Tuukka Hallia Tunturirallin perjantain sensaatio – “Muutama paikka jo aika limitillä”

15.1.2021 / 23:21
Tuukka Hallia johtaa Tunturirallissa SM3-luokkaa perjantain jälkeen (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Katsaus rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailun, Rovaniemen seudulla tänä viikonloppuna ajettavan Tunturirallin, SM2-, SM3- ja SM4-luokkien tapahtumiin perjantain osalta.

Tunturirallin avauspäivä perjantaina tarjosi ison määrän jännitystä ja draamaa. Perjantain ehdoton sensaatio oli SM3-luokassa kilpaileva Tuukka Hallia. 19-vuotias Tunturiralli-debytantti ajaa nyt vasta uransa viidettä rallia, mutta siitä huolimatta Hallia saapui kovatasoisen SM3-luokan kärkikuljettajana yötauolle. Eikä johtomarginaali ollut pieni, vaan kolmella erikoiskokeella Hallia repäisi yli puolen minuutin kaulan toisena olevaan Henri Hokkalaan nähden.

– Hyvin meni! Muutama paikka tuli jo aika “limitillä”. Koitetaan jatkaa huomenna samaan malliin, perjantaina kaksi luokkapohjaa kellottanut Hallia kommentoi avauspäivän viimeisen erikoiskokeen maalissa.

SM3-luokan hallitseva Suomen mestari ja luokkavoittoa Tunturirallissa vuosi sitten juhlinut Lauri Joona ajoi autonsa hankeen jo avauserikoiskokeella. Kun lumityöt veivät aikaa lähes kymmenen minuuttia, niin samalla menivät myös sastamalaisen toiveet menestyksestä kauden avauskilpailussa.

– Ensimmäinen kisa kaudelle, ensimmäinen erikoiskoe ja melkein viimeiset mutkat. Siellä sitten alkoi tapahtua. Perä nappasi penkkaan kiinni ja sen verran vei keulaa sinne mukana, että hypättiin penkan toiselle puolelle. Pikku säätöjen kautta saatiin autoa paremmaksi ja se näkyi heti kellossa päivän viimeisellä pätkällä. Parempaan suuntaan ollaan siis menossa, avauspäivän viimeisellä erikoiskokeella luokkapohjat ajanut Joona kommentoi Facebook-sivullaan.

Neljännen kautensa SM3-luokassa aloittanut Henri Hokkala ei yltänyt perjantaina Hallian vauhtiin. Jyväskyläläisellä oli ongelmia Peugeotin tekniikan kanssa perjantain kahdella viimeisellä erikoiskokeella.

– Aittajärvi (EK1) oli totuttuun tyyliin aika haastava, jäätiin siellä. Huollon jälkeen tutut Kaihuavaara (EK2) ja Jyrhämäjärvi (EK3). Meillä heti alussa hajosi oletettavasti iskari tai muuta vastaavaa teknistä vikaa. Sen takia joutui hieman säälimään vehkeitä ja jäätiin aika paljon. Huomenna on uusi päivä. Toivotaan, että saadaan auto kuntoon ja mies iskuun. Lähdetään vetämään isoa kovaa, Hokkala kommentoi Printsport Junior Cupin Facebook-sivulla.

 

Henri Hokkala starttaa lauantain erikoiskokeille SM3-luokan sijalta kaksi (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“12 kilometriä ajettiin kovassa lumipölyssä”

Kolmantena SM3-luokassa on Roope Korhonen, jolla eroa kärkeen kertyi 36,3 sekuntia. SM4-luokassa viime vuonna SM-hopealle sijoittuneen Toni Herrasen SM3-debyytti päättyi keskeytykseen perjantain viimeisellä erikoiskokeella. Ennen keskeytystään Herranen oli viidentenä, 36,6 sekuntia kärjestä.

SM2-luokassa avauspäivän nimi oli Jaro Kinnunen, joka saapui yötauolle 10,8 sekunnin johtoasemassa toisena olevaan Kristian Kiviniemeen nähden.

– Kakkospätkä otettiin maltilla, siellä kun herkästi saa auton rikki. Kolmas erikoiskoe tuli ihan ok. Muutama huono jarrutus, mutta niitä mahtuu kisaan. Tästä on hyvä jatkaa lauantaille, Kinnunen kommentoi.

Ville Hautamäen, SM2-luokan hallitsevan Suomen mestarin, voittohaaveet kokivat kovan kolauksen päivän viimeisellä erikoiskokeella. Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen Hautamäki oli luokassa kolmantena, 18,1 sekuntia Kinnusesta jääneenä, mutta viimeisellä erikoiskokeella aikaeroa tuli lisää lähes 45 sekuntia.

– Huonoa tuuria jälleen rallin ensimmäisenä päivänä. Viimeisellä ek:lla ulosajanut kilpailijapari nostettiin suoraan meidän eteen. 12 kilometriä ajettiin kovassa lumipölyssä ja takkiin tuli reilusti, aikahyvitystä tilanteesta pyytänyt, mutta pyyntöönsä kielteisen vastauksen saanut Hautamäki harmitteli.

SM4-luokassa kärkikaksikon välinen aikaero perjantain jälkeen on vain 2,7 sekuntia. Lauantain erikoiskokeille johtoasemassa starttaa Oskari Heikkinen, jolle kovan haasteen voittotaistelun osalta heittää Konsta Saarinen, joka ajaa nyt uransa ensimmäistä SM-rallia. Jere Pensas on kolmantena, 58,5 sekunnin päässä Heikkisestä.

Tunturiralli jatkuu lauantaina. Toisen ja samalla viimeisen kilpailupäivän avauserikoiskoe käynnistyy kello 9.33.

Tunturirallin tilanteet 3/7 ek:n jälkeen

SM2-luokka

1) Jaro Kinnunen (Mitsubishi Lancer Evo 9) 43.48,5
2) Kristian Kiviniemi (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 10,8
3) Ville Hautamäki (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 1.02,6
4) Arto Juolahti (Mitsubishi Lancer Evo 10) + 3.10,5
5) Miikka Vuokila (Mitsubishi Lancer Evo 9) + 3.19,3

SM3-luokka

1) Tuukka Hallia (Ford Fiesta Rally4) 47.07,1
2) Henri Hokkala (Peugeot 208 R2) + 31,4
3) Roope Korhonen (Peugeot 208 R2) + 36,3
4) Benjamin Korhola (Ford Fiesta Rally4) + 1.06,3
5) Kim Forsgren (Ford Fiesta R2) + 2.18,2

SM4-luokka

1) Oskari Heikkinen (Ford Fiesta) 14.05,3
2) Konsta Saarinen (Ford Fiesta) + 2,7
3) Jere Pensas (Renault Megane) + 58,5
4) Valtteri Koski (Honda Civic) + 1.40,1
5) Leevi Lassila (Citroen C2 VTS) + 2.11,8

Lauantain 16.1. aikataulu

09.33 – EK4 Siikakämä (42,64 km / EK6)
13.44 – EK5 Heinunkierto (24,95 km / EK8)
15.07 – EK6 Sarriojärvi (32,48 km / EK9)
16.40 – EK7 Ristilampi (31,51 km / EK10)

Erikoiskokeen pituuden jälkeen alkuperäinen numerointi ennen peruutuksia

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tunturirallin YouTube-lähetys, Facebook-sivut

 

Asunmaa ensimmäistä kertaa perjantain isäntä – “Ei täysin puhdas päivä”

Tunturirallin lauantaille luvassa huikea henkien ja rengasvalmistajien taistelu


Facebook kommentit