85
5) Roope Korhonen 40
6) Niclas Grönholm 37
7) Riku Tahko 35
8) Juuso Metsälä 33
9) Heikki Kovalainen 33
10) Anssi Rytkönen 26

SM1-luokan mitalitilasto vuosina 2017-2022

Teemu Asunmaa 5 (3-0-2)
Emil Lindholm 5 (1-3-1)
Mikko Heikkilä 3 (1-1-1)
Juha Salo 2 (0-2-0)
Eerik Pietarinen 1 (1-0-0)
Egon Kaur 1 (0-0-1)
Jarkko Nikara 1 (0-0-1)

 

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Rallin SM-sarjan kausi huipentuu hienoissa puitteissa – Rallikylä perjantain erikoisuus


Facebook kommentit