Vieläkö muistat tämän: Kaikkien aikojen sinivalkoinen voittoputki rallin MM-sarjassa

18.5.2017 / 08:01
Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala tekivät kovaa jälkeä Ford-vuosinaan (Kuva: Marko Mäkinen).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomalaiskuljettajat ovat juhlineet rallin MM-sarjan historiassa 13 maailmanmestaruutta, sekä 177 osakilpailuvoittoa. Kaikkien aikojen pisin sinivalkoinen voittoputki yhden kauden aikana nähtiin kahdeksan vuotta sitten, kaudella 2009, ja siitä vastasivat Fordilla ajaneet Mikko Hirvonen, sekä Jari-Matti Latvala.

Vuonna 2009 Sebastien Loeb jyräsi rallin MM-sarjan kauden viidessä ensimmäisessä osakilpailussa voittoon ja oli jo vahvasti matkalla kohti uransa kuudetta maailmanmestaruutta. Loebin voittoputki katkesi lopulta kauden kuudennessa osakilpailussa Italian Sardiniassa, kun Jari-Matti Latvala ajoi voittoon ja tallikaveri Mikko Hirvonen oli toinen.

Kaksoisvoitto Sardiniassa ikään kuin antoi viitteitä siitä mitä oli tulossa, sillä tuosta Latvalan voitosta käynnistyi lopulta huikea sinivalkoinen voittoputki, joka edelleen on suomalaiskuljettajien kaikkien aikojen pisin rallin MM-sarjan historiassa yhden kauden aikana. Voittoputkesta tuli lopulta viiden osakilpailun mittainen, kun Hirvonen oli ykkönen Kreikassa, Puolassa, Suomessa ja Australiassa pistäen mestaruustaistelun Loebia vastaan todella tiukaksi.

Huhtikuussa 2009 tuolloin edellisen MM-rallinsa voittanut Loeb palasi takaisin ykköskorokkeelle vasta lokakuussa Espanjassa ja kun ranskalainen vei nimiinsä myös kauden päättäneen Iso-Britannian MM-rallin, juhli hän uransa kuudetta maailmanmestaruutta kovan taistelun jälkeen. Piste-ero Hirvoseen nähden kun oli vain yksi piste (93-92, käytössä vanha pistesysteemi). Latvala sijoittui MM-pisteissä neljänneksi.

Vuosi 1985 rallin MM-sarjassa oli sinivalkoinen

Jossittelu urheilussa, varsinkin autourheilussa tunnetusti on turhaa, mutta vuonna 1985 suomalaiskuljettajat olisivat voittaneet peräti seitsemän MM-rallia putkeen ilman Walter Röhrlin ykkössijaa San Remossa. Ari Vatanen avasi vuoden kahdella voitolla ja Timo Salonen, sekä Juha Kankkunen jatkoivat suomalaisten voittokulkua kolmannessa ja neljännessä osakilpailussa. Jean Ragnotti katkaisi tämän putken Korsikan voitollaan, kunnes alkoi Salosen “ilotulitus”.

Salonen ajoi peräkkäisiin voittoihin Kreikassa, Uudessaseelannissa, Argentiinassa ja Suomessa. Kauden 10. MM-ralli San Remossa oli siis Röhrlin juhlaa ja Salonen oli toinen. Kauden kaksi viimeistä osakilpailua menivät Kankkusen ja Henri Toivosen nimiin, joten suomalaiset voittivat vuonna 1985 MM-sarjan 12 osakilpailusta peräti 10.

Vuonna 2006 suomalaiset veivät nimiinsä kauden neljä viimeistä osakilpailua, Marcus Grönholm voitti niistä kolme ja Hirvonen yhden. Vuonna 2007 Grönholmin voittoputki oli kolmen MM-rallin mittainen.

Jos huomioidaan peräkkäiset voitot kahdelta eri kaudelta, niin vuosina 1984-1985 suomalaiset ajoivat viisi voittoa peräkkäin. Putken käynnisti Vatanen vuoden 1984 RAC-rallin voitollaan, jatkoi sitä vuoden 1985 kahden ensimmäisen osakilpailun Monte Carlon ja Ruotsin voitoilla, Portugalissa Salonen oli nopein ja Keniassa puolestaan Kankkunen saapui maaliin ykkösenä.

1985-1986 (Kankkunen, Toivonen) ja 2000-2001 (Grönholm, Mäkinen) nähtiin molempina ajanjaksoina neljän voiton putket, jotka jakautuivat kahdelle eri kaudelle.

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit