Video: Atro Määtän kaksi erilaista Hyvinkään keikkaa – “Viime vuoteen verrattuna huippupäivä”

30.5.2017 / 21:29
Atro Määttä oli suvereeni ykkönen Supercar-luokassa Hyvinkäällä (Kuva: Jari Nurminen).

[ A- ] / [ A+ ]

Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Tätä vanhaa sanontaa voi hyvin käyttää Atro Määtän kohdalla, jos vertailee kokeneen mestarikuljettajan viime vuotista Hyvinkään SM-avausta nyt viime lauantaina nähtyyn SM-avaukseen. Viime vuonna tuli romua, tänä vuonna ykköspokaali ja kuohuviiniä.

Aivan kuten viime lauantaina uutisoimme rallicrossin SM-sarjan avausosakilpailusta Hyvinkäältä, niin Atro Määttä todellakin tuli, näki ja voitti. Kun rallicrossin Suomen mestaruuden urallaan viisi kertaa voittaneen Määtän ilmoittautumista sarjaan ei kevään aikana kuulunut ja kausijulkaisuunkaan ei nimeä painettu, niin oli varsin luonnollista, että moni oletti Määtän jättävän kauden väliin. “Eläkepäivistäkin” jo puhuttiin.

– Tänä aamuna tein päätöksen, että lähdetään mukaan. Yöllä puoli kolmeen asti meni autoa laittaessa. Hieman alkoi tuossa lähtöjen välissä väsyttämään, kun odotteli starttia, Määttä hymyili muutama minuutti sen jälkeen, kun Supercar-luokan finaali oli päättynyt ja taskussa oli kauden avausosakilpailun voitto.

Määttä ei talven ja kevään aikana itsestään juuri meteliä pitänyt. Taustalla kuitenkin tapahtui, tai no aina silloin kun päivätöiltä ehti.

– Paljon on ollut töitä, niin auton kasaaminen on jäänyt yöhommiksi. Pikkuhiljaa sitä siinä laittelin kuntoon ja sitten tuli kaverit kattelemaan tallille, että tässähän on jo moottori kiinni. Sitten alkoi muutkin jo vähän lämpenemään asialle.

Kun kilpakumppanit kilpailupäivän aattona ajoivat Hyvinkäällä vapaita harjoituksia, niin Määttä vasta lopetteli työpäiväänsä niiden päivätöiden parissa ja se auto, se oli edelleen tässä vaiheessa “pukeilla” tallissa.

– Perjantaina olin vielä viiden aikaan töissä ja sitten illalla lähdettiin laittelemaan autoa. Päätettiin, että mennään vähän fiilispohjalla ja katsotaan mitä tapahtuu, lauantai-aamuna ilmoittautumisensa kilpailuun ja sarjaan tehnyt Määttä sanoi.

“Murrosnivel hajosi heti startin jälkeen”

Ja kun ne perjantain vapaat harjoitukset jäi väliin, niin Määttä tarkisti Hyvinkään Vauhtipuiston radan kunnon lauantai-aamuna polkupyörän selästä. Kokeneen kuljettajan vauhti oli heti ensimmäisissä alkuerissä hyvällä tasolla ja auto toimi erinomaisesti, sillä nopeampaan aikaan pystyi vain hallitseva Suomen mestari Jere Kalliokoski. Toisissa alkuerissä sijoitus oli jälleen toinen ja kolmansissa alkuerissä neljäs.

– Kolmannessa alkuerässä murrosnivel hajosi heti startin jälkeen lähtösuoran päässä ja se lukkiutti etupyörää. Luulin ensin, että rengas on rikki. Välillä se haki minne sattuu ja lähdön jälkeen vasta sitten selvisi syy, Määttä kuvaili päivän ainoaa teknistä murhetta.

Toisessa semifinaalierässä Määttä oli täysin omaa luokkaansa voittamalla toiseksi ajaneen Jukka Lautamäen kuudella sekunnilla. Finaalin ensimmäiset kierrokset mentiin Kalliokosken komennossa, mutta Määttä oli aivan takapuskurissa kiinni. Kun Kalliokoski teki ajovirheen ja pyörähti, niin Määttä ajoi semifinaalin tavoin myös finaalissa ylivoimaiseen voittoon. Viime vuoden Hyvinkään kilpailun pettymys oli nyt kuitattu parhaalla mahdollisella tavalla.

– Viime vuoteen verrattuna tämä oli huippupäivä, Määttä hehkutti.

Katso videolta alapuolelta se miten Atro Määtän SM-avausosakilpailu Hyvinkäällä päättyi vuonna 2016 ja miten se päättyi tänä vuonna.

Atro Määttä, 43 – Kuusinkertainen Suomen mestari

Supercar-luokan Suomen mestari 2009, 2011 ja 2012
SRC-luokan Suomen mestari 2005 ja 2007
Jäärata-ajon Suomen mestari 1999

 

 

Lue myös! Atro Määttä tuli, näki ja voitti – ”Illalla lähdettiin laittelemaan autoa” (27.5.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit