MOTORSPORT

Viikonloppu Virossa toi Toni Lähteenmäelle tärkeitä SM-pisteitä – “Voi olla tyytyväinen”

Rata-autoilun SM-sarja vieraili viime viikonloppuna Porsche Ringillä Pärnussa, Virossa. Legends-luokalle kyseessä oli kauden neljäs kilpailuviikonloppu.

Legends-luokan edellisissä SM-kilpailulähdöissä Seinäjoen katuradalla voiton ja kakkossijan napannut Toni Lähteenmäki jäi Pärnussa ilman palkintosijoituksia, mutta neljännen ja kuudennen sijan tuomat SM-pisteet tottakai kelpasivat Akaan Moottorimiesten kuljettajalle tässä kohtaa kautta enemmän kuin hyvin.

– Pisteiden kannalta ihan ok sijoitukset ja voi olla tyytyväinen, mutta tottakai oltaisiin haluttu olla lähempänä kärkeä, Lähteenmäki kommentoi tuoreeltaan Estonia Grand Prix nimeä kantaneen kilpailuviikonlopun jälkeen.

Jo keskiviikkona tiimeineen kilpailupaikalle matkustanut Lähteenmäki oli kilpaillut Porsche Ringillä urallaan aiemmin useitakin kertoja, mutta ei koskaan Legends-autolla. Yksi radan ominaispiirre nimenomaan näillä autoilla kilpailtaessa kiinnitti välittömästi kokeneen kuljettajan huomion.

– Rata on todelle nopea ja varsinkin Legends-autoille “imuhyöty” oli järkyttävän suuri. Tosi monessa kohtaa siitä hyötyi tosi paljon, se hyöty oli varmaan reilun sekunnin verran. Makea rata, mutta ehkä nyt liikaa korostui tämä asia, Lähteenmäki pohti.

Vapaissa harjoituksissa Lähteenmäki kellotti 14. ja yhdeksänneksi nopeimmat ajat ja myös aika-ajoista irtosi yhdeksäs sija. Erot olivat jälleen kerran minimaalisen pieniä, mistä osoituksena vertailu Lähteenmäen ja toiseksi nopeimman ajan ajaneen Henri Tuomaalan aikoihin: Lähteenmäki 1.26,971 ja Tuomaala 1.26,892.

– Mentiin ihan kymmenysten eroilla. Jos olisi kymmenyksen kovempaa ajanut, niin olisi noussut monta sijaa, Lähteenmäki kuvaili tasaista aika-ajoa.

Ensimmäisessä kilpailulähdössä Lähteenmäki oli neljäs. Eroa voittoon ajaneeseen Marko Kilpiään jäi lopulta vain 0,833 sekuntia.

– Ihan hyvä startti, sain heti poimittua yhden sijoituksen. Parhaimmillaan 8-10 autoa oli kärkiletkassa ja siinä vaihdeltiin paikkoja. Viimeiselle kierrokselle kun lähdettiin, niin olin seitsemäntenä, mutta nousin neljänneksi. Se oli hieman kuin shakinpeluuta, piti olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, Lähteenmäki naurahti.

 

Toni Lähteenmäki ajoi Pärnussa viime viikonloppuna sijat neljä ja kuusi (Kuva: Pille Russi).

 

 

“Legends-lähdöt oli viikonlopun parhaimmistoa”

Toiseen kilpailulähtöön lähdettiin ensimmäisen kilpailulähdön nopeimpien kierrosaikojen perusteella ja tämä toi Lähteenmäelle kolmosruudun. Odotukset kuljettajalla hyvän lähtöruudun myötä oli aina voittoon asti, mutta ruutulipulla sijoitus oli äärimmäisen tiukan taistelun päätteeksi lopulta kuudes.

– Startti oli huonompi kuin ensimmäisessä kilpailulähdössä ja putosin viidenneksi. Turva-autokin kävi radalla kesken kilpailun, Lähteenmäki kertasi.

Legendsien kauden kahdeksas ja yhdeksäs kilpailulähtö tarjosivat Porsche Ringillä erinomaista viihdettä ja paljon jännittäviä taisteluja. Lähteenmäen mukaan yleisöltä tullut palaute oli pelkästään positiivista.

– Katsojille se oli mielenkiintoista, kun kymmenkunta kuljettajaa ajoi voitosta. Kovasti virolaiset hehkutti, että Legends-lähdöt oli viikonlopun parhaimmistoa. Koko ajan vaihtui kärkisija ja tapahtumia riitti.

Kun Legends-luokkaa on SM-sarjan osalta ajamatta tänä vuonna vielä kaksi kilpailuviikonloppua ja yhteensä viisi kilpailulähtöä, on Lähteenmäki pisteissä sijalla seitsemän. Tosin kun loppupisteistä vähennetään pois kauden kaksi huonointa tulosta, niin Lähteenmäen kohdalla kahden nollakilpailun vähennys tässä kohtaa kautta kertoo sen todellisen sijoituksen ja erot mitalisijoihin.

– Kaksi huonointa tulosta kun pudottaa pois kaikilta, niin olen viidentenä. Eroa kakkossijaan oli alle 20 pistettä ja 35 pistettä kärkeen, eli ihan siinä tuntumassa ollaan vielä, kun voitosta saa sen 100 pistettä. Kaikki on loppusijoitusten osalta vielä siis auki, Lähteenmäki muistutti.

Sanomattakin on selvää tässä kohtaa kautta, että kun ne kaksi nollatulosta Lähteenmäeltä taulukosta jo löytyvät, ei kolmanteen ole enää varaa. Tämä näkyi myös tiukoissa taisteluissa Virossa.

– Kun itselläni on ne kaksi nollatulosta tältä kaudelta, niin joka väliin ei voi “työntää” ja joutuu tarkkaan katsomaan miten takaa tullaan. Jos olisi vielä varaa ottaa niitä huonompia tuloksia, niin uskaltaisi ottaa enemmän riskejä. Nyt joutui koko ajan miettimään sitä, ettei ainakaan kolahda mihinkään, että saa varmasti pisteitä. Yksikin nollatulos lisää tietäisi varmuudella sitä, että oltaisiin ulkona mestaruustaistelusta, Lähteenmäki korosti.

Legendsien SM-sarjan kauden toiseksi viimeinen kilpailuviikonloppu ajetaan Alastaron uudella pidemmällä radalla 1.-3. syyskuuta. Sitä ennen Lähteenmäki hyppää rallicross-auton rattiin, kun SM-sarjan pisteistä taistellaan Nokialla.

– Heinäkuussa käytiin ajamassa siellä yksi treenipäivä. Auton kanssa on vielä hieman tekemistä, kun Kouvolassa meni nurin. Ja tässä kun oli tämä Pärnun reissu välissä, niin vielä pari päivää pitäisi laittaa autoa kuntoon ja toivottavasti päästään vielä jossain ajamaan ennen viikonloppua. Nähtäisiin, että kaikki toimii. Sitten lauantai-aamuna Nokialle ja alkueriin, Lähteenmäki päätti.

Pärnun tulokset

1. Kilpailulähtö

1) Marko Kilpiä 12 kierrosta
2) Tuomas Plosila + 0,315
3) Arto Ojaranta + 0,425
4) Toni Lähteenmäki + 0,833
5) Leevi Lintukanto + 0,992
6) Henri Tuomaala + 1,168

2. Kilpailulähtö

1) Leevi Lintukanto 11 kierrosta
2) Tuomas Plosila + 0,051
3) Marko Kilpiä + 0,219
4) Kalle Merisalo + 0,626
5) Arto Ojaranta + 0,751
6) Toni Lähteenmäki + 1,136

Pistetilanne 4/6 osakilpailua

1) Marko Kilpiä 825
2) Henri Tuomaala 823
3) Tuomas Plosila 807
4) Arto Ojaranta 746
5) Lenni Nieminen 692
6) Leevi Lintukanto 682
7) Toni Lähteenmäki 681
8) Nico Tikkinen 666
9) Niklas Autio 664
10) Onni Peltonen 659

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com