Voitto nosti Rovanperän mitalitaisteluun – “Pystyin ajamaan normaalisti”

19.7.2021 / 17:21
Craig Breen, Jonne Halttunen, Kalle Rovanperä ja Thierry Neuville (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän uran ensimmäinen MM-osakilpailuvoitto nosti puuppolalaisen kuljettajien MM-pisteissä seitsemän ajetun osakilpailun jälkeen sijalle neljä.

Rallin MM-sarjan kauden seitsemäs osakilpailu ajettiin viime viikonloppuna Virossa. Neljästä aiemmasta MM-rallista yhteensä vain 17 pistettä kerännyt Kalle Rovanperä ylsi nyt huippusuoritukseen ja kun Toyota tarjosi puuppolalaiselle auton ilman pienintäkään tekniikkamurhetta, ajoi Rovanperä komean suorituksen päätteeksi uransa ensimmäiseen MM-osakilpailuvoittoon.

Samalla Rovanperästä tuli MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja, 20 vuoden ja 290 päivän ikäisenä. Aiemmin ennätystä piti hallussaan Toyotan tallipäällikkö Jari-Matti Latvala, joka voitti Ruotsin MM-rallin talvella 2008 ollessaan 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen.

– Tämä voitto tuntuu todella hyvältä! Tähän olemme pyrkineet ja täytyy sanoa iso kiitos tallille, sillä vaikka tämä vuosi on ollut minulle vaikea, niin he ovat tukeneet minua ja fiilis niin autossa, kuin tallissakin on ollut todella hyvä. On myös hienoa tehdä uusi ennätys, kaikkien aikojen nuorin voittaja. Jari-Matti sanoi, että hän haluaa juuri minun olevan se, joka hänen ennätyksensä rikkoo, Rovanperä kommentoi tallinsa tiedotteessa voittoisan kilpailun jälkeen.

Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa keräsivät Virosta 26 MM-pisteen saaliin, kun kilpailun päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta tuli yksi lisäpiste viidenneksi nopeimman ajan myötä. Kuljettajien MM-pisteissä Rovanperä nousi neljänneksi ja toden teolla mukaan MM-mitalitaisteluun, sillä kolmantena oleva Thierry Neuville on vain 14 pisteen päässä. Tänä vuonna MM-sarjaa ajetaan vielä Belgiassa, Kreikassa, Jyväskylässä, Espanjassa ja Japanissa.

– Tänään minulla oli yllättävän hyvä fiilis, en tuntenut niin paljon paineita ja pystyin ajamaan normaalisti, säilyttäen kuitenkin hyvän vauhdin. Ilman muuta tämä tulos auttaa minua paljon. Kun voitat, niin se vapauttaa tunnelmaa ja painetilaa, Rovanperä korosti.

Aivan kuten viime vuonna Viron MM-rallissa, niin myös tämänvuotisessa kilpailussa toiseksi ajoi Hyundain Craig Breen. Irlantilainen starttasi vuonna 2018 Citroenilla 11 MM-ralliin, mutta vuosina 2019-2021 MM-ralleja Hyundailla on kertynyt kolmen kauden aikana yhteensä vain seitsemän. Nyt tullut kakkossija oli Breenille uran neljäs palkintosijoitus rallin MM-sarjassa.

– Olen melko tyytyväinen siihen miten viikonloppu meni ja tyytyväinen suorituskykyymme. Vauhtimme oli läpi kilpailun hyvällä tasolla. Okei, se ei riittänyt vastaamaan Kallen vauhtiin, mutta pystyimme pitämään vahvasti kiinni kakkossijasta ja myös tuomaan sen tuloksen tallille. Nautin tästä kilpailusta aina startista maaliin asti, Breen hehkutti.

 

Hyundai-tallin Craig Breen ajoi Virossa vahvan kilpailun ja sijoittui toiseksi (Kuva: Hyundai Motorsport).

 

 

“Olen todella iloinen Kallen ja Jonnen puolesta”

Hyundai nappasi palkintosijoituksista kaksi, kun Thierry Neuville ajoi jo viidennen kerran kuluvan kauden aikana kolmanneksi. Vaikka MM-pistejohtaja Sebastien Ogier taakse jäikin, on belgialaisella eroa hallitsevaan maailmanmestariin nähden silti edelleen hurjat 52 pistettä.

– Ykköstavoitteemme tässä kilpailussa oli pitää päävastustajamme, Sebastien ja Elfyn (Evans), tuloksissa takana ja siinä myös onnistuimme. Tietenkään se ei riittänyt vielä saavuttamaan eroa kiinni, mutta saimme edes hieman eroa pienemmäksi. Tallin kannalta kaksi palkintosijoitusta on positiivinen anti ja nyt voinkin katsoa hyvillä mielin jo kohti kotiralliani, Ypres Rallia Belgiassa, Neuville viittasi MM-sarjan seuraavaan osakilpailuun.

Ogierin ja Neuvillen väliin kuljettajien MM-pisteissä mahtuu Elfyn Evans. Neljänneksi Virossa ajaneen Ogierin ja viidennen sijan napanneen Evansin välinen piste-ero on nyt 37 pistettä.

– Tänään kaikki keskittyminen oli suunnattu Power Stage -erikoiskokeelle. Olosuhteet siellä olivat kuitenkin järkyttävät syvien urien myötä ja sen sijaan, että olisin ajanut kovaa, oli kyseessä vain ja ainoastaan selviytymistaistelu ja yritys päästä maaliin. Yritimme silti kerätä muutamia lisäpisteitä ja onnistuimmekin siinä, Power Stage -erikoiskokeella kolmanneksi nopeimman ajan kellottanut Ogier kertasi.

Ogier nousi huhtikuussa Kroatian osakilpailun voiton myötä MM-pistejohtoon ja on sen jälkeen ollut “aura-auton” roolissa neljässä peräkkäisessä soralla ajettavassa MM-rallissa: Portugalissa, Italiassa, Keniassa, sekä Virossa. Näistä neljästä sorarallista Ogier nappasi kaksi voittoa, yhden kolmos- ja yhden nelossijan. Ranskalaisen mestaruusjuna jatkaa vahvasti raiteillaan, kohti kahdeksatta titteliä.

– Kokonaisuutena tämä viikonloppu oli positiivinen steppi mestaruustaistelun kannalta. Tiesimme, että täällä ensimmäisenä autona reitillä oleminen tulisi olemaan vaikeaa. Olimme erittäin vahvoja perjantaina, mutta emme sen jälkeen onnistuneet kääntämään tilannetta paremmaksi tulokseksi. Tärkeintä oli kuitenkin saada ne pisteet jotka otimme. Olen todella iloinen Kallen ja Jonnen puolesta, heidän voittaessaan ensimmäistä kertaa, Ogier hehkutti.

Viime vuonna Evans ajoi Virossa neljänneksi ja nyt britti joutui tyytymään viidenteen sijaan. Kauden viidestä ensimmäisestä MM-rallista Evans saalisti neljä palkintosijoitusta (1-3-0), mutta kaksi viimeisintä MM-rallia ovat päättyneet enemmän ja vähemmän pettymyksiin. Eikä vähiten siksi, että tallikaveri Ogier on päässyt karkaamaan MM-pisteissä jo lähes omille teilleen.

– Tämä oli meille vaikea viikonloppu. Tänään fokus oli Power Stage -erikoiskokeessa ja tein siellä parhaani, mutta valitettavasti suoritus ei ollut sitä mitä halusin. Emme olleet koko viikonloppuna sillä tasolla mitä ennakkoon olin tältä viikonlopulta odottanut. En saanut kilpailuun hyvää alkua, enkä löytänyt oikein rytmiä missään vaiheessa. Hienoa kuitenkin nähdä, että Kalle ja Jonne voittivat. He todellakin ansaitsivat sen, Evans kehui.

Teemu Suniselle kuudes sija oli kauden paras yleiskilpailun sijoitus, kauden neljännessä WRC-autolla ajetussa MM-rallissa.

– Vaikea viikonloppu, mutta päästiin maaliin. Sunnuntaina aamun ensimmäinen erikoiskoe oli hankala, kun pidon taso vaihteli paljon. Välillä tuntui kuin olisi ajanut asfaltilla, koska pito oli niin hyvä, mutta välillä taas sitten oli aivan älyttömän liukasta. 22. erikoiskokeella meillä oli yksi tilanne ja samoin viimeisellä erikoiskokeella, kun auto hyppäsi urista yhtäkkiä oikealle ja jouduin peruuttamaan, Suninen kertasi värikästä kilpailuaan.

Rallin MM-sarjan seuraava, kauden kahdeksas osakilpailu, ajetaan Belgian asfalttiteillä 13.-15. elokuuta.

Viron MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.51.29,1
2) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Hyundai) + 59,9
3) Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 1.12,4
4) Sebastien Ogier-Julien Ingrassia FRA/FRA (Toyota) + 1.24,0
5) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2.07,1
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Ford) + 7.07,3
7) Pierre-Louis Loubet-Florian Haut-Labourdette FRA/FRA (Hyundai) + 8.48,3
8) Alexey Lukyanuk-Yaroslav Fedorov RUS/RUS (Skoda) + 10.16,1 WRC3
9) Andreas Mikkelsen-Ola Flöene NOR/NOR (Skoda) + 10.29,9 WRC2
10) Mads Östberg-Torstein Eriksen NOR/NOR (Citroen) + 10.46,6 WRC2

———-

14) Mikko HeikkiläTopi Luhtinen (Skoda) + 14.30,5 WRC3
21) Sami PajariMarko Salminen (Ford) + 27.34,1 JWRC
24) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 31.17,8 JWRC
38) Toni HerranenSebastian Virtanen (Ford) + 2.59.06,0

Rovanperän keskinopeus: 109,9 km/h
Pohja-ajat: Tänak 11, Rovanperä 8, Neuville 5, Breen 2, Ogier 1

MM-pistetilanteet 7/12 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (FRA) 148
2) Elfyn Evans (GBR) 111
3) Thierry Neuville (BEL) 96
4) Kalle Rovanperä 82
5) Ott Tänak (EST) 74
6) Takamoto Katsuta (JPN) 66
7) Craig Breen (IRL) 42
8) Gus Greensmith (GBR) 34
9) Dani Sordo (ESP) 31
10) Adrien Fourmaux (FRA) 30

———-

11) Teemu Suninen 17
13) Jari Huttunen 10
15) Esapekka Lappi 7

Autonvalmistajat

1) Toyota 315
2) Hyundai 256
3) M-Sport Ford 125
4) Hyundai II 36

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet

 

Se on siinä! Kalle Rovanperälle monellakin tapaa historiallinen voitto MM-sarjassa


Facebook kommentit