Walesissa yksi aikakausi päättyy ja toinen alkaa – “Kilpailusta tulee tunteikas”

24.7.2019 / 10:37
Isä ja poika Solberg Subarun "ratissa" noin 17 vuotta sitten (Kuva: Petter Solberg Media Office).

[ A- ] / [ A+ ]

Petter Solbergin jäähyväiskiertueen viimeinen etappi on lokakuussa ajettava Iso-Britannian MM-ralli Walesissa, missä samanaikaisesti rallin MM-sarjassa debytoi hänen poikansa Oliver. Molemmat osallistuvat kilpailuun Volkswagen Polo GTI R5 -autolla.

Petter Solberg, 44, rallin vuoden 2003 maailmanmestari ja rallicrossin kaksinkertainen maailmanmestari (2014, 2015) ilmoitti alkuvuodesta, että autourheilulegendan aktiiviura kilpailijana on ohi. Vielä viime kaudella Solberg ajoi täyden kauden rallicrossin MM-sarjaa, mutta tänä vuonna “Mr. Hollywood” on keskittynyt viihdyttämään yleisöä ideoimallaan jäähyväiskiertueella, jonka kaksi ensimmäistä osaa olivat Goodwoodin vauhtifestivaalit, sekä Norjassa viime viikonloppuna ajettu mäkikilpailu.

Syyskuussa Solberg osallistuu Puolan Varsovassa ajettavaan Gymkhana Gridin maailmanfinaaliin ja kiertue päättyy lokakuussa Walesissa ajettavaan Iso-Britannian MM-ralliin, missä hän kilpailee WRC2-luokassa Volkswagen Polo GTI R5 -autolla.

– Iso-Britannian MM-ralli on osa minun jäähyväiskiertuettani, joka on minulle erittäin tärkeä. En vain halunnut tehdä lehdistötiedotetta, missä olisin kertonut mitä olen saavuttanut ja miten hauskaa minulla on ollut. Olen aina halunnut vain tehdä sitä mitä olen aina rakastanut tehdä ja mihin koko elämäni perustuu: kilpailemiseen ja aina täysillä, Solberg sanoo tiedotteessaan.

Solberg on aina korostanut sitä, kuinka tärkeä kilpailu Iso-Britannian MM-ralli hänen urallaan oli. 189 MM-rallia ja 13 MM-osakilpailuvoittoa (52 palkintosijoitusta), joista neljä tuli “sumuiselta saarelta” ja kaiken lisäksi vielä peräkkäisinä vuosina, 2002-2005. Solberg oli legendaarisen Iso-Britannian MM-rallin historian ensimmäinen kuljettaja, joka ylsi yleiskilpailun voittoon neljänä vuonna peräkkäin. Myöhemmin Sebastien Ogier ylsi samaan, vuosina 2013-2016.

– Tämä kilpailu on aina ollut erityisen tärkeä minulle ja on fantastista, että saan mahdollisuuden päättää ammattilaisurani rallin MM-sarjassa juuri tässä kilpailussa. Tästä kilpailusta on niin paljon hienoja muistoja, urani todellisia huippuhetkiä, kuten ensimmäinen MM-voitto ja maailmanmestaruuden varmistuminen. Kilpailusta tulee tunteikas ja varsinkin, kun kilpailen samalla myös ensimmäistä kertaa rallin MM-sarjassa samaan aikaan poikani kanssa, Solberg herkistyy.

Solbergin ensimmäinen voitto Iso-Britannian MM-rallissa vuonna 2002 oli hänelle myös uran ensimmäinen voitto MM-sarjassa. Solberg osallistui tähän kilpailuun vuosina 1998-2012 yhteensä 15 kertaa ja palkintosijoituksia kertyi yhteensä seitsemän kappaletta (4-1-2). Vuonna 2003 Solberg varmisti Iso-Britannian MM-rallissa ensimmäisen ja ainoaksi jääneen rallin maailmanmestaruutensa, ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana norjalaiskuljettajana MM-sarjan historiassa.

Nuotteja Solbergille lokakuussa lukee tuttu mies, Phil Mills, joka toimi Solbergin kartanlukijana MM-sarjassa vuosina 1999-2010. Mills on jo Solbergin tavoin lopettanut aktiiviuransa, mutta britti nähtiin viime vuonna Korsikan MM-rallissa Elfyn Evansin kartanlukijana tuuraamassa Meksikon MM-rallin ulosajossa loukkaantunutta Daniel Barrittia.

 

Tuttu näky autourheilutapahtumissa ympäri maailmaa, isä ja poika Solberg (Kuva: Petter Solberg Media Office).

 

“Tottakai siitä on apua”

Petter Solbergin poika Oliver, 17, oli reilun vuoden ikäinen, kun hänen isänsä juhli ensimmäistä MM-rallin voittoaan Walesissa marraskuussa 2002. 17 vuotta tuon jälkeen isä ja poika kohtaavat samassa kilpailussa, samanlaisella kalustolla ja samassa luokassa. Siinä missä Petterille edessä on jo uran 190. MM-ralli, niin Oliver nähdään MM-sarjassa kilpailijana nyt ensimmäistä kertaa.

– Fantastista, aivan uskomatonta! Minulla on niin paljon muistoja siitä, kun isä ajoi tässä kilpailussa ja voitti. Aiemmin tänä vuonna ajoin testiä Sweet Lambin (yksi Iso-Britannian MM-rallin klassikoista) erikoiskokeella. Rehellisyyden nimissä on sanottava, että kun ajoin siellä ensimmäistä kertaa, niin käsivarteni iho oli “kananlihalla”. Muistin niin hyvin ne paikat, mitä olin aiemmin katsellut tv:stä ja ajanut (WRC) pelissä, Oliver hehkuttaa.

Oliver täyttää 18 vuotta pari viikkoa ennen, kuin hänen MM-debyyttinsä Walesissa käynnistyy. Autokoulun ja “inssin” Oliver suorittaa Ruotsissa ja selvää toki on, että ajokoe pitää suorittaa onnistuneesti läpi, muuten jää Walesin soratiet ja kilpailu isää vastaan ajamatta. No leikki sikseen, kuinka moni edes epäilee, etteikö Oliver ajokoetta läpäise ilman ongelmia? Ei kukaan.

Se, että oma isä on mukana kilpailussa samaan aikaan ja kilpailijana, kun käynnissä on oma MM-debyytti, saa Oliverilta täyden tuen.

– Tottakai siitä on apua. Ensinnäkin, hän on minun sankarini, joten aina hänen läsnäolonsa on mahtava asia. Mutta ennen kaikkea se, että hän on voittanut tämän kilpailun ja tietää nämä tiet, sekä olosuhteet niin hyvin, on minulle todella, todella iso juttu, Oliver korostaa.

Viime vuonna Oliver voitti rallicrossissa RallyX Nordic -sarjan Supercar-luokan mestaruuden. Tänä vuonna autourheilun todellinen huippulupaus hyppäsi ensimmäistä kertaa nelivetoisen ralliauton rattiin ja tulokset ovat olleet uskomattomia. Latvian rallisarjasta tuli talvella kaksi yleiskilpailun ykkössijaa, toukokuussa Oliver teki EM-sarjan historiaa ajamalla Latviassa yleiskilpailun voittoon kautta aikojen nuorimpana kuljettajana ja heinäkuussa Rally Estoniassa taakse jäivät niin Teemu Suninen, Nikolay Gryazin, kuin Eerik Pietarinenkin.

Tulostavoitetta Walesiin ei Oliverilla ole.

– Kuten olen sanonut moneen kertaan tällä kaudella, niin tahdon vain nauttia. Haluan kerätä kokemusta ja nauttia ajamisesta. En yritä olla mitään suurempaa kuin olen, minun täytyy selviytyä maaliin ja saada lisää tietoa tästä rallista, minkä olen kuullut olevan yksi kauden teknisimmistä ralleista.

Se kumpi Solbergin perheestä sitten on nopeampi, Petter vai Oliver, ei Oliverilla ole vastausta antaa, mutta yksi asia on varmaa jo nyt:

– Tulen ehdottomasti aina erikoiskokeiden maalissa ensimmäisenä katsomaan hänen aikansa, Oliver päätti.

Rallin MM-sarjan kauden 12. osakilpailu ajetaan Walesissa 3.-6. lokakuuta.

 

 

Lue myös! Oliver Solbergin MM-debyytti Walesissa – Myös isä-Petter ajaa samassa kilpailussa! (24.7.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Italian Supercar Video

 


Facebook kommentit