Video! Näin lähellä oli Lapilla osuma kivimuuriin – “Ei enää niin hauskaa”

27.1.2020 / 10:59
Esapekka Lappi ajoi Monte Carlon MM-rallissa neljänneksi (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Esapekka Lapille viime viikonloppuna ajettu Monte Carlon MM-ralli toi uran parhaan kauden avauksen niiden täysien kausien osalta, kun pieksämäkeläinen on startannut rallin MM-sarjaan WRC-auton ratissa.

Vuonna 2018 Esapekka Lappi ajoi Monte Carlon MM-rallissa Toyotalla seitsemänneksi, kun taas vuosi sitten legendaarinen rallin MM-sarjan kauden avaus toi keskeytyksen Citroenin moottoriongelmien seurauksena. Tänä vuonna Lappi kilpailee M-Sport Ford -tallissa ja nousujohteinen kilpailu toi 29-vuotiaalle pieksämäkeläiselle neljännen sijan.

– Tämä on paras tulokseni Montessa tähän mennessä ja luulen, että myös parasta mihin tänä viikonloppuna meillä oli mahdollista yltää, joten erittäin tyytyväinen pitää olla. Onnistuin keskittymään vain omaan tekemiseeni ja siihen mitä me teimme, ja se näytti toimivan oikein hyvin, Lappi kommentoi tallinsa tiedotteessa kilpailun jälkeen.

Kilpailu Lapin ja kartanlukija Janne Fermin osalta käynnistyi heikosti, kun torstai-iltana ajetuilla kahdella erikoiskokeella aikaeroa kärkeen kertyi reilu minuutti. Tiellä olleet puiden lehdet tukkivat Fordin jäähdyttimen ja nostivat moottorin lämmöt liian korkealle tasolle. Brittitalli sai korjattua ongelman ja etenkin lauantaina Lappi oli jo erinomaisessa vauhdissa nousten haastamaan toden teolla neljäntenä ajanutta Sebastien Loebia.

Loeb, rallin yhdeksänkertainen maailmanmestari ja Monte Carlon MM-rallin seitsenkertainen voittaja, sortui sunnuntaina väärään rengasvalintaan ja romahti lopulta ajovirheen seurauksena sijalle kuusi. Lappi nappasi neljännellä sijalla ja Power Stage -erikoiskokeen viidenneksi nopeimmalla ajalla 13 MM-pisteen saaliin.

– Kilpailu oli erittäin haastava, mutta me paransimme pätkä pätkältä ja opimme paljon tämän viikonlopun aikana, joten sanoisin, että positiivinen startti uuteen kauteen, Lappi arvioi.

Tyytyväinen kauden avaukseen oli myös M-Sport Fordin tallipäällikkö Richard Millener.

– Saimme täältä erittäin vahvan tuloksen, etenkin jos miettii mikä oli tilanteemme torstai-iltana. Oli upeaa nähdä Esapekan itseluottamuksen kasvavan ja hänen pystyvän haastamaan Loeb. Neljäs sija oli parasta mihin tänä viikonloppuna meillä oli mahdollista ja hän säilytti keskittymisensä koko ajan vain omassa tekemisessään saadakseen hommat hoidettua, Millener kehui.

Sunnuntai-aamuna rallifanit pääsivät todistamaan suorassa tv-lähetyksessä Lapin todellista läheltä-piti-tilannetta, kun viimeisen ajopäivän avauserikoiskokeella Ford kävi kovavauhtisessa oikealle kääntyvässä mutkassa erittäin lähellä kivimuuria. Auton ja muurin väliin ei jäänyt juurikaan liikaa tilaa, kuten alapuolella olevasta videosta voi jokainen itse katsoa. On selvää, että vasemman takakulman osuminen kivimuuriin olisi tehnyt pahaa jälkeä autolle.

– Aluksi ajattelin siinä tilanteessa, että ok, tästä tulee jotain todella näyttävää. Mutta kun muuri alkoi tulla lähemmäksi, niin sitten ei ollutkaan enää niin hauskaa, Lappi kommentoi tapahtunutta erikoiskokeen maalissa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsissa 13.-16. helmikuuta. Viime vuonna Lappi ja Ferm sijoittuivat Ruotsin MM-rallissa toiseksi.

 

 

Lue lisää! Ruotsin MM-rallin tilanne puhuttaa – Toyota ja Hyundai peruivat testinsä (27.1.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit