Vuosi sitten oppireissulla, nyt ajamassa voitosta – Rovanperällä häikäisevä perjantai

6.10.2018 / 09:05
Kalle Rovanperä oli huikeassa iskussa perjantaina (Kuva: Skoda Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Jos sai Ott Tänak ansaittuja kehuja Walesin MM-rallissa yleiskilpailun puolella perjantain jälkeen, niin saman verran vähintään on ansaittuja kehuja ansainnut osakseen myös WRC2-luokkaa dominoiva Kalle Rovanperä.

Vajaa vuosi sitten Kalle Rovanperä debytoi MM-tasolla juuri Walesin MM-rallissa ja kuten puuppolalainen itsekin useaan kertaan silloin sanoi, niin kyseessä oli oppireissu. Rovanperä on osoittanut jo lyhyen uransa aikana useaan otteeseen, että pystyy oppimaan asioita todella nopeasti ja siitä saatiin jälleen kerran osuva näyte tämänvuotisessa Walesin MM-rallissa perjantaina, kilpailun ensimmäisenä todellisena ajopäivänä.

Tänä vuonna viiteen MM-ralliin osallistunut Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa avasi kilpailun WRC2-luokan nopeimmalla ajalla torstai-illan lyhyellä yleisöerikoiskokeella ja sama tahti jatkui myös perjantaina, kun rallikaravaani siirtyi metsän puolelle. Rovanperä ajoi heti kolmelle aamupäivän ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan repäisten peräti 39,2 sekunnin johtoaseman tallikaveriinsa Pontus Tidemandiin nähden! Ruotsalainen on WRC2-luokan hallitseva maailmanmestari ja taistelee myös tänä vuonna tuosta tittelistä.

Tidemand katkaisi viidennellä erikoiskokeella Rovanperän pohja-aikojen putken, mutta tuo ilo jäi Tidemandin osalta lyhytaikaiseksi. Perjantain neljällä viimeisellä erikoiskokeella Rovanperä oli jokaisella nopein, eli yhdeksästä tähän mennessä ajetusta erikoiskokeesta Rovanperä on ollut luokan nopein kuljettaja kahdeksalla ja ero yötauolle saavuttaessa Tidemandiin oli jo lähes minuutin verran.

– Ajan ihan normaalia ajoani. Ei tultu kaasu pohjassa, koska yritettiin välttää kiviä. Iltapäivän lenkillä olisin voinut ajaa vieläkin kovempaa, Rovanperä kommentoi perjantain urakan jälkeen.

Jari Huttunen ja kartanlukija Antti Linnaketo ovat perjantain jälkeen WRC2-luokassa sijalla seitsemän ja luokan MM-pisteistä ajavista kuljettajista viidentenä. Huttusen päivään mahtui yksi rengasrikko, sekä yksi pyörähdys ja ero kärkeen venähti kahteen minuuttiin. Huttusen edellä tehtaan Citroenilla kuudentena on Stephane Lefebvre, johon suomalaisella on eroa vain 4,9 sekuntia.

Walesin MM-rallin pisin kilpailupäivä, yhdeksän erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 150 kilometriä, käynnistyy lauantaina kello 10.35 Suomen aikaa. Päivä käynnistyy Myherinin klassikolla, josta Rovanperällä on viime vuodelta huonoja muistoja. Fordista hajosi tuolloin jäähdytin ja edessä oli keskeytys. Rovanperä kuitenkin palasi Ralli 2 -säännön turvin mukaan kilpailuun seuraavana päivänä.

WRC2-luokan tilanne 9/23 ek:n jälkeen

1) Kalle Rovanperä (Skoda) 1.09.12,7
2) Pontus Tidemand (Skoda) + 58,6
3) Gus Greensmith (Ford) + 1.06,3
4) Tom Cave (Hyundai) + 1.24,4 *
5) David Bogie (Skoda) + 1.44,4 *
6) Stephane Lefebvre (Citroen) + 1.55,1
7) Jari Huttunen (Hyundai) + 2.00,0
8) Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 2.53,8
9) Lukasz Pieniazek (Skoda) + 3.17,5
10) Ole Christian Veiby (Skoda) + 3.48,7

* = Ei kilpaile luokan MM-pisteistä

Rovanperän keskinopeus: 97,5 km/h
Erikoiskokeiden pohja-ajat: Rovanperä 8, Tidemand 1

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit