MOTORSPORT

Viisi peräkkäistä EM-mitalia riitti Norrgårdille – “Ei enää samaa hinkua ajaa sarjaa kuin aikaisemmin”

AKK:n Mestareiden Illassa Jyväskylän Paviljongissa reilu viikko sitten Anjalankosken Urheiluautoilijoiden Sverre Norrgård vastaanotti Historic-rallien EM-pronssimitalin.

Vuonna 2015 oman ikäkategoriansa Historic-rallin Euroopan mestaruuden voittanut Sverre Norrgård, 67, nousi Mestareiden Illassa palkintokorokkeelle jo viidennen kerran peräkkäin ja tällä kertaa suomalaisista EM-sarjaa kiertäneistä ainoana. Kartanlukijoiden puolella Ari Koponen palkittiin myös pronssisella EM-mitalilla, mikä on hänen ensimmäisensä.

Norrgård vastaanotti parhaana pistemiehenä myös tiimien välisen sarjan EM-hopeamitalin, jonka saavutti Suomen Historic Rally Club Finlandin joukkue. AKK jakaa juhlassaan myös kansainvälisissä arvosarjoissa menestyneille suomalaiskuljettajille mitalit, vaikka nämä kilpailijat käyvät ne virallisesti pokkaamassa FIA:n omissa tilaisuuksissa.

Helsinkiläistynyt Norrgård tekee suomalaista autourheiluhistoriaa noustessaan 26. tammikuuta myös FIA:n Historic Gaalassa jo siis viidennen kerran peräkkäin palkintokorokkeelle. Nykyisessä, neljän ikäkategorian muotoisessa EM-sarjassa Norrgård on ainoa suomalaiskuljettaja, joka on tähän yltänyt.

Kun Norrgård yhdessä kartanlukijansa Koposen kanssa seisoi Jyväskylässä ja pian Pariisissa palkintokorokkeella, lienee mielessä hieman haikeuttakin. Norrgård myöntää, että toistaiseksi tämä riittää.

– Ei minulla enää ole samaa hinkua ajaa sarjaa ja sen pisteistä kuin aikaisemmin. Tästä eteenpäin aion nauttia rallin ajamisesta ja ajaa vain niitä kisoja, joista tykkään, paljastaa Norrgård, jolla on myös kaksi hopeista ja yksi pronssinen EM-mitali.

Historic-rallien EM-sarjassa on vasta muutamia vuosia ajettu neljässä eri ikäkategoriassa autojen valmistusvuoden mukaan. Norrgård ajaa ikäkategoriassa 1, johon kuuluvat autot ovat enintään vuodelta 1969. Autojen pitää olla myös sen aikaisten rallin teknisten sääntöjen mukaisesti rakennettuja. Suomen Historic-ralleissa on ajettu neljässä ikäkategoriassa kaksi vuotta, mutta Historic-ralleja toki yleisesti paljon kauemmin, muun muassa Lahden ympäristössä EM-Historic-rallia vuodesta 2002 alkaen.

 

Sverre Norrgård tositoimissa kuvankauniilla BMW 2002 Ti -autollaan (Kuva: Marko Kyöstilä).

 

“Lahteen aion mennä jatkossakin, vaikka sitten rollaattorilla”

Vasta viisikymppisenä rallin ajamisen aloittanut ja Kouvolassa Myllykoski Paper Oy:n toimitusjohtajana pitkän työrupeaman tehnyt Norrgård innostui Historic-ralleista aika pian ralliuransa alkuvaiheissa. Kokeiltuaan muutamia nykyaikaisia ralliautoja mies ajoi Historic Trophy -sarjaa Suomessa.

– Volvo Amazonilla aloittelin ja onnistuin vieläpä voittamaan yli 45-vuotiaille kuljettajille tarkoitetun Nitro-sarjan pari kertaa, kertaa Norrgård, joka myös nappasi useita luokkavoittoja.

Norrgård jäi eläkkeelle vuoden 2011 vaihteessa ja lähti EM-sarjaan. Sveitsistä oli hankittu vanha autokouluauto BMW 2002 TI, jonka Jari Liikkanen pisti kisakuntoon. Norrgårdilla on edelleen Kouvolan seudulla rallitalli, jonka kilpailutoiminta pyörii yksityisyrittäjänä varaosapuolella toimivan Liikkasen johdolla.

Norrgårdille mieluisin kilpailu on Lahden EM Historic Rally. Eikä vain sijainnin vuoksi vaan siksi, että Norrgård on ajanut sen 17 kertaa, ensimmäisestä vuoden 2002 kisasta alkaen. Vuonna 2003 Lahden EM Historic Rally sai virallisen EM-arvon.

– Olen kaikissa ajanut maaliin! Matti J. Tarvainenkin on osallistunut kaikkiin, mutta hän ei ole kaikista selvinnyt maaliin asti. Lahteen aion mennä jatkossakin, vaikka sitten rollaattorilla. Lahti on hieno kilpailu.

Aktiivisesti EM-kisoja kiertänyttä Norrgårdia lähestyttiin tärkeällä asialla. AKK:n huippuvalmennusryhmän nuorille kartanlukijoille haluttiin tarjota mahdollisuus kokemuksen kartuttamiseen ulkomailla. Norrgård ja BMW olisivat oivallinen pari tähän tarkoitukseen.

– Olen tyytyväinen, että pystyin tarjoamaan nuorille mahdollisuuden. Reeta Hämäläinen, Enni Mälkönen ja nyt Ari Koponen ovat todella osaavia ja fiksuja karttureita. He kaikki myös tekivät valtavasti töitä minun ja meidän menestyksemme eteen. Sain heiltä sekä rakentavaa palautetta, että kiitostakin, jos ajo sujui hyvin.

– Anjalankoskelta on aina tullut nopeita kuljettajia, kuten esimerkiksi Janne Kanerva isänsä Harrin kanssa. Janne on nuori mies, jolla on vielä edessä hieno tulevaisuus rallimiehenä. Tätä on mukava nyt eläkeläisenä seurata, Norrgård päätti.

Teksti: Kikka Kuosmanen

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com