Uusi rallicross-sarja Suomeen ensi vuonna? – “Se on ihan realistista”

18.10.2019 / 15:55
Atte Varsta toimii Titans RX -sarjan kaupallisena johtajana (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ajettava rallicrossin Titans RX -sarja päättyy viikonloppuna Saksan Esteringillä ajettavaan kauden finaaliin. Ensi vuonna sarja saatetaan nähdä myös Suomessa.

Itävaltalaisen Max Pucherin ideoima rallicrossin kansainvälinen Titans RX -sarja debytoi lajin sarjakartalla tänä vuonna. Uusi sarja on saanut huomiota myös Suomessa, eikä vähiten siksi, että sarjan kaupallisena johtajana toimii autourheilun tunnettu taustavaikuttaja Atte Varsta ja sarjan historian ensimmäisestä mestaruudesta taistelee tiukasti Toomas “Topi” Heikkinen.

– Kiireinen vuosi monella rintamalla ja rallicrossista kun puhutaan, niin opettavainen vuosi. Uusi sarja ja sen rakentaminen alusta lähtien, ei mikään helppo juttu. Paljon on ollut myös “lastentauteja” ja hyvä, että saadaan palautetta, niin jatkossa toivottavasti tehdään asiat paremmin, Varsta kertoo UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Titans RX -sarjassa ajetaan tänä vuonna kuusi kilpailuviikonloppua kuudella eri radalla ja niissä yhteensä 12 kilpailulähtöä. Varsta siirtyi uuden sarjan palvelukseen ja kaupallisen johtajan tehtäviin toimittuaan aiemmin autourheilussa muun muassa tallipäällikkönä ja managerina.

– Aika pitkälle tämänvuotiset työtehtävät ovat liittyneet kuljettajiin. Varsin monen kuljettajan kanssa, jotka sarjassa nyt ajaa, olen tehnyt aikaisemmin töitä. Kaupallisella puolella etsin yhteistyökumppaneita, jotka tänä vuonna on enemmänkin ollut vaihdantaa, kuten High Peak (fanituotteet). Tälläiset kumppanit tuottaa meille palveluita ja me tuotetaan heille näkyvyyttä, Varsta taustoittaa.

Vaikka uudessa sarjassa onkin esiintynyt tänä vuonna tähtikuljettajia autourheilumaailman huipulta kuten Hansenin veljekset, Heikkinen, sekä rallin puolelta paremmin tunnetut Hayden Paddon ja Craig Breen, ei rahaa sarjalle tuovien yhteistyökumppaneiden löytäminen ole ollut mitään ruusuilla tanssimista kaupallisen johtajan vinkkelistä katsottuna.

– Rahan tuominen uuteen sarjaan on ollut äärimmäisen vaikeaa, mutta me tiedettiin se jo etukäteen, koska ei ole näyttöjä. Tulevaisuudessa sitten toivottavasti tilanne on erilainen.

 

 

“Eihän niitä montaa vaihtoehtoa ole”

Kun kausi lähestyy loppuaan, kalenterissa kuluvan vuoden osalta mennään jo lokakuun puoliväliä ja sarjasta on ajamatta enää yksi kilpailuviikonloppu, on Varstan toimistolla ollut jo jonkin aikaa tiivis työ käynnissä ensi vuoden kilpailukalenterin parissa. Varstan mukaan esisopimuksia usean eri radan kanssa on olemassa, mutta nyt siis kalenteria pyritään saamaan valmiiksi, jotta se voitaisiin julkistaa. Varstan mukaan kalenteriin saattaa olla tulossa myös sinivalkoista väriä.

– Tällä hetkellä käydään ensi vuoden osalta suomalaisten kanssa neuvotteluja kisapaikasta. Kyllä se toiveissa on, että saataisiin Suomeen yksi osakilpailu. Se on ihan realistista, Varsta vakuuttaa.

Kouvola ja Tykkimäki?

– Eihän niitä montaa vaihtoehtoa ole, Varsta naurahtaa.

Kouvolan Tykkimäessä on viime vuosina ajettu muun muassa rallicrossin MM-sarjaa, sekä pohjoismaista RallyX Nordic -sarjaa. Rata on etenkin kuljettajien keskuudessa maailmankuulu ja suuresti arvostettu. Toki kyseeseen voi tulla muukin rata Suomessa.

– Se on tietysti monen tekijän summa. Vaikka se ei välttämättä vaadi hirvittävän suuria panostuksia kisajärjestäjältä, mutta se vaatii kuitenkin sen organisoinnin. Se on sitten oma shownsa. Toivottavasti saadaan kilpailu Suomeen.

Suomalaiskuljettajia ei Titans RX -sarjassa ole tänä vuonna nähty muita kuin Heikkinen, mutta Varstan mukaan tilanne saattaa muuttua jatkossa.

– Uskon, että jos tuo hintahaarukka mitä ensi vuodelle on kaavailtu, niin se on houkutteleva kuljettajien kannalta. Yksi kilpailu on hinnaltaan 15 000 euroa. Jos miettii mitä se hinta on MM- ja EM-sarjassa, niin ero on valtava. Uskon, että Suomesta voisi löytyä hyvinkin kuljettajia mukaan, Varsta näkee ja toivoo.

Jos on Varstalla ollut kiireinen vuosi uuden sarjan parissa, niin samaa voidaan sanoa myös sarjan isännästä, Max Pucherista. Arvostettu Pucher saa pelkkiä kehuja myös Varstalta.

– Max on tehnyt valtavan työn tämän sarjan eteen. Tänä vuonna sarjaan on rakennettu 15 autoa ja ensi vuonna tulee viisi autoa lisää. Hänellä on iso sydän ja aina täysillä mukana kaikessa, Varsta kehuu.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit