Video! Heikkinen testasi Skodan ralliautoa – “Nämä päivät ovat niitä parhaita päiviä”

1.3.2019 / 16:30
Toomas Heikkinen ja Printsport Racingin Skoda Fabia R5 Kiteellä torstaina (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Vaikka rallicross-tähti Toomas “Topi” Heikkinen ei rallin SM-sarjan kauden kolmannessa osakilpailussa Itärallissa lauantaina kilpailekaan, niin synnyinseudullaan tässä klassikkokilpailussa VIP-autoa ajava joensuulainen on eittämättä tapahtuman suurin tähti.

Toomas “Topi” Heikkisen palkintokaapista löytyy muun muassa rallicrossin MM-sarjan hopeamitali vuodelta 2014 ja Yhdysvalloissa ajetun Global Rallycross -sarjan mestaruus vuodelta 2013. 51:een rallicrossin MM-osakilpailuun urallaan osallistunut ja niistä kaksi voittoa, sekä kahdeksan palkintosijoitusta saavuttanut Heikkinen tekee rallidebyyttinsä lauantaina rallin SM-sarjan Joensuun osakilpailussa. Heikkinen tosin ei kilpaile, vaan ajaa siis VIP-autoa.

– Joensuun UA kysyi, että haluaisinko ajaa Itärallia. Siitä se idea sitten oikeastaan lähti, että tehdään se ja koitetaan jostain löytää budjetti. Ei siinä mennyt kuin kaksi iltaa, kun saatiin lyötyä homma lukkoon. Tarkoitus on ottaa muutama kyytiläinen siihen ja sitten ystäväni Immosen Riston kanssa nautitaan kolme viimeistä pätkää, Heikkinen taustoitti UrheiluUutiset.comille tuoreinta projektiaan Kiteellä torstaina.

Heikkinen testasi torstaina Kiteellä (koostevideo testeistä alapuolella) ensimmäistä kertaa Skoda Fabia R5 -autoa, jonka oviin VIP-tarrat lauantaina Itärallissa tullaan liimaamaan. Heikkisen mukaan ajatuksena oli myös se, että vuonna 2013 neljä rallisprint-kilpailua ajanut Heikkinen olisi lähtenyt Itäralliin mukaan kilpailijan roolissa, mutta vielä ei kuitenkaan ollut sen aika.

– Aina pitää ajatella taloudellisestikin sitä asiaa. Olisi kivaa ajaa numerot ovissa, mutta se pitää saada kannattavaksi, ei vaan voi ajaa. Sen takia nyt ajetaan VIP-autoa. Mutta uskon, että ensi vuonna ajetaan kilpaa ja uskon, että saadaan siihen paketti kasaan. Tekisi mieli käydä koittamassa mihin vauhti riittää ja nähdä, että mitä se ralli todellisuudessa on, kun mennään pätkät nuotista, Heikkinen innostuu.

Usein on sanottu, että kun rallin puolelta menestyvä kuljettaja hyppää rallicrossin pariin, niin kuljettajalta odotetaan välittömästi menestystä. Sitten kun taas rallicross-kuljettaja lähtee rallin pariin, niin moni pohtii, että missä mutkassa se kuljettaja ajaa ensimmäisen kerran ulos. Selvää on, että ralli on vaikea laji, mutta silti väite toisaalta myös aliarvioi rallicross-kuljettajien taitoja.

– Periaatehan on aina sama, ajaa sitten mitä autoa tahansa. Tottakai rallissa on sitten muita haasteita mitä radalla ei ole. Mennään nuotista ja mennään vähän kuin pimeään. Se tuo omat haasteensa, mitkä välttämättä ei tuo heti esiin niitä kykyjä rallissa, kun on muuta asiaa niin paljon ympärillä. Erilaisia lajeja, mutta ralli tottakai vaatii enemmän aikaa, että pääset siihen kunnolla sisään, Heikkinen kuvailee.

 

 

“Rallicross-autolla et pysty juurikaan luisuttamaan”

Torstaina Heikkisen testiajoa seuratessa ei voinut kuin ihailla sitä miten nopeasti Heikkinen uuteen autoon tottui ja ajo oli todella näyttävää käytännössä ensimetreistä lähtien. Itärallin katsojille on siis luvassa hieno show lauantaina, tosin pitää tietysti muistaa, että siinä missä Kiteellä Heikkinen sahasi tuttua rataa ympäri, niin Itärallissa kuusi vierasta erikoiskoetta tarjoaa täysin erilaisen haasteen.

– Tottakai vippinä ajetaan, mutta haluan myös vähän koittaa, katsoa mitä se ralli on. Esimerkiksi ensimmäinen pätkä on todella tekninen ja tien luonne on sellainen, että sitä ei ole helppo lukea. Mutta sitten kun mennään toiselle pätkälle, niin siellä tie on kuljettajalle helpommin luettavaa. Siellä voisi vähän koittaa päästä rytmiin ja vauhtiinkin, Heikkinen ennakoi.

Heikkinen kilpaili viime vuonna rallicrossin MM-sarjassa Fordin Supercar-autolla kahdessa osakilpailussa, joten “rallicross-tykin” vertailu R5-luokan ralliautoon on tässä kohtaa tottakai pakollinen asia kysyä.

– Ralliautossa on 300 hevosvoimaa ja rallicross-autossa 600 hevosvoimaa. Molemmissa on aika lailla samantyyppiset alustat, toki crossissa jäykempi. Ralliauto on paljon loogisempi ajaa, siksi se on ralliauto ja siinä on vähemmän tehoa. Rallicross-autolla kun ajetaan käytännössä slicks-renkailla, niin se tuntuma on aika paljon erilainen. Rallicross-autolla et pysty juurikaan luistuttamaan, slicks-pyörä on sellainen, että se ei anna siihen mahdollisuutta, Heikkinen vertaa.

Vaikka Heikkisellä on takanaan jo useita vuosia autourheilun huipulla, niin Kiteen rallitesteissä ei voinut olla huomaamatta sitä mieletöntä innostuneisuutta ja aitoa iloa, mitä Heikkinen rallitestin myötä koki.

– Sanoin tuossa juuri, että se miksi ajan ja teen tätä päivittäin, niin saan älyttömät “kiksit” tästä hommasta. Tänään tuli sellainen päivä, että vaikka monta hyvää juttua on tapahtunut minulle elämässä, niin nämä päivät ovat niitä parhaita päiviä, tänä vuonna uudessa Global Rallycross Europe -sarjassa kilpaileva Heikkinen herkistyi.

Itäralli käynnistyy seremoniastartilla Joensuun torilta lauantaina kello 10.00 alkaen ja avauserikoiskoe puolestaan polkaistaan käyntiin kello 10.44. Viimeinen erikoiskoe ajetaan Linnunlahden raviradalla, missä myös nähdään palkintojenjako.

Toomas “Topi” Heikkinen, 27

Syntynyt 27.3.1991 Joensuussa
Rallicrossin MM-hopeaa 2014
Global Rallycross -sarjan mestari 2013
Rallicrossin MM-sarjassa 51 starttia
Kaksi osakilpailuvoittoa, 8 palkintosijoitusta

 

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit