MOTORSPORT

Vainionpään palkintoputki Tunturirallissa ei katkennut vaikka lähellä se oli – “Tärkeitä pisteitä”

Teemu Asunmaan huikea nousu Tunturirallin yleiskilpailun voittoon ei ollut ainoa nousu tulosluettelon kärkipäässä mitä rallin viimeisellä erikoiskokeella nähtiin. Jussi Vainionpää lähti Ristilammen 52-kilometriselle päätösmaratonille sijalta kuusi, mutta löysi itsensä maalissa sijalta kolme. Samalla myös palkintosijoitusten putki rallin SM-sarjan klassikkokisassa sai jatkoa.

Reilu viikko ennen rallin SM-kauden avausosakilpailua 28 vuotta täyttänyt Jussi Vainionpää ajoi Tunturirallissa urallaan nyt yhdeksännen kerran. Printsportin rakentamalla Citroen DS3 R5:llä kilpaillut Vainionpää yhdessä kartanlukijansa Mika Juntusen kanssa tuskin osasi odottaa ennen rallin viimeistä erikoiskoetta, että vuodesta 2013 lähtien jatkunut palkintoputki Tunturirallissa saisi jatkoa myös tänä vuonna.

Ensimmäisen ajopäivän jälkeen Vainionpään sijoitus yleiskilpailussa oli viides ja eroa kärkeen oli ehtinyt kertyä jo reilu minuutti. Kun rallin viimeinen erikoiskoe oli enää ajamatta, niin sijoitus oli kuudes ja kolmannesta sijasta tiukasti taistelleet Marko Mänty ja Jarkko Nikara olivat toista minuuttia Vainionpäätä edellä. Mänty ajoi kuitenkin viimeisellä erikoiskokeella ulos, Nikara kärsi tekniikkamurheista ja Hiroki Araikin hävisi kärjelle reilut viisi ja puoli minuuttia pudoten lopputuloksissa kärkikymmenikön ulkopuolelle. Tämä tiesi sitä, että Vainionpään sijoitus oli lopulta kolmas.

Jälleen kerran saatiin siis erinomainen todiste siitä, että niin Tunturirallissa, kuten ei autourheilussa muutenkaan, mikään ei ole varmaan ennen kuin kaikki erikoiskokeet on ajettu ja tulokset julkistettu.

– Kyllähän se näin on. Ristilammen 52-kilometrinen pätkä, siellä on vaikeita osuuksia, pahoja paikkoja ja vauhdit on kovia kuitenkin. Se on tärkeä pätkä tässä rallissa, Vainionpää muistutti.

Vuonna 2011 Vainionpää sijoittui Tunturirallissa SM2-luokassa kolmanneksi ja vuonna 2013 käynnistyi palkintosijoitusten putki, joka nyt on siis pituudeltaan viiden vuoden mittainen: 2013 SM2-luokan voitto, 2014 yleiskilpailussa kolmas, 2015 yleiskilpailussa toinen, viime vuonna yleiskilpailussa kolmas ja tänä vuonna yleiskilpailussa jälleen kolmas.

– Ei vauhti ollut ihan sitä missä sen pitäisi olla. Virheitä tuli tehtyä viikonlopun aikana ja yritin ottaa opiksi niistä. Auton kanssa oli vähän ongelmaa. Kaikkien näiden summana sitä eroa sitten kertyi kärkeen aika lailla. Siinä mielessä vaikea viikonloppu, mutta lopputulos ihan tyydyttävä. SM-sarjan kannalta kolmas sija on hyvä, tärkeitä pisteitä tuli, Vainionpää kommentoi.

“Ratin ja penkin välistähän se suurin tekijä tulee”

Viime kaudella Vainionpää sijoittui SM1-luokan loppupisteissä kuudenneksi. Tulos oli pettymys, olihan kahdelta edelliseltä kaudelta palkintokaappiin tullut rallin SM-sarjan kuninkuusluokasta sitä himoittua jalometallia: 2014 SM-pronssia ja 2015 SM-hopeaa.

– Viime kausi meni huonosti, kun tehtiin paljon virheitä, oli ulosajoja ja muuta ja tulos oli huono. Lähdettiin hakemaan tälle kaudella toissavuotista (2015), että saataisiin hyvä rytmi päälle ja löydettäisiin se oma ajo, että oltaisiin sillä tasolla millä sen kuuluukin olla. Että pystyttäisiin haastamaan muita, Vainionpää kuvaili tavoitteitaan alkaneelle kaudelle.

Seuraava SM-ralli ajetaan Mikkelissä vajaan kolmen viikon päästä. Aikaa Tunturirallista “toipumiseen” ei siis ole paljon, mutta Vainionpäällä oli selkeä visio siitä, miten tauko tullaan käyttämään parhaiten hyödyksi.

– Autoa pitää vähän hioa ja miestä myös – ratin ja penkin välistähän se suurin tekijä tulee. Kun kaikki saadaan natsaamaan, niin yritetään Mikkelissä kamppailla ihan tosissaan. Nyt tuli kolmas sija ja siitä pitää parantaa. Katsotaan sitten mihin se riittää, tottakai mitalit kiinnostaa aina, Vainionpää sanoi.

Vainionpää kehui Tunturirallin voittoon ajaneen Teemu Asunmaan huimaa suoritusta rallin päätöspäivänä. Ennen viimeistä erikoiskoetta kaksikko oli ehtinyt vaihtamaan muutaman sanankin.

– Sanoin Teemulle, että kannattaa ainakin kokeilla ja ei muuta kuin sukka syyläriin. Ja niinhän se sitten veti, tosi hieno veto Teemulta. Viimeisellä pätkällä on kaikki mahdollista, kun sillä on pituutta niin paljon.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com