Vallanvaihto! Kaksi edellistä mestaria seurasi läheltä Rovanperän kruunajaisia

2.10.2022 / 14:56
Kalle Rovanperä on dominoinut rallin MM-sarjaa tänä vuonna (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän uran ensimmäinen rallin maailmanmestaruus sai sinettinsä jo kaksi osakilpailua ennen kauden loppua. Samalla päättyi suomalaiskuljettajien 20 vuoden putki ilman rallin maailmanmestaruutta.

Kalle Rovanperästä huokui koko Uuden-Seelannin MM-rallin ajan päättäväisyys sen suhteen, että heikosti sujuneiden Belgian ja Kreikan MM-rallien jälkeen Toyota-kuljettaja haluaa varmistaa maailmanmestaruuden jo Uudessa-Seelannissa. Ja sen Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa myös teki. Täydellinen viikonloppu, 30 MM-pistettä, ja MM-piste-ero kasvoi tavoittamattomaan 63 pisteeseen. Espanjassa ei mestaruuden puolesta tarvitse enää siis jännittää.

– Onhan tämä iso helpotus, kun kausi on ollut hyvä. Vihdoinkin se varmistui! Hieman tätä jouduttiin odottaa, kun pari kilpailua meni heikommin. Suurin kiitos kuuluu ilman muuta tallille, he ovat tehneet tämän “raketin”, joka on sekä nopea, että luotettava. Ja vaikka pari rallia olikin vaikeampaa, niin he uskoivat koko ajan meihin ja tukivat meitä, Rovanperä kiitteli viimeisen erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Kun Uuden-Seelannin MM-rallista oli ajamatta enää viimeinen erikoiskoe, oli Rovanperän johtomarginaali toisena olevaan Sebastien Ogieriin nähden jo reilut puoli minuuttia, kun taas mestaruuden ainoa uhkaaja, Ott Tänak, oli jäänyt Ogierista 16,7 sekuntia. Varmistaakseen mestaruuden, Rovanperän piti olla Power Stage -erikoiskokeella vähintään neljäs, mikäli Tänak olisi nopein kuljettaja.

Sanomattakin oli selvää, että kyllähän Rovanperä sen mestaruuden olisi varmistanut viimeistään Espanjassa, mikäli se olisi jäänyt esimerkiksi yhden pisteen päähän, olihan piste-ero jo ennen kauden kahta viimeistä osakilpailua sen verran iso. Rovanperä halusi pistää “pelin poikki” jo Uudessa-Seelannissa ja kilpakumppaneiden kommenteista oli helppo päätellä, että hekin tiesivät Rovanperän keräävän Power Stagelta ne mestaruuden varmistamiseen tarvittavat pisteet.

– Kalle ja Toyota ovat olleet erittäin vahvoja ja he ovat lyöneet kaikki muut rehdisti ja suoraan, ei pienintäkään epäilystä siitä. Toivottavasti kaikki menee hyvin Kallella. Onnittelut Harrille (Rovanperä). Hän voi olla ylpeä, kun on kasvattanut tuollaisen pojan, Tänak sanaili napattuaan omalla ajosuorituksellaan Power Stagen pohja-ajan väliaikaisesti haltuunsa.

 

Kalle Rovanperä lennätti Toyotaansa Power Stage -erikoiskokeen hyppyreistä (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen ovat rallin maailmanmestarit vuosimallia 2022 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

 

 

 

“Olemme todistamassa historiallista hetkeä”

Toiseksi viimeisenä kuljettajana reitillä ollut Ogier hävisi Tänakille 2,8 sekuntia, mutta ranskalaisen tärkein apu Rovanperälle tässä kilpailussa oli napata toinen sija ennen Tänakia ja viedä virolaiselta kolme MM-pistettä. Tänakin tavoin myös Ogier oli vahvasti luottavainen siihen, että Rovanperä ei viimeisellä erikoiskokeella enää epäonnistuisi.

– Oli mukava palata takaisin kolmen kuukauden tauon jälkeen. Olosuhteet olivat koko viikonlopun ajan todella vaikeat. Olen tyytyväinen suoritukseeni tässä kilpailussa, mutta ilman muuta Kalle suoriutui vieläkin paremmin ja pidän nyt sormia ristissä, että nämä viimeiset kuusi kilometriä sujuvat häneltä hyvin. Kuten sanoin aiemmin, niin olemme todistamassa historiallista hetkeä, vielä toistaiseksi hallitsevana maailmanmestarina MM-sarjassa oleva Ogier korosti.

Rovanperän suoritus Power Stage -erikoiskokeella oli lopulta häikäisevä, aivan kuten on ollut Rovanperän kohdalla monta kertaa aiemminkin. Rallin MM-sarjan historian nuorin maailmanmestari kautta aikojen kasvatti eroa Tänakiin nähden tasaisesti koko erikoiskokeen ajan, lopussa ero hieman kaventui, mutta siitä huolimatta Rovanperä ajoi kuudenteen pohja-aikaansa tässä kilpailussa, eron ollessa Tänakiin lopulta 0,6 sekuntia.

Tänä vuonna kuusi MM-rallia voittaneen Rovanperän tilasto palkintosijoitusten osalta on huikea. Rovanperä on ajanut rallin MM-sarjassa yleiskilpailussa kolmen parhaan joukkoon yhteensä 12 kertaa ja voittoja niistä on peräti kahdeksan (66,6 %). Sen jälkeen, kun Rovanperä nappasi ensimmäisen MM-osakilpailuvoittonsa Virosta 2021, on hän voittanut 16 ajetusta MM-rallista seitsemän (43,8 %).

Uuden-Seelannin MM-rallin palkintopallilla koettiin vallanvaihto kirjaimellisesti, kun Rovanperä sai seurakseen rallin MM-sarjan kaksi edellistä mestaria. Ogier oli vienyt nimiinsä maailmanmestaruuden vuosina 2020 ja 2021, kun taas Tänak pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa maailmanmestaruuttaan vuonna 2019. Neljä viimeisintä kuljettajien maailmanmestaruutta on voitettu Toyotalla.

WRC2-luokassa ylivoimaiseen voittoon ajoi isäntämaan Hayden Paddon, joka kukisti toiseksi sijoittuneen Kajetan Kajetanowiczin reilulla kahdella ja puolella minuutilla. Shane van Gisbergen oli kolmas. Paddon osallistui kotimaansa MM-ralliin nyt viidettä kertaa urallaan ja luokkavoitto Uudessa-Seelannissa oli hänelle viralliset MM-sarjan kilpailuluokat huomioiden kolmas. Vuonna 2010 Paddon vei nimiinsä tuotantoautojen luokan ja kaksi vuotta myöhemmin SWRC-luokan.

Rallin MM-sarjaa ajetaan tänä vuonna vielä Espanjassa (20.-23.10.), sekä Japanissa (10.-13.11.).

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.48.01,4
2) Sebastien Ogier-Benjamin Veillas FRA/FRA (Toyota) + 34,6
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 48,5
4) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 1.58,8
5) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Hyundai) + 3.55,3
6) Hayden Paddon-John Kennard NZL/NZL (Hyundai) + 10.03,7 WRC2
7) Lorenzo Bertelli-Lorenzo Granai ITA/ITA (Ford) + 10.39,0
8) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 12.36,8 WRC2
9) Shane van Gisbergen-Glen Weston AUS/AUS (Skoda) + 13.28,8 WRC2
10) Harry Bates-John McCarthy AUS/AUS (Skoda) + 16.51,6 WRC2

Rovanperän keskinopeus: 100,0 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 6, Tänak 4, Breen 3, Ogier 2, Greensmith 1, Evans 1

MM-sarjan pistetilanteet 11/13 osakilpailua

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 237
2) Ott Tänak (EST) 173
3) Thierry Neuville (BEL) 144
4) Elfyn Evans (GBR) 116
5) Takamoto Katsuta (JPN) 100
6) Craig Breen (IRL) 77
7) Esapekka Lappi 58
8) Sebastien Ogier (FRA) 55
9) Dani Sordo (ESP) 49
10) Gus Greensmith (GBR) 36

Autonvalmistajat

1) Toyota 455
2) Hyundai 374
3) M-Sport Ford 224
4) Toyota II 112

 

pitkävetovihjeet

 

Kalle Rovanperän palkintosijoitukset rallin MM-sarjassa

1. Viro 2021
1. Viro 2022
1. Kreikka 2021
1. Ruotsi 2022
1. Kroatia 2022
1. Portugali 2022
1. Kenia 2022
1. Uusi-Seelanti 2022
2. Rovaniemi 2021
2. Jyväskylä 2022
3. Ruotsi 2020
3. Belgia 2021

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut (WRC+)

 

Se on siinä! Kalle Rovanperä varmisti historiallisen maailmanmestaruuden


Facebook kommentit