WRC 2: Suninen taistelee voitosta, Lappi pyörähti

12.2.2016 / 21:09
Teemu Suninen on Ruotsin MM-rallissa avauspäivän jälkeen WRC 2-luokassa toisena (Kuva: Jari Nurminen)

[ A- ] / [ A+ ]

Ensimmäistä kertaa urallaan Ruotsin MM-rallissa kilpaileva Teemu Suninen näytti rallin avauspäivänä minkä tason lahjakkuudesta tämän nuorukaisen kohdalla puhutaan. 22-vuotias Suninen täräytti heti ensimmäisellä erikoiskokeella WRC 2-luokassa nopeimman ajan ja erinomaisesti sujuneen perjantain päätteeksi Skoda-kuljettaja lähti yötauolle luokan kakkossijalta. Eroa kärjessä ajavaan Fordin Elfyn Evansiin on 16,8 sekuntia. Seitsemännen erikoiskokeen jälkeen toisena ollut Esapekka Lappi pyöräytti autonsa lumihankeen kahdeksannella erikoiskokeella pudoten kokonaistilanteessa kärkikymmenikön ulkopuolelle.

Seitsemännellä erikoiskokeella Skoda-kaksikko Lappi-Suninen nappasi kaksoisvoiton ja Lapin hurja 13,2 sekunnin pohja-aika nosti hänet kokonaistilanteessa toiseksi, vajaan viiden sekunnin päähän Evansista. Kun media tiedusteli erikoiskokeen maalissa Lapilta syytä huikeaan vauhdin lisäykseen vaisummin sujuneiden aamupäivän erikoiskokeiden jälkeen, vastaus oli tuttua Lappia.

– Ei mikään ole muuttunut. Söin tuossa tauolla kanaa ja riisiä, siinä kaikki, Lappi nauratti toimittajia lisäten, että aamupäivällä ajettaessa itseluottamusta ei ollut tykittää vielä menemään aivan kärkikuskien tasolla.

Kahdeksannella erikoiskokeella Lappi sortui kuitenkin ajovirheeseen ja tappiota pohja-ajan ajaneeseen Evansiin tuli lähes kaksi minuuttia. Sijoitus putosi kärkikaksikosta kärkikymmenikön ulkopuolelle.

– Ensimmäisessä mutkassa menetin perän hallinnan, spinnasin, keula juuttui ojaan ja oltiin siinä kiinni parisen minuuttia. Tottakai olen pettynyt, mutta edelleen ollaan kuitenkin mukana kilpailussa, Sunisen tavoin ensimmäistä kertaa Ruotsissa kilpaileva Lappi muistutti ja lähetti samalla kiitokset yleisölle, jotka nostivat auton takaisin tielle ja matka pääsi jatkumaan.

Perjantain päättäneellä yhdeksännellä erikoiskokeella Lappi oli toiseksi nopein ja lähtee lauantain ajopäivään sijalta 11. Eroa kärkeen on hieman alle kaksi minuuttia.

“Sikäli tämä ei ollut yllätys”

Teemu Suninen ajoi aamupäivän pohja-aikansa jälkeen muille perjantain erikoiskokeille sijoitukset 4-7-2-2-3 ja asemat avauspäivän jälkeen kärkikolmikossa ovat vahvat.

– Hieno päivä! Maaliin pääsy on edelleen ykkösasia, mutta kyllähän voittokin tietysti maistuisi, Suninen hehkutti.

Sunisen päivän ainoa isompi ajovirhe tuli neljännellä erikoiskokeella, missä sijoitus oli seitsemäs ja eroa pohja-aikaan kertyi parikymmentä sekuntia.

– Se oli tyhmä moka. Päästin auton pyörähtämään yhdessä risteyksessä, mutta ei siinä onneksi mennyt liiaksi aikaa.

Ensimmäistä kertaa Ruotsissa kilpaileva Suninen pisti perjantain erikoiskokeella itseään huomattavasti kokeneemman Elfyn Evansin tiukille. Tämä yllätti monet, mutta ei Sunista itseään.

– Tiesin kyllä pystyväni ajamaan aika lailla kärkivauhtia, että sikäli tämä ei ollut varsinainen yllätys, rautaisella itseluottamuksella uraansa rakentava Suninen kommentoi Team Orecan tiedotteessa.

Ruotsin MM-rallin toinen ajopäivä käynnistyy lauantai-aamuna kello 9.11 Suomen aikaa. Lauantaina ajetaan viisi erikoiskoetta ja yhteensä 92,3 ek-kilometriä. Ralli päättyy sunnuntaina ja UrheiluUutiset.com seuraa tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

WRC 2-luokan tilanne 9/21 ek:n jälkeen

1) Elfyn Evans (Ford) 1.06.23,1
2) Teemu Suninen (Skoda) + 16,8
3) Fredrik Åhlin (Ford) + 17,1
4) Anders Grondahl (Ford) + 38,0
5) Pontus Tidemand (Skoda) + 42,5
6) Emil Bergkvist (Citroen) + 1.01,1
7) Marius Aasen (Ford) + 1.37,9
8) Christian Ole Veiby (Skoda) + 1.42,0
9) Eyvind Brynildsen (Ford) + 1.42,7
10) Sander Pärn (Ford) + 1.47,7
11) Esapekka Lappi (Skoda) + 1.53,9

EK-pohjat: Evans 2, Lappi 1, Suninen 1, Tidemand 1, Åhlin 1
Evansin keskinopeus: 107,0 km/h

Teksti: Jari Hotti @JariHotti


Facebook kommentit