MOTORSPORT

Voitto nosti Lukyanukin EM-sarjan johtoon – “Pitkä ja kova kilpailu, paljon tapahtumia”

Rallin EM-sarjan kauden viides osakilpailu Italian asfaltilla oli Alexey Lukyanukin suurta juhlaa. Venäläiskuljettajalle voitto oli jo kauden kolmas ja samalla hän nousi EM-sarjan johtoon ohi viidenneksi Italiassa ajaneen Bruno Magalhaesin. Juuso Nordgrenin sijoitus oli seitsemäs.

Italian EM-rallissa piti sunnuntaina ajaa vielä seitsemän erikoiskoetta yhteispituudeltaan 106,15 kilometriä, mutta heti päätöspäivän ensimmäinen ja samalla kilpailun pisin (28,6 kilometriä) erikoiskoe jouduttiin perumaan. Yleisöä oli liikaa ja kun järjestäjä ei pystynyt takaamaan kaikkien turvallisuutta, niin erikoiskoe ajettiin läpi siirtymänä.

Kun lopulta sitten päästiin ajamaan, niin lauantain jälkeen toisena ollut Giandomenico Basso heitti vielä todellisen haasteen kärjessä ajaneelle Alexey Lukyanukille, jonka johtomarginaali lauantain jälkeen oli ollut 15,8 sekuntia. Basso ajoi pohja-ajan ja kun Lukyanuk oli vasta yhdestoista ja kaksikon välinen aikaero oli 9,5 sekuntia, niin Basso kavensi eron kärkeen kertaheitolla 6,3 sekuntiin.

Lukyanukin vastaisku tuli heti seuraavalla erikoiskokeella, missä venäläinen oli 1,3 sekuntia Bassoa nopeampi. Kärkikaksikon välinen “kissa-hiiri-leikki” jatkui kahdella seuraavalla erikoiskokeella, joissa molemmissa Basso oli 0,8 sekuntia Lukyanukia nopeampi. Kun ajamatta oli enää kaksi erikoiskoetta, niin Lukyanukin johto oli 5,9 sekuntia.

Koska kilpailun viimeinen erikoiskoe oli enää vain meren rannassa ajettu 650-metrinen “fiilistelypätkä”, niin Basson viimeisen iskun piti tapahtua toiseksi viimeisellä erikoiskokeella, jolla pituutta oli hieman alle 12 kilometriä. Sellainen jäi lopulta kuitenkin näkemättä, sillä Lukyanuk ajoi pohja-ajan ja Basso hävisi 1,2 sekuntia. Lopulta kärkikaksikon välinen aikaero maalissa oli 7,5 sekuntia ja näin Lukyanuk pääsi juhlimaan kauden kolmatta EM-voittoaan.

– Pitkä ja kova kilpailu, paljon tapahtumia. Oli ulosajoja, viivästyksiä, tulta, rengasrikkoja ja kiviä, mutta meillä oli hauskaa ja olen tästä tuloksesta erittäin onnellinen, Lukyanuk kommentoi kilpailun jälkeen.

 

Kuva: ERC Media
Giandomenico Basso järjesti sunnuntaina vielä hienon taistelun yleiskilpailun voitosta (Kuva: ERC Media).

 

“Järjestäjät auttoivat minua tänä vuonna”

Lukyanuk avasi EM-sarjan kuluvan kauden kahdella voitolla, mutta sen jälkeen tulikin sitten vastapainoksi kaksi pettymystä. Nyt Lukyanuk palasi jälleen voittojen tielle ja se nosti hänet samalla myös EM-sarjan kärkeen ohi Bruno Magalhaesin, joka Italiassa ajoi viidenneksi.

29 EM-ralliin urallaan startannut Lukyanuk on nyt voittanut kahdeksan osakilpailua ja noussut palkintopallille yhteensä 13 kertaa. Edellinen kolmeen osakilpailuvoittoon EM-sarjassa saman kauden aikana yltänyt kuljettaja oli Ralfs Sirmacis, joka vuonna 2016 ajoi ykkösenä maaliin Kreikassa, Virossa ja Latviassa. Tosin kaksi vuotta sitten EM-sarjassa ajettiin 10 osakilpailua, kun nykyisin niitä on kahdeksan.

Myös vuosi sitten Lukyanuk johti Italian EM-rallia, mutta silloin syyskuussa ajetussa kilpailussa taival päättyi illan pimeydessä ulosajoon ja keskeytykseen.

– Jo viime vuonna olimme lähellä saada täältä hyvän tuloksen, mutta minun tekemän virheen seurauksena niin ei sitten lopulta käynyt. Järjestäjät auttoivat minua tänä vuonna, koska ohjelmassa ei ollut pimeällä ajettavia erikoiskokeita. Tiesin, että pystyisimme olemaan täällä palkintopallilla ja lauantain jälkeen olin siitä varma, Lukyanukin kartanlukija Alexey Arnautov vakuutti.

Kolmanneksi Lukyanukin ja Basson jälkeen ajoi Grzegorz Grzyb, jolle nyt tullut palkintosijoitus uran 35. EM-rallissa oli neljäs. Edellisen kerran Grzyb ajoi EM-sarjassa kolmen joukkoon viime vuonna Kreikassa. KOlmannesta sijasta tiukasti taistellut Paolo Andreucci ajoi ulos kolmanneksi viimeisellä erikoiskokeella ja joutui keskeyttämään. Andreucci oli viikkoa aiemmin ajanut rajusti ulos testeissä ja murtanut siinä selkänikamansa, mutta viimeisin ulosajo ei onneksi Italian kymmenkertaiselle rallimestarille tuonut lisää terveyshuolia.

Yleiskilpailussa neljänneksi ajanut Fabian Kreim voitti alle 28-vuotiaiden junioriluokan minuutin ja 15,7 sekunnin erolla ennen Chris Ingramia. Kolmas oli Fredik Åhlin. Alle 27-vuotiaissa junioreissa kärkikolmikon muodostivat Martins Sesks, Tom Kristensson, sekä Efren Llarena. Miika Hokkanen joutui keskeyttämään 12. erikoiskokeella Peugeotin tekniikkamurheiden seurauksena ja keskeytyshetkellä Hokkanen oli nuoremmassa junioriluokassa viidentenä. ERC2-luokan voitti Tibor Erdi Jr ja naisten luokassa (ERC Ladies) voittoon ajoi Catie Munnings ennen Emma Falconia.

Rallin EM-sarjan kauden kuudes osakilpailu ajetaan Tshekeissä elokuun viimeisenä viikonloppuna. Kyseessä on Italian tavoin asfalttikilpailu.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Alexey Lukyanuk (Ford) 1.48.03,5
2) Giandomenico Basso (Skoda) + 7,5
3) Grzegorz Grzyb (Skoda) + 1.04,2
4) Fabian Kreim (Skoda) + 1.16,5
5) Bruno Magalhaes (Skoda) + 1.41,2
6) Chris Ingram (Skoda) + 2.32,2
7) Juuso Nordgren (Skoda) + 2.34,7
8) Giacomo Scattolon (Skoda) + 2.56,8
9) Antonio Rusce (Ford) + 3.08,4
10) Fredrik Åhlin (Skoda) + 3.17,0

Lukyanukin keskinopeus: 98,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Lukyanuk 5, Basso 4, Campedelli 4, Crugnola 1, Gryazin 1, Ingram 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com