Venäläismestari dominoi, Lindholmilla sunnuntaina edessä hieno sekuntitaistelu

25.7.2020 / 22:18
Emil Lindholm on Italian EM-rallissa lauantain jälkeen sijalla 10. (Kuva: ERC Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Italian EM-rallin avauspäivä oli rallin vuoden 2018 Euroopan mestarin Alexey Lukyanukin dominointia. Venäläiskuljettaja oli nopein kaikilla lauantain kuudella erikoiskokeella.

Vuonna 2018 Rallin Euroopan mestaruuden, sekä Italian osakilpailun voittoa juhlinut Alexey Lukyanuk ei antanut EM-sarjan kauden avausosakilpailun avauspäivänä kilpakumppaneilleen mitään mahdollisuuksia yltää mukaan voittotaisteluun, kun venäläinen nakutti kuudelle ajetulle erikoiskokeelle kuusi pohja-aikaa. Lukyanukin johtomarginaali avauspäivän jälkeen toisena olevaan, kilpailun hallitsevaan voittajaan Giandomenico Bassoon, on 34,1 sekuntia.

– Ei hyökätty enää tällä viimeisellä pätkällä. Tyytyväinen pitää olla tähän päivään. Kiitos tiimille, auto ja renkaat, koko tämä paketti näyttäisi toimivan, Lukyanuk kommentoi lauantain viimeisen erikoiskokeen maalissa.

Lukyanuk starttasi tämänvuotiseen Italian EM-ralliin täynnä revanssihenkeä. Vuosi sitten Sainteloc Racingin Citroen-kuljettaja oli tiukasti mukana voittotaistelussa, mutta sai kesken kilpailun minuutin aikasakon, kun autosta löydettiin jotain sääntöjenvastaista. Maalissa Lukyanuk oli neljäs, eroa kärkeen kertyi reilu minuutti ja kun kolmoisvoitto meni isäntämaan Italian kuljettajille, herätti Lukyanukin saama rangaistus ilman muuta paljon keskustelua kilpailun jälkeen.

Toista kertaa urallaan EM-ralliin osallistuva Oliver Solberg on lauantain jälkeen kolmantena. Eroa kärkeen on 47,1 sekuntia. Viime vuonna Solberg debytoi EM-sarjassa Latvian osakilpailussa, ajoi yleiskilpailun voittoon ja teki EM-sarjan historiaa olemalla kautta aikojen nuorin yleiskilpailun voittaja.

GRX Teamin Emil Lindholmin uran ensimmäinen EM-ralli toi aamupäivän erikoiskokeilta sijoitukset 13-12-12. Kun samat erikoiskokeet ajettiin iltapäivällä uudestaan, sijoitukset olivat 4-6-12. Kokonaistilanteessa Lindholm yhdessä kartanlukijansa Mikael Korhosen kanssa ovat sijalla kymmenen, eron ollessa kärkeen minuutin ja 40 sekuntia. Tiimikaveri ja Lindholmin tavoin MRF:n renkailla kilpaileva Craig Breen on kuudentena, 40,3 sekuntia suomalaista edellä.

– Vuosi tässä on kulunut, kun viimeksi asfaltilla rallia on ajettu ja se näkyi tänään. Omassa nuotissasi oli parannettavaa ja aamupäivän pätkillä huomasin nopeasti, että olin väärässä autoni säätöjen suhteen. Päivätauolla teimme säätömuutoksia ja auto oli iltapäivällä paljon parempi ajaa. Renkaamme toimivat koko päivän hienosti, Lindholm paketoi avauspäivän tapahtumat tiedotteessaan.

“Raidetanko petti ja mentiin suoraan ulos”

Kilpailun avauserikoiskokeella Andrea Crugnola ajoi rajusti ulos ja erikoiskoe keskeytettiin yli tunnin ajaksi. Lindholm pääsi vaivoin romuttuneen Citroenin ohi. Tiedotteen mukaan tulossa on joko aikahyvitystä, tai vaihtoehtoisesti aikasakkoa, sillä kilpailun järjestäjän mukaan Lindholmille olisi näytetty tilanteessa punaista lippua, joka määrää kilpailijan pysähtymään välittömästi.

– Mitään lippua meistä kumpikaan ei missään vaiheessa nähnyt. En tiedä sitten mistä pusikosta sitä oli heilutettu. Iltayö näyttää saadaanko aikahyvitystä vai sakkoa. Auto oli pahasti keskellä tietä. Pääsimme juuri ja juuri auton ja kaiteen välistä jatkamaan matkaamme, Lindholm kuvaili tilannetta.

Sijoilla seitsemän, kahdeksan, yhdeksän ja kymmenen (Lindholm) olevat kuljettajat mahtuvat lauantain jälkeen 6,6 sekunnin sisään, joten Lindholmilla on sunnuntaina edessä hieno sekuntitaistelu. Tosin edelleen pitää muistaa, että MRF Tyresin testikuljettajana Lindholmin tärkein tehtävä on ajaa intialaiselle rengasvalmistajalle kilometrejä asfalttirallirenkaiden eri kehitysversioita kilpailuolosuhteissa testatessa.

– MRF Tyres on ollut erittäin tyytyväinen ajoomme, tuloksiimme, sekä palautteeseemme. He haluavat kaksi autoaan maaliin ja tätä ohjetta pyrimme noudattamaan. Ja se on ollut tavoitteemmekin. Välillä olemme pysyneet Breenin vauhdissa ja toisinaan emme. Hänelle on täältä muutama tutumpi pätkä, joilla eroa on syntynyt, Lindholm kuvailee.

ERC3-luokassa perjantain aika-ajoissa nopeimman ajan ajanut Miika Hokkanen ja kartanlukija Rami Suorsa avasivat kilpailun viidenneksi nopeimmalla ajalla niin ensimmäisellä, kuin toisellakin erikoiskokeella, mutta toisen erikoiskokeen tapahtumat johtivat lopulta harmittavaan keskeytykseen. Hokkanen ei vielä lauantai-iltana ollut varma siitä pääsevätkö he jatkamaan kilpailua sunnuntaina Ralli 2 -säännön turvin.

– Kakkosella osui neulansilmässä johonkin, ei vielä löydetty sitä sisäkamerasta. Siinä taittui raidetanko, jota korjattiin sitten siirtymällä. Raidetanko kuitenkin petti kolmosella mutkassa ja mentiin suoraan ulos, Hokkanen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille aamupäivän tapahtumia.

Sunnuntain ohjelmassa on yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan 100,8 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy Suomen aikaa kello 9.32.

– Huomenna ajamme kolme erikoiskoetta kolmeen kertaan. Onneksi tiedossa on teitä, joilla mutkia ei juuri pääse leikkaamaan, siksi tien pinta pysyy varmasti tämänpäiväistä puhtaampana, Lindholm muistutti.

Yleiskilpailun tilanne 6/15 ek:n jälkeen

1) Alexey Lukyanuk (Citroen C3 R5) 58.52,7
2) Giandomenico Basso (Volkswagen Polo GTI R5) + 34,1
3) Oliver Solberg (Volkswagen Polo GTI R5) + 47,1
4) Simone Tempestini (Skoda Fabia R5) + 54,6
5) Fabian Kreim (Volkswagen Polo GTI R5) + 59,6
6) Craig Breen (Hyundai i20 R5) + 59,7
7) Gregoire Munster (Hyundai i20 R5) + 1.33,4
8) Efren Llarena (Citroen C3 R5) + 1.33,8
9) Giacomo Scattolon (Skoda Fabia R5) + 1.39,6
10) Emil Lindholm (Skoda Fabia Rally2 Evo) + 1.40,0

Lukyanukin keskinopeus: 98,8 km/h
Pohja-ajat: Lukyanuk 6

Sunnuntain aikataulu

09.32 – EK07 Rocca di Cave 1 (7,25 km)
09.49 – EK08 Rocca Santo Stefano 1 (14,60 km)
10.45 – EK09 Guarcino 1 (11,75 km)

Huoltotauko

13.17 – EK10 Rocca di Cave 2 (7,25 km)
13.34 – EK11 Rocca Santo Stefano 2 (14,60 km)
14.30 – EK12 Guarcino 1 (11,75 km)

Huoltotauko

17.02 – EK13 Rocca di Cave 3 (7,25 km)
17.19 – EK14 Rocca Santo Stefano 3 (14,60 km)
18.15 – EK15 Guarcino 3 (11,75 km)

Kaikki ajat Suomen aikoja

Ek-kilometrit sunnuntaina: 100,80 km
Ek-kilometrit koko kilpailu: 197,80 km

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit