MOTORSPORT

Video! Billy Mongerin huikea paluukilpailu vain alle vuosi järkyttävän onnettomuuden jälkeen

Brittien perinteikäs F3-sarja käynnistyi Oulton Parkin radalla Cheshiressä, Englannissa pääsiäisen aikaan. Avausosakilpailun ehdoton tähti ja isoimmat otsikot kerännyt kuljettaja oli Billy Monger.

Sillä hetkellä, kun Billy Monger, 18, aloitti uransa ensimmäisen kilpailuviikonlopun F3-formuloissa, oli brittikuljettajan kokemasta järkyttävästä kilpailuonnettomuudesta kulunut aikaa vain alle vuosi. 16. huhtikuuta viime vuonna Doningtonin moottoriradalla Englannissa Brittien F4-sarjan osakilpailussa Monger joutui rajuun kolariin kesken kilpailulähdön ja sen seurauksena hänen molemmat jalkansa amputoitiin.

Mongerin vakava loukkaantuminen keräsi runsaasti maailmanlaajuista huomiota ja muun muassa useiden F1-tähtien avulla Mongerin kuntoutusta varten järjestetty keräys keräsi lähes 850 000 puntaa, eli noin 970 000 euroa. Monger palasi radalle vain kaksi ja puoli kuukautta onnettomuutensa jälkeen ja nyt reilut 11 kuukautta Doningtonin tapahtumien jälkeen hän ajoi F3-debyytissään heti palkintosijoituksen sijoittuen viikonlopun ensimmäisessä kilpailulähdössä kolmanneksi.

– Hieman surrealistinen, mutta samalla mahtava fiilis, että edes pystyn taas kilpailemaan. Jos minulle olisi sanottu, että olen palkintopallilla vuoden ensimmäisessä kilpailussani, niin en olisi kyllä sitä uskonut hetkeäkään. On mahtavaa saada olla mukana tässä todella kovatasoisessa sarjassa. Ja se, että saa olla mukana ja pystyin osoittamaan kilpailykykyisyyteni, olivat enemmän kuin mitä olisin ikinä voinut pyytää, Monger kommmentoi sarjan tiedotteessa.

Monger kilpaili Oulton Parkin radalla Carlin Motorsportin tiimissä ja sopimus käsitti vain tämän yhden kilpailuviikonlopun. Loppukauden kilpailujen osalta rahoitus on vielä kysymysmerkki, mutta tälläisen esityksen jälkeen tuota kaivattua rahoitusta luulisi löytyvän. Kenen tahansa kuljettajan kohdalla se, että debytoidessaan uudessa sarjassa ajaa heti palkintosijoituksen olisi huikea saavutus. Mutta Mongerin kohdalla tämä oli sensaaatio.

“En oikein tiennyt mitä ajatella”

Torstaina ajetuissa ensimmäisissä harjoituksissa Monger oli seitsemänneksi nopein. Perjantaina sadesäässä ajetun ensimmäisen harjoitusosion Monger selvitti toiseksi nopeimmin ja koko päivän harjoitusten nopein suoritus toi seitsemännen sijan. Aika-ajoissa Monger ajoi viidenneksi ja lauantaina ajettu ensimmäinen kilpailulähtö toi kolmannen sijan. Startin jälkeen Mongerin edestä kaksi autoa ajoi ulos ja turva-auton poistuttua radalta Monger onnistui pitämään neljäntenä ajaneen Tom Gamblen loppuun asti takanaan. Kaksikon välinen ero pyöri koko lähdön ajan sekunnin tuntumassa, joten yhteenkään ajovirheeseen ei tässä taistelussa ollut varaa.

– En oikein tiennyt mitä ajatella, kun ylitin maaliviivan. En edes tiennyt, että kyseessä oli viimeinen kierros, koska en nähnyt siitä kertovaa taulua viimeiselle kierrokselle lähtiessäni. Sitten näin ruutulipun ja olin sillä hetkellä enemmänkin helpottunut kuin mitään muuta, koska se kova työ mitä olimme talven aikana tehneet, tuotti nyt tulosta, Monger hehkutti.

Toinen ja kolmas kilpailulähtö ajettiin maanantaina ja niistä Monger nappasi yhdeksännen, sekä kahdeksannen sijan. Näihin lähtöihin lähtöjärjestys muodostui edellisen lähdön tulosten käännetyssä järjestyksessä, eli toiseen lähtöön Monger lähti kolmanneksi viimeisestä lähtöruudusta. Avausviikonlopun jälkeen Mongerin sijoitus kokonaispisteissä on kuudes.

– Haluan kiittää Carlin-tiimiä, erityisesti Grahame “Chily” Chiltonia, heidän avullaan sain mahdollisuuden palata takaisin ratin taakse. Lisäksi haluan ehdottomasti kiittää kaikkia minua tukeneita ihmisiä, Jonathan Palmeria, perhettä, sekä ystäviä, ilman heidän tukeaan tämä ei olisi ikinä ollut mahdollista, Monger korostaa.

 

Monger on the podium in F3WATCH: Less than a year ago Billy Monger Racing had both his legs amputated following a horror F4 crash. This weekend he made his BRDC British F3 Championship debut and finished on the podium! ??
For now it’s a one off outing unless he finds more funding.

Julkaissut Sky Sports F1 1. huhtikuuta 2018

 

Puulan Aurinkoranta

 

Lue myös! Jalkansa menettänyt brittikuski palasi radalle – vain 2,5 kuukautta onnettomuuden jälkeen (4.7.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com