Voi HELLvetti mitä käänteitä! Grönholm nostettiin voittajaksi – “Näin tämä nyt meni”

17.6.2019 / 10:29
Niclas Grönholm, Kevin Hansen ja Anton Marklund palkintoseremoniassa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden viidennen osakilpailun finaalin tulosluettelo pistettiin sunnuntaina uusiksi kahteen eri otteeseen.

Kun rankkasateen kastelemalla radalla Norjan Hellissä ajettu MM-sarjan kauden viidennen osakilpailun finaali oli saatu maaliin, pääsi Anton Marklund juhlimaan uransa ensimmäistä MM-osakilpailuvoittoa. Seurakseen ruotsalainen lajin Euroopan mestari sai Kevin Hansenin, sekä alkuerissä parasta vauhtia pitäneen Niclas Grönholmin, joka ennen Norjan osakilpailua oli ollut sairausloman takia sivussa Belgian ja Englannin osakilpailuista.

Siinä missä Marklund ja Hansen ottivat ilon irti palkintopallilla, oli Grönholm silmin nähden erittäin pettynyt tulokseen, alkuerävoiton ja ylivoimaisesti voitetun semifinaalilähdön jälkeen inkoolainen tottakai janosi vain ja ainoastaan voittoa. Tuskin kukaan kuitenkaan palkintoseremoniaa seuratessaan olisi pystynyt ennustamaan, että tämä kolmikko pistettäisiin sijoitusten myötä täysin uusiksi sunnuntai-illan aikana.

Virallisen lehdistötilaisuuden jälkeen UrheiluUutiset.com haastatteli Grönholmia, kun kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n edustaja saapui hakemaan suomalaiskuljettajaa tuomariston kuultavaksi. Syytä ei ilmoitettu, pyydettiin vain välittömästi siirtymään tuomaritorniin. Tässä kohtaa tottakai ensimmäinen ajatus oli se, että Grönholm olisi tulkittu rikkoneen sääntöjä taistellessaan Hansenia vastaan kuuden kierroksen ajan kakkossijasta, koska harvemmin se edellä ajava tuomitaan sääntörikkomuksesta rallicrossissa.

Puoli tuntia myöhemmin tieto tuomariston päätöksestä saatiin ja tällä kertaa se olikin suomalaisittain hyvä uutinen. Tuomariston mukaan Hansen oli syyllistänyt työntämiseen heti avauskierroksella, sama syy siis kuin Grönholmin ja Hansenin tilanteessa aiemmin tällä kaudella Abu Dhabissa, ja nyt rike tapahtui Norjassa startin jälkeen radan kolmannessa mutkassa. Hansen osui autollaan Grönholmin autoon ja pääsi nousemaan yhden sijan ylöspäin. Rangaistus oli yksi sekunti, joten Grönholm nousi toiseksi ja Hansen putosi kolmanneksi.

Nyt kärkikolmikko oli siis muodossa Marklund, Grönholm ja Hansen. Pari tuntia myöhemmin saatiin kuitenkin jälleen uutisia tuomariston suunnalta ja tällä kertaa liittyen Marklundin sääntöjenvastaiseen autoon. GC Kompetition -tallin kuljettajan Renaultissa todettiin olevan sääntöjen vastainen etupuskuri ja näin Marklundin suoritus hylättiin. Nyt Grönholm nousi voittajaksi, ensimmäistä kertaa urallaan MM-sarjassa, Hansen nousi puolestaan takaisin toiseksi ja kolmanneksi sijoittui Janis Baumanis, jolle palkintosijoitus oli uran ensimmäinen MM-sarjassa.

– Voitto on voitto, mutta ei tällä tavoin voittaminen ole oikein mukavaa. Mutta näin tämä nyt meni, MM-pisteissä tallikaverinsa Timur Timerzyanovin ohi, tosin tasapisteisiin viidenneksi noussut Niclas Grönholm kommentoi lyhyesti sunnuntai-illan erikoisia käänteitä.

– Eipä tätä oikein meinaa edes uskoa, sen verran erikoiset olivat nyt käänteet kisan jälkeen. Tällaista moottoriurheilu toisinaan kuitenkin on, Niclaksen isä ja GRX Taneco -tallin isäntä Marcus Grönholm jatkoi.

Rallicrossin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Ruotsin Höljesissä 6.-7. heinäkuuta.

Norjan finaalin tulokset

1) Niclas Grönholm (Hyundai) 4.35,753
2) Kevin Hansen (Peugeot) 4.35,097
3) Janis Baumanis (Ford) 4.36,570
4) Kevin Abbring (Skoda) 4.38,165
5) Liam Doran (Audi) 4.56,516
6) Anton Marklund (Renault) hylkäys

MM-pistetilanteet 5/10 osakilpailua

Kuljettajat

1) Timmy Hansen (SWE) 107
2) Kevin Hansen (SWE) 106
3) Andreas Bakkerud (NOR) 92
4) Janis Baumanis (LAT) 79
5) Niclas Grönholm 78
6) Timur Timerzyanov (RUS) 78

Tallit

1) Team Hansen MJP 213
2) GRX Taneco 195
3) Monster Energy RX Cartel 166
4) GC Kompetition 98
5) GCK Academy 58
6) Team Stard 34

 

 

Teksti: Jari Hotti, Hell
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit