Westman tuplavoittoon Ahvenistolla, Kilpi lähellä mestaruutta – “Pakko olla tyytyväinen”

10.9.2018 / 05:51
Emil Westman ajoi tuplavoittoon Ahvenistolla (Kuva: Pertti Kangasniemi / AKK).

[ A- ] / [ A+ ]

Rata-SM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Ahveniston legendaarisella moottoriradalla Hämeenlinnassa.

Viikonloppu käynnistyi lauantaina kosteissa merkeissä. Iltapäivällä alkanut sade piiskasi Rata-SM-luokkien kilpailulähtöjä ja aiheutti tapahtumia erityisesti The Gran Turismo -luokan lähdössä. Kilpailuun osallistui neljästä Rata-SM-luokasta kaksi: The Gran Turismo ja V1600. Formula Fordit jäivät viime hetkellä kilpailusta pois vähäisen osanottajamäärän vuoksi ja Ahveniston kilpailu ei Legends-luokan kilpailukalenteriin kuulunut alunperinkään.

Molemmat luokat ajoivat lauantaina viikonlopun ensimmäiset lähdöt. The Gran Turismo -luokassa kilvanajoa käytiin “isolla koolla” ja tiukan kisailun lopuksi vaasalainen Emil Westman veti pisimmän korren. Westmanilla ei ollut tällä kertaa allaan Dodge Viper, vaan mies vaihtoi Viperin Porscheen Ahveniston kilpailuun.

– Kilpailu oli melko jännittävä, siinä ensimmäisillä kierroksilla oli oikein kovaa taistelua. Sijat vaihtelivat sinne ja tänne, mutta noin puolessavälissä pääsin kärkeen. Sen jälkeen oli aika helppoa pitää vain renkaista huoli maaliin asti, 21-vuotias Westman kertasi.

Westman kiitteli lauantain kosteaa keliä ja uskoi sen tuoneen voiton kotiin. Sunnuntaiksi luvattu auringonpaistekaan ei tosin painanut miehen mieltä.

– Sadekeli sekoitti vähän pakkaa. Minullakaan ei meinannut aamun aika-ajoissa kuivalla kelillä vauhti riittää, mutta nyt sadekelillä homma kääntyi meidän eduksemme. Kyllä meillä on niksejä huomisellekin, että saadaan vauhtia kuivallakin kelillä paremmaksi, suunnitteli Westman.

V1600-luokassa pistejohdossa oleva Arttu Kilpi ei antanut kanssakilpailijoilleen armoa, vaan kiidätti Toyota Auriksensa paalupaikalta ykkösenä maaliin.

– Kilpailu oli aika helppo. Pääsin paalulta heti pitämään kärkipaikan, eikä ollut mitään tilanteita kenenkään kanssa. Rasmus (Tuominen) tuli kovaa takana, mutta pääsin turva-auton jälkeen karkaamaan. Aika rauhallisesti sai ajaa.

Kilpi ei suostu ottamaan turhan suuria suorituspaineita selkeästä pistejohtoasemastaan huolimatta.

– Kyllähän pistejohdossa oleminen aina vähän paineita aiheuttaa kilpailuihin, mutta kun rauhallisesti ottaa niin syntyy tulosta, Kilpi korosti.

“Alastaroon joudutaan vielä lähtemään”

Sunnuntaina oli ohjelmassa V1600-luokan toinen ja kolmas kilpailulähtö, sekä The Gran Turismo -luokan viikonlopun toinen lähtö. V1600-luokka polkaisi sunnuntain käyntiin jo aamupäivällä ja luokan tapahtumarikas kilpailu herätti ne kaikkein aamu-unisimmatkin. Alussa jo näytti siltä, että lauantain lähdön voittaja Kilpi olisi karannut jälleen kohti korkeinta koroketta.

SM-pisteissä toisena oleva Rasmus Tuominen vaihtoi kuitenkin hyökkäysvaihteen päälle ja rynnisti hienon ohituksen saattelemana lähdön voittoon ennen Kilpeä.

– Eilen Arttu meni ihan omaa kyytiään sadekelillä. Nyt sitten kuivalla vauhtia löytyi. Monilla on hyvä yhden kierroksen vauhti, mutta on tärkeää saada hyvä kisavauhti, eli tasaisesti hyviä kierroksia. Se onnistui nyt. Huomasin, että Oskar (Dahlbacka) tuli ohitse ja piti päästä nopeasti ohi hänestä. Tiesin, että jos pääsen Oskarin ohi helposti, pystyn haastamaan Artun, Tuominen kommentoi.

Kolmannen lähdön voittaneella Kilvellä oli jo mahdollisuus sinetöidä Suomen mestaruus ennen kauden viimeistä osakilpailua, mutta toinen sija sunnuntain ensimmäisessä lähdössä säilytti jännityksen Alastaron kauden finaaliin.

– Alastaroon joudutaan vielä lähtemään, mutta eiköhän siellä se mestaruus varmistu. Tämän päivän ensimmäinen lähtö ei ihan mennyt niin kuin suunnittelin. Rengaspaineet taisivat olla liian korkeat, lämpeni liikaa loppua kohden ja sitten alkoi vauhti hiipumaan, harmitteli Kilpi.

– En ole vielä laskenut mitkä sijoitukset Alastarolta riittävät mestaruuteen. Veikkaan, että kun maaliin pääsee, niin se riittää mestaruuteen, Kilpi pohti.

The Gran Turismo -luokassa Westman pääsi juhlistamaan viikonlopun toista voittoaan, kun hän ylitti Porschellaan maaliviivan ensimmäisenä myös sunnuntain lähdössä.

– Fiilikset on erittäin hyvät! Tämä oli aika lailla maksimisuoritus. Pakko olla tyytyväinen, iloitsi Westman.

Seuraava ja samalla kauden viimeinen Rata-SM-osakilpailu ajetaan 22.-23. syyskuuta Alastaron moottoriradalla.

Teksti: Rata-SM-sarjan tiedotteet


Facebook kommentit