Varmistellen maaliin vai kahden mestarin huikea voittotaistelu? – “Eroa aika reilusti”

24.6.2023 / 20:35
Kalle Rovanperän tyylinäyte Safarin haasteista (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool.

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna legendaarisen Safari Rallin merkeissä Keniassa. Lauantain epäonnen soturi oli Hyundain Esapekka Lappi.

Urallaan ensimmäistä kertaa Kenian MM-rallissa kilpaileva Esapekka Lappi jatkoi erinomaisia otteitaan myös lauantaina ja nousi heti aamun ensimmäisellä erikoiskokeella kokonaistilanteessa kolmanneksi, ohi Elfyn Evansin, jonka auto sammui puron ylityksessä. Huoltotauolle saavuttaessa Lapin johto Evansiin nähden oli kasvanut jo 49,7 sekuntiin, mutta iltapäivän lenkin avauserikoiskokeella suomalaisen Hyundai-kuljettajan taistelu palkintosijoituksesta päättyi keskeytykseen.

– Iso pettymys. Valmistauduimme hyvin tähän kilpailuun ja vauhtimme oli korkealla tasolla, mutta sitten 11. erikoiskokeella kardaaniakseli petti ilman mitään varoitusta ja homma oli ohi. Tiimin täytyy tutkia tarkasti mitä tapahtui. Luulen, että pystymme jatkamaan huomenna, mutta katsotaan, kokonaistilanteessa sijalle 12. pudonnut Lappi kommentoi Twitter-tilillään.

Viime vuonna Toyota jyräsi Safarissa neloisvoittoon ja se on tekemässä samaa temppua myös tänä vuonna. Dani Sordo parhaana Hyundai-kuljettajana viidennellä sijalla on jäänyt neljäntenä olevasta Takamoto Katsutasta jo yli minuutin, joten ajamalla ei Sordo enää Toyotan neloisvoittoa uhkaa. Sen sijaan Toyota-kuljettajien kesken saatetaan sunnuntaina nähdä vielä mielenkiintoiset kaksintaistelut, mikäli tilannetta ei tiimijohdon puolelta yötauon aikana jäädytetä.

Hauska sattuma on se, että voittotaistelussa Sebastien Ogierin ja Kalle Rovanperän välinen ero ennen sunnuntaita on 16,7 sekuntia ja taistelussa kolmannesta sijasta Elfyn Evansin ja Katsutan kesken, kaksikon välinen aikaero puolestaan on – kyllä, täysin samaiset 16,7 sekuntia. Rovanperä oli ennen lauantain viimeistä erikoiskoetta yli puoli minuuttia Ogieria jäljessä, mutta hurjissa olosuhteissa ajetun Sleeping Warrior -erikoiskokeen toinen ajokerta puolitti eron.

– Päivän viimeiselle pätkälle sateet vihdoin saapuivat ja se teki olosuhteista vähintäänkin haastavat. Viime vuonna täällä oli jo liukasta, mutta tuo oli jotain ihan muuta ja pelkästään suoralla tiellä pysyminen kaiken seisovan veden takia oli haastavaa. Kuten monesti aikaisemmin, liukas keli sopii meille ja onnistuimme puolittamaan “Sebin” johdon puoleen, Rovanperä kertasi iltapäivän tapahtumia Facebook-sivullaan.

16,7 sekuntia ja edessä vielä kuusi erikoiskoetta. Safarin sunnuntain kuuma kysymys kuuluukin tässä kohtaa, että vieläkö Rovanperä lähtee taistelemaan voitosta vai tyytyykö Puuppolan ihmemies varmistamaan kakkossijasta saatavat hyvät MM-pisteet ja varsinkin, kun pahimmat uhkaajat mestaruustaistelun osalta ovat kaukana kärjestä.

– Eroa on silti aika reilusti, mutta huomenna on vielä paljon kilsoja, joten katsotaan mitä tapahtuu. Meille oli kuitenkin tärkeintä selvitä päivä ehjänä maaliin, sillä mestaruuskamppailun kannalta tämäkin tilanne sopii meille hyvin, Rovanperä pyöritteli.

Kenian MM-rallin viimeisenä kilpailupäivänä sunnuntaina ajetaan vielä kuusi erikoiskoetta, joista ensimmäistä käynnistyy varhain aamulla kello 6.55. Yhteensä ek-kilometrejä on ajamatta vielä reilut 74 ja tuttuun tyyliin kilpailu päättyy Power Stage -erikoiskokeeseen, jossa jaetaan MM-pisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle.

Yleiskilpailun tilanne 13/19 ek:n jälkeen

1) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) 2.43.49,2
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 16,7
3) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2.23,3
4) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.40,0
5) Dani Sordo-Candido Carrera ESP/ESP (Hyundai) + 3.52,3
6) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 8.38,9
7) Pierre-Louis Loubet-Nicolas Gilsoul FRA/BEL (Ford) + 13.56,6
8) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 19.53,1 WRC2
9) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 24.06,2
10) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) + 24.06,6 WRC2

———

12) Esapekka LappiJanne Ferm (Hyundai) + 31.00,8

Ogierin keskinopeus: 103,1 km/h
Pohja-ajat: Ogier 6, Rovanperä 4, Katsuta 1, Lappi 1, Tänak 1

 

pitkävetovihjeet

 

 

Sunnuntain aikataulu

06.55 – EK14 Malewa 1 (8,33 km)
07.51 – EK15 Oserian 1 (18,33 km)
09.05 – EK16 Hell’s Gate 1 (10,53 km)

Huoltotauko (15 minuuttia)

11.19 – EK17 Malewa 2 (8,33 km)
12.15 – EK18 Oserian 2 (18,33 km)
14.15 – EK19 Hell’s Gate 2 (10,53 km) Power Stage

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Facebook, Twitter


Facebook kommentit