MOTORSPORT

Video! Ikosen ja Haapamäen komea finaalitaistelu Oulussa – “Rehtiä ja rehellistä”

Kotimainen rallicross-kausi avattiin kesäkauden kilpailujen osalta viime viikonloppuna Oulussa, missä ajettiin kaksipäiväinen OuluZone Power Race. Henri Haapamäki taisteli kauden avauskilpailussaan tiukasti Supercar-luokan voitosta, mutta taipui lopulta finaalissa äärimmäisen niukalla erolla kilpailun suurimmalle ennakkosuosikille.

Rallicrossin OuluZone Race viime viikonloppuna keräsi Supercar-luokkaan mukaan kuusi kuljettajaa. Heistä suurimman ennakkosuosikin paineet harteilleen otti kannettavakseen Mikko Ikonen, SM-sarjan vuoden 2018 hopeamitalisti tästä luokasta, joka viime kaudella ajoi hyviä tuloksia kansainvälisellä tasolla, EM-, sekä RallyX Nordic -sarjoissa. Ikonen ajoikin Oulussa lopulta voittoon, mutta finaalissa Henri Haapamäki tarjosi todella tiukan vastuksen.

– Kilpailuun lähdettiin, juuri niin kuin ennakkoon sanottiin, että Ikonen tulee olemaan kova pala, mutta palaakaan ei anneta tappelematta. Heti ensimmäisissä lähdöissä selvisi, että eroa jonkin verran on, mutta se ero alkoi siitä sitten pikku hiljaa kapenemaan. Porukka tsemppasi ja alkoi olemaan sellaista David vastaan Goljat asetelmaa, Haapamäki naurahti kilpailun jälkeen.

Oulussa neljä alkuerää ajettiin kolmen auton lähtöinä, kuuden auton semifinaalista haettiin lähtöruudut finaaliin ja finaalissa mukana olivat luonnollisesti kaikki luokan kilpailijat. Kautensa nyt avannut Haapamäki oli erittäin tyytyväinen Oulun kilpailuviikonlopun antiin kaikin puolin.

– Saatiin se mitä lähdettiin hakemaan, ehjiä hyviä lähtöjä ja kokemusta koko porukalle. Kyllä sen vain huomasi, että kun kellot laitetaan ottamaan aikaa, niin kintaat, namiskat ja vaihteet tahtoo mennä sekaisin. Kyllä tuo on todella hyvää harjoitusta, kun pääsee kilpailemaan, Haapamäki korosti.

Kun lähtöjä tuli paljon, eikä pisteitä tarvinnut lähtöjen välillä sarjakilpailun tavoin ynnäillä, toimi tämä kilpailu Haapamäen tiimille erinomaisena testinä tulevaa varten.

– Muuteltiin autoa aika lailla, haettiin erilaisia säätöjä. Vapaampi kenttä kun kuitenkin koittaa, maailma ei siihen kaadu näissä kilpailuissa, jos vähän vaikka “stumppaa” tai jotain muuta. Parani ja parani koko ajan ja pikku hiljaa saatiin eroa pienemmäksi. Finaali olikin sitten kylmiä väreitä herättävä lähtö, Haapamäki kertasi tapahtumia.

“On se vain mahtavaa hommaa”

Finaalissa Ikonen ja Haapamäki olivat täysin omaa luokkaansa ja jännittävän kaksintaistelun päätteeksi Ikosen voittomarginaali ruutulipulle saavuttaessa oli vain 0,361 sekuntia.

– Kolme kertaa päästiin rinnalle ja yritettiin ohi, älyttömän rehtiä ja rehellistä kamppailua kaikin puolin. Ikonen teki edessä muutamia virheitä ja itse sain finaaliin sen verran lisää kyytiä, että pysyttiin perässä, olin iholla koko ajan. Toiseksi jäätiin, mutta todella tyytyväisiä ollaan. Tiedossa on, että autoissa ja kokemuksessa on eroja, Ikonen oli meille hyvä vauhtimittari, Haapamäki arvosti.

Oulun radasta Haapamäellä oli entuudestaan lämpimiä muistoja, sillä lähes päivälleen tasan neljä vuotta sitten näistä maisemista irtosi uran ensimmäinen rallicross-voitto.

– Rataa on hieman muutettu sen jälkeen, soraosuutta on hieman lisätty ja hyppyriä ei ole enää. Tykkään radasta, pitkiä asfalttimutkia ja rata tarjoaa haasteita. Asfaltoitu varikko, valot ehtoolla ja fasiliteetit kunnossa, elokuussa 2016 SM-sarjan Oulun osakilpailussa SRC-luokan voittoon ajanut Haapamäki kehui.

Haapamäen kausi jatkuu Porissa ajettavalla kilpailulla 22.-23. elokuuta. Onnistuneen kauden avauksen myötä ajo- ja kilpailuhalut sastamalalaisella ovat luonnollisesti juuri nyt huipussaan.

– Kyllä mieli tekee aivan älyttömästi taas päästä ajamaan! Kuivalla kelillä kun pääsee vetämään, niin on se vain mahtavaa hommaa. Porissa on vähän pienempi rata ja se tarjoaa omat haasteensa. Toivottavasti sinne saataisiin autoja paljon mukaan. Poriin lähdetään kovin odotuksin. Sitä ennen saadaan käydä autoa taas läpi, sen verran kova setti kaiken kaikkiaan Oulussa kisattiin. Hommia riittää, Haapamäki kuvaili edessä olevaa kilpailijalle tuttua “autotallin arkea”.

Haapamäen tiimille tänä kesänä ajettavat kolme kansallista kilpailua ovat tulevaisuutta ajatellen erittäin tärkeitä, nyt kun SM-sarja koronan takia jouduttiin perumaan.

– Yhteistyökumppaneille täytyy voimallinen kiitos lausua heidän näyttäessään vihreää valoa, että saadaan ajaa nämä kisat ja testata huolella. Toinen vaihtoehto kun olisi ollut, että tämän kauden “potti” olisi siirretty ensi kauteen. Tämä palvelee ensi kautta todella maukkaasti. Kiitos myös huoltotiimille, sekä kannattajille. HRX-faneja oli saapunut paikalle useamman autolastillisen verran ja oli mahtavaa nähdä tiimin värejä katsomossa ja varikolla, Haapamäki hehkutti.

OuluZone Power Race 2020 finaalin tulokset

1) Mikko Ikonen (Ford Fiesta) 3.49,441
2) Henri Haapamäki (Ford Fiesta) + 0,361
3) Antti Väre (Volkswagen Polo) + 3,766
4) Jukka Pykäläinen (Skoda Fabia) + 7,788
5) Teemu Pätsi (Ford Fiesta) + 8,175
6) Marko Malinen (Mini Cooper) Keskeytys

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Henri Haapamäki RX

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com