MOTORSPORT

William Alatalolla onnistuneet testit ennen Bahrainin avausta – “Tiimi oli tyytyväinen”

Samalla kun Formula 1:n MM-sarjan kilpailukausi käynnistyy tänä viikonloppuna Bahrainissa, käynnistyy samalla radalla myös FIA:n Formula 2 ja Formula 3 -sarjat. Suomalaisväriä mukana nähdään Formula 3 -sarjassa, missä William Alatalo ja Niko Kari molemmat edustavat sveitsiläistä Jenzer Motorsport -tiimiä.

Viime kaudella Formula 4 -autojen Formula Regional EM-sarjassa kilpaillut William Alatalo, 19, on yksi alkavan FIA Formula 3 -kauden tulokaskuljettajista. Sanomattakin on selvää, että sveitsiläistä Jenzer Motorsport -tiimiä edustavalla Alatalolla on edessään paljon uutta ja siihen kategoriaan lukeutuu myös kauden avausnäyttämö Bahrainissa.

– Kartingissa olen siellä kisan ajanut, mutta isolla moottoriradalla en ole koskaan käynyt, Alatalo kertoo tiedotteessaan.

Tämä kommentti tosin on ehtinyt jo vanhentua kauden avausviikonlopun käynnistyttyä, sillä sarjan viralliset kolmepäiväiset testit ajettiin viime viikolla juuri Bahrainissa. Alatalo ei juurikaan “kuvia kumarrellut”, vaan ylsi heti ensimmäisenä testipäivänä erinomaiseen vauhtiin.

– Ensimmäinen testipäivä oli varmaan kolmen testipäivän parasta suoritusta minun osalta. Aamupäivän ajossa jo toinen kierros oli niin hyvä, että se riitti seitsemänteen sijaan. Heti tuntui, että rata on hyvä ajaa. Iltapäivän ajoissa olinkin sitten koko ryhmän toiseksi nopein ja se oli todella hyvä suoritus. Lähes kaikki ajoivat päivän nopeimmat ajat iltapäivällä, joten olin koko päivän toiseksi nopein, Alatalo kertasi.

Kun kyseessä oli kilpailuun valmistavat testit, niin myös ohjelma oli sen mukainen.

– Toinen testipäivä oli myös kohtuullisen hyvää suorittamista, mutta ei ensimmäisen päivän luokkaa. Päivän sijoitus oli kymmenes. Vielä paljon parempaan sijaan olisi ollut mahdollista päästä, mutta uusilla renkailla ajettu aika-ajo -simulaatio ei onnistunut aivan täydellisesti. Kisasimulaatiot sujuivat hyvin, niin kuin myös starttiharjoitukset, Alatalo arvioi.

Bahrainin testiviikon viimeinen ajopäivä oli Alatalon mukaan hänelle kolmesta ajopäivästä se haastavin.

– Olin päivän 12. nopein, vaikka tavoitteena oli päästä viiden nopeimman joukkoon. Hyvää oli se, että auto tuntui hyvältä ajaa. Kisasimulaatiot ei onnistunut yhtä hyvin kuin torstaina ja se jäi vähän harmittamaan. Kisaviikonloppuna kaikki on kuitenkin niin erilaista, joten on turha jäädä asioita murehtimaan, Alatalo korosti.

 

F3-tulokas William Alatalo oli hyvässä vauhdissa Bahrainin testeissä viime viikolla (Kuva: Dutch Photo Agency).

 

 

“Kisaviikonloppu on aina erilainen”

Bahrainissa ajetuista kuudesta testijaksosta Alatalo oli tiiminsä nopein viidessä.

– Kyllä minulle jäi hyvä fiilis kauden ensimmäisistä testeistä. Ajoa tuli todella paljon ja kokeiltiin montaa eri säätöä autoon. Vauhti oli hyvää koko testin ajan ja tiimi oli siihen tyytyväinen. Parannettavaa toki jäi, mutta kokonaisuudessaan testit meni positiivisesti. Teknisiä ongelmiakaan ei ollut missään vaiheessa, Alatalo hehkutti.

Viime vuonna Jenzer Motorsport sijoittui FIA Formula 3 -sarjan tiimien pisteissä toiseksi viimeiseksi, sijalle yhdeksän. 21 kilpailulähdöstä se saalisti yhden palkintosijoituksen. Alatalo on ollut tyytyväinen siihen kuinka yhteistyö on lähtenyt käyntiin.

– Tiimin kanssa työskentely on ollut todella hyvää tähän asti. Kaikki on mennyt hyvin eteenpäin ja koko tiimi odottaa innolla ensimmäistä kisaa. Oman auton molemmat mekaanikot tekevät todella hyvää työtä ja heihin on hyvä luottaa. Toinen mekaanikoistani on suomalainen, joten välillä saa puhua muutakin kuin englantia. Insinööri on myös todella pätevä, Alatalo kehuu.

Vaikka testiviikko Alatalon osalta hyvin sujuikin, on tulevan kilpailuviikonlopun ennakointi haastava tehtävä, aiempaa kokemusta tästä sarjasta Alatalolta kun ei löydy.

– Kisaviikonloppu on aina erilainen, en osaa sanoa yhtään kuinka se tulee sujumaan. Uskon, että minä ja tiimini pystymme suorittamaan hyvin. Iso osa viikonlopusta on aika-ajosta kiinni, mutta kisojen pitää myös onnistua. FIA Formula 3 -autolla pääsee ohi jos on vauhtia ja tulee ohitetuksi jos ei ole. Jos kisavauhti on kunnossa, niin voidaan saada top 10 sijoituksia. En lähde etukäteen sen kummemmin arvuuttelemaan, Alatalo päätti.

Testiviikon jälkeen saatiin suomalaisittain lisää iloisia uutisia, kun Jenzer Motorsport -tiimi tiedotti solmineensa sopimuksen toisen suomalaiskuljettajan, Niko Karin, 22, kanssa. Kari kilpaili edellisen kerran FIA Formula 3 -sarjassa vuonna 2019, saavuttaen Trident-tiimissä kaksi palkintosijoitusta. Karin oli tarkoitus jatkaa samassa sarjassa myös vuonna 2020, mutta hän sai potkut tshekkiläistiimi Charouzilta vain pari päivää ennen kauden avausta.

Perjantaina ajetuissa vapaissa harjoituksissa parasta vauhtia piti Trident-tiimin Roman Stanek. Suomalaisista Karin paras kierros oikeutti 18. sijaan, kun taas Alatalon sijoitus oli 22. Stanekin kärkiajalle suomalaiset hävisivät reilun sekunnin verran ja suomalaiskuljettajien välinen aikaero oli puolestaan vain 0,155 sekuntia.

Formula 3 -sarjassa ajetaan perjantaina aika-ajot Suomen aikaa kello 15.30 alkaen ja ensimmäinen kilpailulähtö käynnistyy lauantaina kello 11.45. Toinen kilpailulähtö on ohjelmassa sunnuntaina kello 10.45 alkaen.

Bahrainin perjantain vapaat harjoitukset

1) Roman Stanek CZE (Trident) 1.48,012
2) Arthur Leclerc MON (Prema Racing) + 0,078
3) Gregoire Saucy SUI (ART Grand Prix) + 0,087
4) Isack Hadjar FRA (Hitech Grand Prix) + 0,273
5) Franco Colapinto ARG (Van Amersfoort Racing) + 0,390
6) Oliver Bearman GBR (Prema Racing) + 0,407
7) Jak Crawford USA (Prema Racing) + 0,416
8) Rafael Villagomez MEX (Van Amersfoort Racing) + 0,458
9) Alexander Smolyar FIA (MP Motorsport) + 0,545
10) Juan Manuel Correa USA (ART Grand Prix) + 0,630

———-

18) Niko Kari (Jenzer Motorsport) + 1,103
22) William Alatalo (Jenzer Motorsport) + 1,258
27) Ido Cohen ISR (Jenzer Motorsport) + 1,629

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com