William Alatalolle sopimus FIA:n F3-sarjaan – “Haluan olla tiimin paras kuljettaja”

12.2.2022 / 16:58
William Alatalo kilpailee tänä vuonna FIA:n Formula 3 -sarjassa (Kuva: Dutch Photo Agency).

[ A- ] / [ A+ ]

William Alatalo kilpailee tänä vuonna FIA:n Formula 3 -sarjassa. Alatalo on solminut sopimuksen sveitsiläisen Jenzer Motorsport -tiimin kanssa.

Formula 1:n MM-sarjan osakilpailujen yhteydessä ajettava FIA:n Formula 3 -sarja saa parin vuoden tauon jälkeen suomalaisväriä, kun William Alatalo, 19, nähdään mukana sarjassa tänä vuonna Jenzer Motorsport -tiimin väreissä. Viime vuonna Formula Regional EM-sarjassa kilpaillut Alatalo vakuutti sveitsiläistiimin osaamisellaan viime vuoden lopulla Espanjan Valenciassa ajetuissa testeissä ja niiden jälkeen käydyt sopimusneuvottelut johtivat lopulta pidempään yhteistyöhön.

– Jenzer Motorsportin kanssa on keskusteltu jo pitkän ajan. He ovat seuranneet minua ja minä heitä. Manageri myös tuntee tiimipäällikön jo pitkältä ajalta. Päätin osallistua heidän tiimiin virallisiin FIA F3 -testeihin viime vuoden lopulla ja siitä lähtien ollaan pidetty yhteyttä. Kaudesta päästiin yhteisymmärrykseen aika nopeasti ja sopimus allekirjoitettiin, Alatalo taustoittaa sopimuskuvioita tiedotteessaan.

Edellisen kerran FIA:n Formula 3 -sarjassa nähtiin suomalaiskuljettajia vuonna 2019, kun Niko Kari sijoittui loppupisteissä sijalle 12. ja Simo Laaksosen loppusijoitus puolestaan oli 23. Viime vuonna sarjan mestaruuden voitti norjalainen Dennis Hauger. Alatalolle edessä oleva askel on uralla merkittävä, sillä tunnetusti juuri FIA:n Formula 2 ja Formula 3 -sarjat ovat niitä parhaita näytönpaikkoja matkalla kohti sitä suurinta, eli Formula 1:stä.

– Kevääni etenee reissussa. Käyn tiimin luona Sveitsissä, sitten on Flying Finn Academyn maajoukkueleireilyä ja Kuortaneella kauteen valmistautumista. Helmikuun lopussa lähdenkin yli kolmen viikon reissulle Bahrainiin, ensimmäiseen osakilpailuun. Tiimin luona tulen viettämään aikaa varmasti, siellä työskentelen tiimin kanssa ja ajan simulaattoria. Normaalia autourheilijan elämää. Odotan innolla tulevaa kautta, Alatalo hehkuttaa.

Viime vuonna Alatalo kilpaili Formula Regional EM-sarjassa brittiläisen Arden Motorsport -tiimin kalustolla, sijoittuen loppupisteissä kolmesta suomalaiskuljettajasta parhaiten, sijalle 11. Alatalo sijoittui kauden aikana kuuden parhaan joukkoon kuusi kertaa ja palkintosijoituksia tuli yksi, kolmas sija Ranskan kilpailuviikonlopun toisesta kilpailulähdöstä. Alatalon kahdesta tiimikaverista tiedetään tässä kohtaa toinen, israelilainen Ido Cohen.

– En ole tarkkoja tavoitteita asettanut. Haluan olla tiimin paras kuljettaja, se on satavarma! Sarjan top-12 olisi myös hyvä saavutus ja “podiumille” nouseminen kauden aikana. Lähden tekemään parhaani ja hakemaan voittoa joka kisasta. Tiimi myös tietää, että ei sarjan top-3-sijoista voida taistella, mutta parhaamme teemme, Alatalo vakuuttaa.

 

William Alatalo ajoi ensimmäiset testit Jenzer Motorsportin autolla viime vuoden lopulla (Kuva: Dutch Photo Agency).

 

 

“Paljon hauskempaa ajaa, koska se kulkee kovempaa”

Jenzer Motorsport -tiimi sijoittui viime kaudella FIA Formula 3 -sarjan tiimien loppupisteissä yhdeksänneksi. Tiimin kuljettajat ylsivät kauden aikana yhteen palkintosijoitukseen. Tiimipäällikkö Andreas Jenzer ei lataa välittömästi menestyspaineita Alatalon harteille, vaan antaa nuorukaiselle aikaa kehittyä ja kasvaa sarjan isoihin haasteisiin.

– William ajaa ensimmäistä kauttaan todella kovassa sarjassa, joten emme voi odottaa häneltä suuria kauden alussa ja hänelle pitää antaa aikaa päästä sarjaan sisään. Olen kuitenkin seurannut Williamia jo pitkään ja uskon, että hänen lahjakkuudellaan ja meidän ammattitaidolla saamme paljon hyviä asioita aikaiseksi kauden edetessä, Jenzer uskoo.

Vaikka myös Formula Regional EM-sarjassa Alatalo kilpaili F3-tason formulalla, niin FIA Formula 3 -sarjassa auto tulee olemaan täysin eri tason menopeli kaikilla osa-alueilla mitattuna.

– Aerodynamiikkaa siinä on todella paljon enemmän, jarrut ovat paljon tehokkaammat, renkaissa on paljon enemmän pitoa ja tottakai yli 100 hevosvoimaa lisää, sekä DRS. Ajaminen FIA Formula 3 -autolla on selkeästi paljon haastavampaa ja vaatii enemmän tarkkuutta. Painoa molemmissa formuloissa on suurin piirtein saman verran. Kokonaisuudessaan FIA Formula 3:lla on paljon hauskempaa ajaa, koska se kulkee kovempaa, Alatalo kuvaili autojen eroa Valencian testien jälkeen.

Kun kilpailukauden alkuun on aikaa enää reilu kuukausi, on Alatalon kauteen valmistautuminen ollut käynnissä jo hyvän aikaa.

– Talvikaudella olen pitänyt harjoittelua hyvin yllä. Treenausta Kuortaneella ja Seinäjoella simulaattorilla ajamista. Tällä talvikaudella treenasin vähän eri tavalla kuin vuosi sitten ja saa nähdä kuinka se tulee toimimaan. Tunnen itseni valmiiksi ajamaan FIA Formula 3 -sarjassa. Ensimmäisenä testipäivänä jo tietää onko talven aikana tehty jotain oikein tai väärin, Alatalo ennakoi.

FIA:n Formula 3 -sarjassa ajetaan yhdeksän kilpailuviikonlopun aikana yhteensä 18 kilpailulähtöä, eli kaksi kilpailulähtöä jokaisena viikonloppuna. Sarja käynnistyy 19.-20. maaliskuuta Bahrainissa ja kauden päätösosakilpailun isäntänä toimii legendaarinen Monzan rata Italiassa 10.-11. syyskuuta. Kauden aikana sarja vierailee myös Italian Imolassa, Espanjan Barcelonassa, Englannissa, Itävallassa, Unkarissa, Belgiassa, sekä Alankomaissa.

FIA Formula 3 kilpailukalenteri 2022

19.-20.03. Sakhir, Bahrain
23.-24.04. Imola, Italia
21.-22.05. Barcelona, Espanja
02.-03.07. Silverstone, Englanti
09.-10.07. Red Bull Ring, Itävalta
30.-31.07. Hungaroring, Unkari
27.-28.08. Spa-Francorchamps, Belgia
03.-04.09. Zandvoort, Alankomaat
10.-11.09. Monza, Italia

 

 

Sopimustilanne 12.2.

Jonny Edgar (GBR) Trident
Roman Stanek (CZE) Trident
Zane Maloney (BAR) Trident

Arthur Leclerc (MON) Prema Racing
Jak Crawford (USA) Prema Racing
Oliver Bearman (GBR) Prema Racing

Gregoire Saucy (SUI) ART Grand Prix
Juan Manuel Correa (USA) ART Grand Prix

Alexander Smolyar (RUS) MP Motorsport

Laszlo Toth (HUN) Charouz Racing System
Francesco Pizzi (ITA) Charouz Racing System

Kaylen Frederick (USA) Hitech GP
Isack Hajdar (FRA) Hitech GP

Hunter Yeany (USA) Campos Racing
Pepe Marti (ESP) Campos Racing

Ido Cohen (ISR) Jenzer Motorsport
William Alatalo (FIN) Jenzer Motorsport

Zak O’Sullivan (GBR) Carlin

Franco Colapinto (ARG) Van Amersfoort Racing
Rafael Villagomez (MEX) Van Amersfoort Racing
Reece Ushijima (GBR) Van Amersfoort Racing

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote


Facebook kommentit