Vain ajovirhe tai tekniikkamurheet voivat viedä Lapilta mestaruuden – “Me emme ole robotteja, olemme ihmisiä”

17.11.2016 / 17:52
Esapekka Lappi ja Janne Ferm juhlivat Queensland-rallin voittoa Australiassa kesällä 2013.

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu Australiassa käynnistyy Suomen aikaa myöhään torstai-iltana. Suomalaisittain suurin mielenkiinto kohdistuu WRC2-luokkaan, missä Esapekka Lappi tavoittelee sijoitusta kahden parhaan joukkoon. Se toisi hänelle luokan maailmanmestaruuden. Torstain lehdistötilaisuudessa Lappi muistutti, että vaikka vastusta ei juurikaan tässä kilpailussa mukana ole, tehtävä ei tule missään nimessä olemaan helppo.

– Olemme tietoisia siitä, että tämä on moottoriurheilua ja mitä tahansa voi tapahtua. Me emme ole robotteja, olemme ihmisiä. Pitkä ralli on edessä, Esapekka Lappi kommentoi Australian MM-rallin aattona.

Tällä kaudella Lappi ja kartanlukija Janne Ferm ovat juhlineet WRC2-luokan voittoa Suomen, Saksan, sekä Walesin MM-ralleissa. Tunnelmat Skoda Motorsportin suomalaisleirissä ovat finaalikisan lähestyessä korkealla.

– Hyvä fiilis! Sää on hyvä ja erikoiskokeet vaikuttavat mielenkiintoisilta. Perjantain erikoiskokeista aukealla alueella ajettavat pätkät erityisesti ovat mukavia, mutta metsässä ajettavat neljäs ja yhdeksäs erikoiskoe ovatkin sitten jo haastavampia, Lappi kuvailee tulevaa reittiä ja avauspäivän haasteita.

– Metsässä ajettavat erikoiskokeet ovat (pinnaltaan) pehmeämpiä ja puut ovat todella lähellä tietä, joten leveäksi ei voi mennä. Perjantain aamupäivän osuus on nautinnollinen, mutta metsässä ajettavat erikoiskokeet – minulle ne ovat enemmänkin selviytymistä maaliin, Lappi kuvailee.

“Tiestö muistuttaa enemmän todellisia rallipätkiä”

Lappi osallistuu nyt urallaan ensimmäistä kertaa Australian MM-ralliin, mutta kilpaileminen tässä maassa ei ole kuitenkaan uusi kokemus, sillä vuonna 2013 Lappi ajoi Australiassa Aasian-Tyynenmeren mestaruussarjan (APRC) kolmannen osakilpailun, Queensland-rallin, voittoon.

– Teiden pinta täällä on hieman erilainen kuin mitä oli Queenslandissa. Ja siellä yhdellä erikoiskokeella keskinopeutemme oli 151 km/h, se on ehkä kuitenkin hieman liian paljon. Täällä tiestö muistuttaa enemmän todellisia rallipätkiä. Queenslandissa myös satoi hieman ja tiet olivat todella liukkaat – väitän jopa, että liukkaammat kuin Walesissa, Lappi muistelee kolmen vuoden takaista kokemustaan.

Reilut kolme vuotta myöhemmin, nyt 25-vuotiaana, Lappi valmistautuu Australiassa ajamaan WRC2-luokan maailmanmestaruudesta. Kysymykseen auttaako mahdollinen maailmanmestaruus jollain tavalla Lappia tulevaisuudessa uralla eteenpäin, vastaus on varsin “lappimainen”.

– Tottakai jos olet maailmanmestari, niin se auttaa.

Australian MM-rallissa RC2-luokassa ajaa Lapin lisäksi kuusi muuta kuljettajaa, joista tosin WRC2-luokan MM-pisteistä kilpailevat ainoastaan Hubert Ptaszek, Jourdan Serderidis, Mohammad Al-Suwaidi Khalid, sekä Nicolas Fuchs.

 

 

Lue myös! Esapekka Lappi mestaruusjahdista Australiassa: ”Jotenkin pitää psyykata” (15.11.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit