Tuukka Hallialta huikea Tunturidebyytti – “Meni aika tavalla yli odotusten”

19.1.2021 / 08:28
Tuukka Hallia oli Tunturirallissa SM3-luokassa suvereeni ykkönen (Kuva: Merita Mäkinen).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Rovaniemellä. SM3-luokasta odotettiin Lauri Joonan ja Henri Hokkalan välistä kaksintaistelua voitosta, mutta toisin kuitenkin kävi. Tuukka Hallia tuli, näki ja voitti.

Tuukka Hallian uran ensimmäinen Tunturiralli ei olisi tuloksellisesti voinut paremmin sujua. Rallisprint-kilpailuissa aiempina vuosina kovia tuloksia takonut Tuukka, “Mr.Rallisprintin” eli lajin moninkertaisen Suomen mestarin Tomi Hallian poika, osallistui nyt vasta viidenteen ralliinsa ja SM-rallien osalta starttejakin CV:stä löytyi ennen nyt ajettua kilpailua vasta kaksi.

Viime vuonna Hallian debyytti SM-sarjassa toi Kouvolasta SM3-luokan viidennen sijan ja Seinäjoella 19-vuotias tuusulalainen oli neljäs. Tunturirallissa Hallia nappasi SM3-luokan kärkipaikan haltuunsa heti ensimmäisellä erikoiskokeella ja kun seitsemälle erikoiskokeelle pohja-aikoja syntyi viisi kappaletta, repesi voittomarginaali lopulta lähes puoleentoista minuuttiin. Huikea suoritus, kaikin puolin.

– Olimme saaneet säädöt kohdalleen ja ajo tuntui todella hyvältä. Luokka on äärettömän kovatasoinen, joten kaiken pitää olla kunnossa, ennen kuin voi tavoitella edes kärkisijoja. Ennen kisaa oli tosiaan sellainen tunne, että jos jotenkin pysyisimme suurin piirtein kärkikaksikon vauhdissa ja pystyisin kolmen kärkeen, jo se olisi hyvä saavutus. Menihän tämä aika tavalla yli odotusten, Hallia myönsi edustamansa Porvoon Autopalvelu -tiimin tiedotteessa kilpailun jälkeen.

Jos jälkiviisaina hieman kevennetään, niin ennen kilpailua vilkaisu Hallian kartanlukijan Antti Haapalan kilpailuhistoriaan olisi jo ennustanut tulossa olevan voiton, olihan Haapala kahtena edellisenä vuonna Sami Pajarin kartanlukijana sijoittunut Tunturirallissa 2019 kolmanneksi ja viime vuonna toiseksi. Komean voiton myötä Hallia nousi ilman muuta kovatasoisen SM3-luokan mestarisuosikkien joukkoon kuluvan vuoden osalta.

– Luonnollisesti innostus olisi kova päästä heti ajamaan, mutta pitää nyt malttaa. Joka tapauksessa lähtökohdat ovat nyt koko sarjankin kannalta todella hyvät. En silti halua sen enempää laskelmoida, vaan jokaiseen kisaan lähdetään sillä ajatuksella, että tehdään paras mahdollinen tulos. Nyt sen huomasi viimeistä edellisellä erikoiskokeella, että rytmi hukkuu helposti, jos alkaa liikaa varmistella, Hallia muistutti.

 

Henri Hokkala avasi kautensa SM3-luokan kakkossijalla (Kuva: Taneli Niinimäki).

 

 

“Eiköhän seuraavassa kisassa olla korkeimmalla pallilla”

Vuosina 2019 ja 2020 SM3-luokassa SM-pronssille sijoittunut Henri Hokkala osallistui Tunturiralliin ensimmäisen kerran vuonna 2016, mutta silloin jyväskyläläinen kilpaili Suomi Cupissa. SM-sarjan puolella Hokkalalle tämänvuotinen Tunturiralli oli uran kolmas ja kolmas kerta toden sanoi, sillä ensimmäistä kertaa Hokkala nousi palkintosijoille, ollen SM2-luokassa toinen.

Kolmanneksi ajoi Citroenista Peugeotiin tälle vuodelle vaihtanut Roope Korhonen, joka samalla kirjautti ensimmäisen palkintosijoituksensa rallin SM-sarjassa. Viime vuonna SM3-luokan loppupisteissä viidenneksi sijoittunut Korhonen oli vuosi sitten Tunturirallissa kuudes. Peugeot siis nappasi Ford-painotteisessa luokassa kaksi palkintosijoitusta, kilpaileehan myös Hokkala Peugeotilla.

Hallitsevana SM3-luokan Suomen mestarina kauteen starttasi Lauri Joona, joka vuosi sitten juhli luokkavoittoa Tunturirallissa. Nyt sastamalainen joutui tyytymään jäännöspisteisiin, kun ulosajo heti kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella vei niin paljon aikaa, että sijoitus maalissa oli lopulta vasta seitsemäs.

– Ensimmäinen kisa kaudelle, ensimmäinen erikoiskoe ja melkein viimeiset mutkat, siellä sitten alkoi tapahtua. Auton perä nappasi penkkaan kiinni ja sen verran vei keulaa sinne mukana, että hypättiin penkan toiselle puolelle. Onneksi päästiin jatkamaan, mutta yhdeksän minuuttia siinä lumitöissä meni, Joona kertasi perjantai-aamun tapahtumia Aittajärven erikoiskokeella.

Joona kilpaili nyt ensimmäistä kertaa Ford Fiestan uudella Rally4 -autolla ja tiedotteen mukaan luotto uuteen autoon ei ollut sataprosenttinen, alustan myötä autoa kun säädettiin lähes jokaisen erikoiskokeen jälkeen. Siitä huolimatta Joona oli SM3-luokassa ainoa kuljettaja, joka Hallian lisäksi ylsi pohja-aikoihin, Joonan kellottaessa niitä kaksi.

– Omasta suorituksesta jää kyllä pettynyt fiilis. Nyt vaan katseet kohti tulevaa, tästä ei ole kuin parannettavaa. Jatketaan työntekoa, eiköhän me sitten seuraavassa kisassa olla siellä korkeimmalla pallilla, Joona vakuutti.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Kouvolassa lauantaina 6. maaliskuuta.

Tunturiralli 2021 ja SM3-luokan lopputulokset

1) Tuukka Hallia (Ford Fiesta Rally4) 2.00.10,2
2) Henri Hokkala (Peugeot 208 R2) + 1.20,3
3) Roope Korhonen (Peugeot 208 R2) + 1.37,6
4) Benjamin Korhola (Ford Fiesta Rally4) + 2.25,0
5) Kim Forsgren (Ford Fiesta R2) + 7.05,1
6) Toni Herranen (Ford Fiesta Rally4) + 7.36,4
7) Lauri Joona (Ford Fiesta Rally4) + 10.59,0
8) Tommi Heino (Ford Fiesta Rally4) + 19.27,7

Hallian keskinopeus: 108,1 km/h
Pohja-ajat: Hallia 5, Joona 2

SM3-luokan SM-pisteet 1/6 osakilpailua

1) Tuukka Hallia (MäntsMK) 34
2) Henri Hokkala (AL/AKU-Jkl) 25
3) Roope Korhonen (LMM) 20
4) Benjamin Korhola (VihUA) 16
5) Kim Forsgren (MäntsMK) 13
6) Toni Herranen (KR-Team Ry) 11
7) Lauri Joona (SAU) 9
8) Tommi Heino (HuiUA) 8

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet


Facebook kommentit