MOTORSPORT

Vataselta kritiikkiä Citroenin tapaan kohdella Meekea – “Henkilökohtaisesti en usko rangaistuksiin”

Rallin vuoden 1981 maailmanmestari Ari Vatanen kertoo brittiläisen The Checkered Flag -verkkolehden haastattelussa, että ei hyväksy Citroen-tallin päätöstä hyllyttää Kris Meeke heinäkuussa ajetun Puolan MM-rallin osalta. Vatanen sanoo, että tallin pitäisi enemmänkin tukea kuljettajaansa vaikeina aikoina, kun että lähteä sanktiolinjalle.

– Henkilökohtaisesti en usko rangaistuksiin. Voit kouluttaa koiraa rohkaisemalla sitä ja ihmisen kohdalla tilanne on sama, kautta aikojen ensimmäinen suomalainen rallin maailmanmestari, vuonna 1981 mestaruutta juhlinut Ari Vatanen sanoo brittiläiselle The Checkered Flag -verkkolehdelle antamassaan haastattelussa.

Citroen-talli ilmoitti kesäkuussa ajetun Italian MM-rallin jälkeen, että tallin kuljettajista Kris Meeke “huilaa” seuraavan, Puolassa ajetun osakilpailun, ja palaa takaisin kilpakuljettajien kokoonpanoon heinäkuun lopulla ajettavassa Suomen MM-rallissa. Maaliskuisesta Meksikon voitostaan huolimatta Meeken kausi on ollut vaikea ja MM-pisteiden sijaan Citroen on saanut brittikuljettajalta MM-ralleista lähinnä romua. Vatasen mukaan hyllytys oli silti virhe.

– On totta, että Kris on tehnyt useita virheitä, mutta rankaiseminen ei auta häntä. Kuten Suomen MM-rallissa nähtiin, niin hänen vauhtinsa oli totaalisen kateissa, Vatanen sanoo.

Vuosi sitten Meeke juhli Suomen MM-rallin voittoa vakuuttavan esityksen päätteeksi, mutta tämän vuoden kilpailussa esitys oli todella vaisu. Vatasen mukaan oikea tapa toimia hyllytyksen sijaan, olisi ollut antaa tukea Meekelle.

– Jos tunnet saavasi luottamusta virheistäsi huolimatta, virheistä joista itse tunnet suurinta häpeää, niin se tuo sinusta lopulta parhaat puolesi esille, Vatanen muistuttaa.

Vatanen nostaa esiin esimerkin omalta uraltaan, kun hän vuonna 1984 keskeytti ensimmäiset MM-rallinsa Peugeotin tallissa. Sen aikainen Peugeotin tallipäällikkö Jean Todt kuitenkin solmi Vatasen kanssa jatkosopimuksen seuraavalle kaudelle jo kesällä. Vatanen kiitti ja kumarsi saamastaan luottamuksesta ja voitti viisi MM-rallia peräkkäin.

– Se oli yksi Todtin vahvuuksista. Moni muu tallipäällikkö olisi sanonut, että “Ari, kauden ensimmäisellä puoliskolla olet tehnyt paljon virheitä, etkä juurikaan ole saanut aikaiseksi mitään hyvää. Sinun täytyy saada pakettisi kasaan kauden toisella puoliskolla, jotta voimme edes harkita sopimuksesi jatkoa”. Todt sen sijaan olisi sanonut, että “ok Ari, kauden ensimmäinen puolikas ei sinun osaltasi ole ollut loistava, mutta tiedät sen itsekin. Uskon, että pystyt parempaan. Helpottaakseni sinun paineita, jotta sinun ei tarvitse tehdä töitä veitsi kurkulla, niin tehdään jatkosopimus ensi kaudelle jo nyt, heinäkuussa”, Vatanen kuvailee.

Jimmy McRae, rallin vuoden 1995 maailmanmestarin Colin McRaen isä, on samaa mieltä Vatasen näkemysten kanssa.

– Mielestäni he (Citroen) tekivät väärin ja se näkyi Suomen MM-rallissa. Hänen olisi tarvinnut ajaa kilpailu ennen Suomen MM-rallia saadakseen itseluottamuksensa takaisin. Hänen olisi pitänyt saada ajaa Puolassa ja olisi se sijoitus sitten ollut ensimmäinen tai viides, niin se ralli olisi auttanut häntä pääsemään vauhtiin Suomessa. Kuukauden ajamattomuus ja sitten kilpailemaan Suomessa, mielestäni se oli täysin väärä päätös Citroenilta, McRae ihmettelee.

McRaen mukaan Meeken kohdalla tehty hyllytyspäätös on täysin linjassa niiden Citroenin päätösten kanssa, joita McRae kutsuu kaikin puolin oudoiksi. McRae nostaa esiin tallipäällikkö Yves Mattonin, joka ei ole missään vaiheessa suostunut kumoamaan huhuja siitä, että Loeb olisi tekemässä paluuta rallin MM-sarjaan kaudella 2018. Loeb kun mitä todennäköisemmin istuisi tässä tapauksessa Meeken autoon jättäen britin työttömäksi.

– Jos Kris on mukana ja hänellä on kaikki hyvin, niin Kris tulee lyömään Loebin, McRae täräyttää.

Citroenin kuljettajatrion Saksan MM-rallissa ensi viikolla muodostavat Meeke, Andreas Mikkelsen, sekä Craig Breen. Citroen ei ole vielä julkistanut niitä kuljettajia, jotka ajavat kauden kolme viimeistä osakilpailua. Saksan MM-ralli käynnistyy erikoiskokeiden osalta tulevana torstaina.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Lähde: The Checkered Flag

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com