Uutiskatsaus ulkomailta – Moottoriurheilun viikko 36/2017

12.9.2017 / 21:12
Mattias Ekström jatkaa DTM-sarjan pistejohdossa (Kuva: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Uutiskatsaus ulkomailta on aina alkuviikosta ilmestyvä uutispaketti, joka uutisoi edellisen viikon moottoriurheilun tapahtumista ulkomailta.

Rata-autoilun DTM-sarjan kauden seitsemäs kilpailuviikonloppu ajettiin Nurburgringin radalla Saksassa ja viikonlopusta tuli Mercedeksen juhlat. Lauantain kilpailulähtö ajettiin vaikeissa olosuhteissa sateen sotkiessa kuvioita, Värikkäiden tapahtumien jälkeen lopulta Mercedes-kuljettajat Lucas Auerin johdolla jyräsivät neloisvoittoon. Auerin seuraksi palkintopallille nousivat toiseksi ajanut Paul Di Resta, sekä kolmanneksi sijoittunut Robert Wickens.

Sarjan pistejohtaja Mattias Ekström nousi kilpailun ensimmäisen puoliskon aikana 11. lähtöruudusta kuudenneksi, kunnes päätti vaihtaa kuivuvalla radalla sadekelin renkaista slikseihin. Välittömästi varikkokäynnin jälkeen sade kuitenkin alkoi uudestaan ja Ekström joutui tekemään uuden renkaanvaihdon pudoten lopputuloksissa sijalle 15.

Sunnuntaina päästiin ajamaan kuivissa olosuhteissa, mutta se ei tuonut muutosta voimasuhteisiin automerkkien osalta. Mercedes nappasi tällä kertaa kaksoisvoiton Robert Wickensin ja Di Restan toimesta. BMW-kuljettajat Marco Wittman ja Bruno Spengler olivat sijoilla kolme ja neljä.

Parhaana Audi-kuljettajana Ekström oli kuudes ja vaikeasta viikonlopustaan huolimatta ruotsalaiskuljettaja säilytti sarjassa pistejohtonsa, joka nyt on yhdeksän pistettä Aueriin nähden. Lauantaina voittoon ajanut Auer oli sunnuntain lähdössä vasta 13.

– Minun kisani oli melko tylsä. Kuudes sija toi hyvät pisteet, mutta ei hyvää fiilistä, Ekström pohti kisan jälkeen.

Tulokaskauttaan DTM:ssä ajava Rene Rast ajoi Nurburgringilla sijat viisi ja 12. Sijoitus pisteissä on Ekströmin, sekä Auerin jälkeen kolmas ja piste-eroa kärkeen on 12 pistettä. DTM-kaudesta on ajamatta vielä kaksi osakilpailua ja seuraavaksi pisteistä taistellaan Spielbergissa, Itävallassa 23.-24. syyskuuta. Kausi päättyy Saksan Hockenheimin finaaliviikonloppuun lokakuussa.

* * * * * * * * * *

Rallin WRC2-luokan maailmanmestaruuden edellisessä osakilpailussa Saksassa varmistanut Pontus Tidemand kilpaili viime viikonloppuna kotimaassaan Ruotsissa. Etelä-Ruotsin Ralli oli Ruotsin mestaruussarjan kauden kuudes osakilpailu ja Tidemand ajoi ruotsalaisomistuksessa olevalla Skoda Fabia R5:llä, jolla Nicolas Fuchs ajoi viime vuonna MM-rallit Walesissa ja Australiassa.

Tidemand ajoi rallissa lopulta ylivoimaiseen voittoon sen jälkeen, kun hyvän taistelun ykkössijasta tarjonnut rallin junioreiden kaksinkertainen maailmanmestari P-G Andersson Skoda Fabia WRC:llä oli joutunut keskeyttämään. Tidemandin voittomarginaali oli lähes kaksi ja puoli minuuttia ennen toiseksi ajanutta Jacob Janssonia.

– Hieno tapahtuma ja uskomaton yleisö! Tämä oli erinomaista treeniä meille, nautin todella täällä kilpailemisesta. Meillä oli loistava taistelu Anderssonin kanssa joten oli todella harmillista, että hän joutui keskeyttämään. Kiitos tiimille siitä, että auto toimi virheettömästi koko viikonlopun ajan, Tidemand hehkutti kilpailun jälkeen.

Se missä Tidemand seuraavaksi kilpailee, on vielä kysymysmerkki, mutta ainakaan rallin MM-sarjan seuraavassa osakilpailussa Espanjassa lokakuun alussa häntä ei nähdä. Tidemand on ilmoittanut tavoittelevansa ensi kaudelle paikkaa rallin MM-sarjassa tehdastallista ja niin, että saisi kilpailla WRC-kalustolla. Tidemand täyttää joulukuun alussa 27 vuotta. 38 MM-ralliin urallaan osallistunut Tidemand on ajanut WRC-kalustolla vain kaksi MM-rallia ja molemmat kotimaassaan Ruotsissa. Vuonna 2014 sijoitus Ford Fiestalla oli kahdeksas.

* * * * * * * * * *

Yhdysvalloissa ajettava Red Bull Global Rallycross -sarja lähenee kovaa vauhtia loppuaan kuluvan kauden osalta. Kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajettiin Seattlessa ja jälleen kerran Volkswagen Andretti Rallycross -tiimin kaksikko Tanner Foust, Scott Speed oli omaa luokkaansa. Sarjan kaksi edellistä mestaruutta voittanut Speed juhli tuplavoittoa edellisessä osakilpailussa, mutta nyt oli Foustin vuoro napata molemmista lähdöistä ykkössija. Speed sijoittui molemmissa lähdöissä toiseksi ja säilytti sarjajohtonsa, mutta mestaruus ei kuitenkaan vielä varmistunut.

– Tiimikaverillani oli mahdollisuus varmistaa mestaruus jo tänä viikonloppuna, mutta onnistuin estämään sen. Tärkeintä oli kuitenkin, että onnistuimme pitämään Steve Arpinin (Loenbro Motorsports) takanamme. Olen iloinen tiimin puolesta, Foust kommentoi kilpailun jälkeen.

Volkswagen Andretti Rallycross -tiimin kuljettajat ovat voittaneet kauden 11 lähdöstä kahdeksan ja Volkswagen on jo varmistanut valmistajien mestaruuden, mikä on saksalaismerkille tässä sarjassa toinen peräkkäinen. Speedilla on pisteitä kasassa 756, Foustilla 726 ja viimeinen kilpailuviikonloppu ajetaan Los Angelesissa lokakuun puolivälissä.

Suomalaiskuljettajista Red Bull Global Rallycross -sarjan mestaruuden ovat voittaneet Toomas “Topi” Heikkinen vuonna 2013, sekä Joni Wiman 2014.

* * * * * * * * * *

Formula 3:n EM-sarja jatkui Nurburgringin radalla Saksassa. Sarjaa tänä vuonna hallinnut Lando Norris, 17, oli jälleen omaa luokkaansa ajamalla kolmesta kilpailulähdöstä voitot kahdessa ja sijoittumalla kerran toiseksi. Norris on voittanut tänä vuonna 24 ajetusta lähdöstä yhdeksän ja paalupaikkoja on kahdeksan. Sarjajohto Maximilian Guntheriin nähden on nyt 73 pistettä, kun ajamatta on vielä kuusi kilpailulähtöä.

Norris, McLarenin F1-tallin testikuljettaja, voi varmistaa mestaruuden jo seuraavassa, Itävallan Spielbergissa ajettavassa osakilpailussa.

– Vauhtini oli hyvällä tasolla koko viikonlopun ajan ja ajaminen tuntui hyvältä. Kaiken kaikkiaan fantastinen viikonloppu, ehkä jopa yksi urani parhaimmista, Norris innostui.

* * * * * * * * * *

Alessio Picariello, 24-vuotias belgialainen Team MGT by Absolute -tiimin kuljettaja, varmisti Audi R8 LMS Cupin mestaruuden jo ennen kauden viidettä ja samalla viimeistä kilpailuviikonloppua. Kyseessä on Aasiassa ajettava Audin merkkisarja, joka ajettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Sarjan kilpailuista kaksi ajetaan Kiinassa ja yksi Malesiassa, Japanissa, sekä Koreassa.

Jokaisena kilpailuviikonloppuna ohjelmassa on kaksi kilpailulähtöä. Picariello on ajanut tällä kaudella neljä voittoa ja pistejohto ennen päätösosakilpailua on 59 pistettä, mikä riittää varmistamaan belgialaiselle mestaruuden jo nyt. Sarjan kolme edellistä mestaruutta vuosina 2014-2016 on voittanut malesialainen Alex Yoong, joka vuosina 2001-2002 osallistui Minardin väreissä 18 F1-kisaan saavuttamatta kuitenkaan yhtään MM-pistettä.

* * * * * * * * * *

Viikon video tulee Ranskasta ja Peugeot 308 Racing Cup -sarjasta. Magny Coursin radalla ajetun viikonlopun toisen kilpailulähdön aivan loppuvaiheilla kahden kilpailijan autot osuvat toisiinsa keskellä pääsuoraa sillä seurauksella, että ne ajautuvat päin varikkomuuria. Tilanteessa olisi voinut käydä huonosti, sillä autot osuvat muuriin juuri ratavirkailijoiden työpisteen kohdalla ja autoista lentävät osat olisivat osuessaan voineet tehdä pahaakin jälkeä.

Onneksi tilanteessa oli kuitenkin onni onnettomuudessa ja kukaan ei loukkaantunut, ei kuljettajat, eikä varsinkaan ratavirkailijat ja paikalla ollut valokuvaaja, joille ei käytännössä jäänyt yhtään aikaa ehtiä kunnolla suojaan. Kyseinen paikka kun on sellainen, että siinä todella harvoin odottaa tälläistä törmäystä tapahtuvaksi ja toisaalta taas tilanne tapahtui todella nopeasti.

Katso video tilanteesta alapuolelta.

Uutiskatsaus ulkomailta ilmestyy seuraavan kerran ensi viikolla ja silloin luvassa on viikon 37 tapahtumat.

 

 

Viikon 36/2017 (4.-10.9.) luetuimmat artikkelit UrheiluUutiset.comissa

Selivaaran kausi päättyi hurjaan ulosajoon – ”Ottaa kuukauden päivät, että pääsee normielämään kiinni” (5.9.2017)
Mikkelsen ei aja Espanjan MM-rallissa Citroenilla – Siirtymässä Hyundaille (5.9.2017)
Saarenmaan juhlaralliin lähdössä mukaan runsaasti suomalaiskuljettajia (6.9.2017)
Latvala ja Celica saatetaan nähdä uudestaan rallissa jo tänä vuonna – ”Hampaankoloon jäi aika paljon” (6.9.2017)
Nordgren Skodan tehdastallin kalustolla Espanjan MM-ralliin – ”Pohjatyöt pitää tehdä hyvin” (4.9.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: CrashRacing (YouTube)


Facebook kommentit