Vatanen onnellinen Ogierin M-Sport-sopimuksesta ja kehuu tallipäällikköä – “Täytynyt ottaa isoja riskejä”

15.12.2016 / 15:09
Ari Vatanen Neste Rallin varikolla heinäkuussa 2015 (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallilegenda Ari Vatasen mukaan rallin nelinkertaisen maailmanmestarin Sebastien Ogierin siirtyminen M-Sportille on hyvä asia koko lajin hyvinvoinnin kannalta. Vatasen Red Bullille antamassa haastattelussa hän myös kertoo uskovansa vahvasti siihen, että Ogier kykenee mestaruuteen myös Fordin ratissa tulevalla kaudella.

Ford on ollut jo niin pitkään yhtäjaksoisesti mukana rallin MM-sarjassa ja kun menestystä on tullut eri vuosikymmenillä, niin usein unohtuu se miten kauan perinteikäs automerkki on ajanut ilman kuljettajien maailmanmestaruutta. Edellinen rallin maailmanmestaruuden Fordilla voittanut kuljettaja kun on vuonna 1981 legendaarisella Escort RS1800:lla ykköseksi ajanut Ari Vatanen.

Tuon mestaruuden jälkeen Fordilla on saavutettu Francois Delecourin, Carlos Sainzin, Colin McRaen, Markko Märtinin, Marcus Grönholmin, Mikko Hirvosen ja Jari-Matti Latvalan toimesta yhteensä kahdeksan hopea- ja seitsemän pronssimitalia, mutta ei mestaruutta. Viimeisin Fordilla saavutettu MM-mitali on Latvalan MM-pronssi vuodelta 2012.

– Heitin vitsillä Malcolmille (Wilson, M-Sportin tallipäällikkö), että sinun olisi pitänyt palkata minut, koska vain minä tiedän miten se mestaruus voitetaan. Toivon todella, että “Seb” ottaa tämän taakan harteiltani, en halua enää olla viimeisin mestaruuden voittanut Ford-kuljettaja, Vatanen naurahtaa Red Bullin verkkosivujen haastattelussa.

“Seb” eli rallin nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier siirtyy viiden Volkswagen-vuoden jälkeen M-Sportin talliin ja ajaa näin ollen Fordilla rallin MM-sarjassa tulevalla kaudella.

– Erinomaista! Olin niin onnellinen, kun kuulin asiasta. Itse asiassa olin sillä hetkellä Ranskan Autourheiluliiton palkintojenjakotilaisuudessa, kun joku kääntyi kohti minua ja sanoi: “Ari, 10 minuuttia sitten julkistettiin tieto, että Ogier siirtyy Fordille”. Ajattelin, että vau! Hienoa työtä Malcolmilta, Vatanen kehuu.

Vatanen ajoi Fordilla myös Britannian rallimestariksi vuosina 1976, sekä 1980 ja hän onkin ehdottomasti yksi Fordin rallihistorian suurimpia legendoja.

“Tulee antamaan ison buustin”

Malcolm Wilson on toiminut M-Sportin tallipäällikkönä vuodesta 1997 lähtien ja nykyisin hän myös omistaa tallin. Vatanen arvostaa britin osaamista ja saavutuksia suuresti.

– Pitää muista, että Ford (tehdas) on osallistunut hyvin vähän M-Sportin toimintaan ja näin ollen Malcolmin on täytynyt löytää rahat toiminnan pyörittämiseen itse. Hänen on täytynyt ottaa isoja riskejä ja rakastan juuri sitä yrittäjähenkisyyttä mitä hänessä on. Malcolm aloitti myymällä ajokäsineitä kenkälaatikosta Carlislen lentokentällä ja on siitä edennyt siihen pisteeseen missä on nykyisin. Hän todella ansaitsee kaiken kunnian, Vatanen kehuu.

Vatanen myös muistuttaa siitä toimintamallien erosta mikä on tehdä töitä toiselle, kuin että “oma pää on pölkyllä” koko ajan, eikä koskaan voi tietää mitä tapahtuu. M-Sport kun on rallin MM-sarjassa yksityistiimi, kilpailijat Hyundai, Toyota ja Citroen sen sijaan tehdastalleja.

– Voit vain toivoa, että kaikki sujuu hyvin. Ja näin on Malcolmille tapahtunut, koska hän on todellinen bisnesmies. Nyt kun hän sai Ogierin sinne, niin voi vain kuvitella mitä se tulee heille tekemään. Ogierin saapuminen talliin tulee antamaan ison buustin Malcolmille ja Fordille. Ja ehkä he tulevat saamaan myös uutta väkeä sitä kautta mukaan. Olen erittäin surullinen siitä, että Volkswagen vetäytyi, mutta siitä mitä jäi lopulta jäljelle, niin tämä on paras mahdollinen tapa aloittaa uudestaan, Vatanen muistuttaa.

Vatasen mukaan hän oli yksi niistä jotka suosittelivat Ogierille juuri M-Sportille siirtymistä.

– Sanoin “Sebille”, että Ford antaa sinulle mahdollisuuden voittaa. Olisin ollut pettynyt, jos hän olisi mennyt jonnekin muualle, koska se olisi ollut sitä saman jatkumoa. Tämä on nyt jotain täysin uutta.

Vatanen on vakuuttunut siitä, että ranskalainen nelinkertainen maailmanmestari pystyy ajamaan Fordilla mestaruudesta.

– Ogier sanoi minulle, että auto on erittäin hyvä. Mutta tietenkään kukaan ei voi tietää varmasti sitä missä mennään ennen Monte Carlon ensimmäistä erikoiskoetta.

Vatanen janoaa myös itse uuden WRC-auton rattiin

Kaksikon välille mahtuu myös huumoria, juttu lentää rennon letkeästi aina, kun nämä mestarikuljettajat kohtaavat.

– Kiusaan “Sebia” aina sillä, että kun hän voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa (2013), niin hän oli muutaman kuukauden vanhempi kuin minä olin voittaessani maailmanmestaruuden. Joten sanon hänelle aina, että “sinä et ole oikeasti lahjakas. Koska jos olisit, niin olisit voittanut (ensimmäisen) mestaruuden nuorempana kuin minä voitin, Vatanen naurahtaa.

Rallin MM-sarjassa suunnataan tulevalla kaudella täysin uudelle aikakaudelle, kun uudet säännöt sallivat autojen suunnittelussa ja toteutuksessa enemmän vapauksia kuin aiemmin. Vatanen myöntää haastattelun lopuksi, että haluaisi ehdottomasti päästä kokeilemaan uutta 2017 vuosimallin 380-hevosvoimaista WRC-tykkiä.

– Ehdottomasti. En tietenkään kilpailussa, mutta joku kiva suljettu pätkä ja mieluiten vielä vaikka isojen lumipenkkojen välissä ikäni takia. Kyllä, olisi upeaa päästä ajamaan, se olisi vähän sama kuin antaisi Stradivariuksen viulistille, Vatanen innostuu.

Katso alapuolella olevalta videolta Ogierin ja M-Sportin testityötä Ruotsin lumelta tältä viikolta. Rallin MM-sarjan vuosi 2017 käynnistyy 19. tammikuuta legendaarisella Monte Carlon osakilpailulla. Ruotsin MM-ralli on vuorossa helmikuussa.

 

 

Lue myös!

Sebastien Ogier siirtyy Fordille – toisena kuskina Ott Tänak (12.12.2016)
M-Sportin video kerää ihastusta sosiaalisessa mediassa – ”Ai joo, yksi pikku juttu vielä” (14.12.2016)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: Redbull.com
Video: Anton Brorsson (YouTube)


Facebook kommentit