UrheiluUutiset.comin WRC faktat -sivu kertoo aina ennen jokaista MM-rallia tulevan kilpailun kaikki tärkeimmät tiedot ja aikataulun. Rallin MM-sarjan kauden 2018 ensimmäinen osakilpailu ajetaan perinteiseen tapaan Ranskan Alpeilla, kun Monte Carlo saa kunnian avata MM-sarjan nyt jo 40. kerran kautta aikojen.
Ensimmäisen kerran Monte Carlossa ajettiin autoilla kilpaa jo yli 100 vuotta sitten, tarkemmin sanottuna vuonna 1911. Tänä vuonna ajettava kilpailu onkin jo historian 86. Monte Carlon ralli. Monte Carlon rallin alkuperäisenä tarkoituksena oli houkutella varakkaita turisteja talvella muuten niin hiljaiseen Monacoon ja osallistujien joukossa nähtiinkin niin prinssejä, kreivejä, kuin ruhtinaitakin.
Suomalaisten tietoisuuteen Monte Carlo nousi toden teolla 60-luvulla, kun Pauli Toivosen, Rauno Aaltosen ja Timo Mäkisen toimesta syntyi maailmalla käsite “The Flying Finns – Lentävät Suomalaiset”. Tuohon aikaan Monte Carlossa ajettiin EM-sarjan pisteistä, MM-sarjaa kun ei vielä ollut olemassakaan. Kaikki kolme, Toivonen, Aaltonen ja Mäkinen, voittivat Monte Carlossa 60-luvulla kerran. Lisäksi Toivonen oli kahdesti toinen ja Aaltonen kaksi kertaa kolmas.
On sanomattakin selvää, että Monte Carlo on MM-sarjan osakilpailuista vanhin. Ensimmäisen kerran MM-sarjan osakilpailuna se nähtiin historian ensimmäisellä MM-kaudella 1973. Vuonna 1974 Monte Carloa ei ajettu, mutta vuodesta 1975 eteenpäin se on ollut yhtäjaksoisesti merkittävä osa MM-sarjaa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Vuonna 1996 kilpailtiin ainoastaan kaksilitraisten MM-pisteistä ja vuosina 2009-2011 Monte Carlo oli IRC-sarjan osakilpailu.
Vaikka rallin MM-sarjan kilpailukalenteri on vuosien saatossa kokenut monenlaisia muutoksia, niin yksi asia on pysynyt lähes muuttumattomana: Monte Carlon MM-ralli toimii MM-sarjan kauden avausosakilpailuna vuodesta toiseen. Ainoat poikkeukset koettiin vuosina 1989 ja 1996, jolloin kausi avattiin Ruotsista. Nämä poikkeukset huomioiden tämänvuotista Monte Carloa voidaan pitää juhlakilpailuna, sillä se toimii MM-sarjan avausosakilpailuna nyt 40. kerran.
Autot
Jos oli rallin MM-sarjan viime kausi huikean jännittävä, niin samaa voidaan odottaa myös nyt alkavasta kaudesta. Monte Carlossa mukana nähdään 67 kilpailijaparia. Viime vuonna sarjaan tulleita ns. uuden sukupolven WRC-autoja mukana on 11 kappaletta. Viime kaudella tuplamestaruudet napannut M-Sport lähtee menestysjahtiin kuljettajinaan hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier, Elfyn Evans, sekä Monte Carlon ja Korsikan MM-rallit ajava kokenut Bryan Bouffier.
Hyundain trion muodostavat viime kauden MM-kakkonen Thierry Neuville, ensimmäisen täyden kautensa MM-sarjassa sitten vuoden 2016 aloittava Andreas Mikkelsen, sekä Dani Sordo. Citroen esiintyy kotirallissaan vain kahden kuljettajan voimin, kun ranskaistallin autoja ajavat Kris Meeke ja Craig Breen. Toyota on MM-sarjan talleista ainoa, jonka ilmoitettu kuljettajatrio tulee olemaan koko kauden ajan sama, ellei mitään odottamatonta tapahdu. Jari-Matti Latvala ja Esapekka Lappi saivat tälle kaudelle tallikaverikseen koko aiemman uransa M-Sportin Fordilla ajaneen Ott Tänakin.
Vanhempaa WRC-kalustoa on mukana yksi auto, jota ajaa italialainen Manuel Villa. Kyseessä on muuten sama auto, millä Teemu Suninen kilpaili joulukuussa Memorial Bettega -kilpailussa. WRC2-luokassa kuljettajia on 17, joista luokan MM-pisteistä on ilmoittautunut kilpailemaan kuusi kuljettajaa: Eric Camilli ja Suninen M-Sportin Fordeilla, Jan Kopecky (Skoda Motorsport), Kevin Abbring (Ford), Guillaume de Mevius (Peugeot), sekä Eddie Sciessere (Citroen).
Kalle Rovanperä kilpailee nyt ensimmäistä kertaa Monte Carlossa ja käytössään puuppolalaisella on Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tallin Skoda Fabia R5, jolla Ville Pynnönen ajoi lokakuussa Peurunkarallissa. WRC2-luokan muista nimistä mainittava on myös Ole Christian Veiby (Skoda), sekä Hyundailla kilpaileva Stephane Sarrazin, Jari Huttusen tallipäällikkö tällä kaudella.
WRC3-luokan MM-pisteistä kilpailee neljä kuljettajaa ja suomalaisten suurin mielenkiinto kohdistuu ilman muuta Taisko Larioon, joka on ilmoittanut tavoitteekseen tälle kaudelle kyseisen luokan maailmanmestaruuden. Larion kilpailijoista Monte Carlossa ranskalainen Jean-Baptiste Franceschi, sekä belgialainen Amaury Molle edustavat nuoruutta, kun taas 52-vuotias Enrico Brazzoli on sitä kokeneempaa kaartia.
Vuosi sitten Jari-Matti Latvala ja Miikka Anttila sijoittuivat Monte Carlossa toiseksi (Kuva: Toyota Gazoo Racing).
Reitti
Monte Carlon MM-rallia pidetään yhtenä sarjan vaikeimmista, ellei jopa vaikeimpana osakilpailuna. Rengasvalinnat tässä kilpailussa aiheuttavat joka vuosi päänsärkyä kuljettajille, koska säätilan vaihtelut Alpeilla ovat jotain sellaista mitä muissa MM-ralleissa ei nähdä. Erikoiskokeilta voi löytyä niin kuivaa asfalttia, kun taas jossain kohtaa tiellä voi olla jäätä ja luntakin. Ja jos tämä ei tapahdu samalla erikoiskokeella, niin peräkkäin ajettavat erikoiskokeet ilman huoltotaukoa voivatkin tarjota sitten tienpinnaltaan jokainen milloin mitäkin. Rengasvalintaa ei siis tehdä pelkästään yhdelle erikoiskokeelle, vaan mietinnässä on aina 2-3 edessä olevaa erikoiskoetta kerralla.
Rallin MM-sarjan kauden avaus käynnistyy perinteiseen tyyliin Monacon kasinon aukiolta torstaina ja siitä kuljettajat suuntaavat kohti kahta ensimmäistä erikoiskoetta, jotka ajetaan illan pimeydessä. Torstain erikoiskokeille pituutta kertyy yhteensä reilut 62 kilometriä. Perjantai on neljästä kilpailupäivästä pisin. Kolme erikoiskoetta ajetaan jokainen läpi kahteen kertaan ja yhteispituutta päivälle erikoiskokeiden osalta kertyy lähes 145 kilometriä.
Lauantaina ohjelmassa on viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 117,55 kilometriä. Kaksi erikoiskoetta ajetaan kahteen kertaan ja se viides, päivän viimeinen erikoiskoe on sama erikoiskoe, joka ajetaan torstain viimeisenä erikoiskokeena. Rallin päätöspäivänä sunnuntaina edessä on vielä neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 64 kilometriä ja kilpailu päättyy Power Stage -erikoiskokeeseen, jossa jaossa on MM-pisteitä viidelle nopeimmalle kuljettajalle.
Yhteensä tämänvuotisessa Monte Carlon MM-rallissa ajetaan 388,59 ek-kilometriä ja siirtymäosuuksia reilut 1250 kilometriä. Kilpailureitistä noin puolet on vaihtunut viimevuotiseen kilpailuun verrattuna.
Suomalaiset
Menestynein suomalaiskuljettaja Monte Carlon MM-rallin historiassa on Tommi Mäkinen, Toyota Gazoo Racingin nykyinen tallipäällikkö, joka juhli voittoa neljänä vuonna peräkkäin 1999-2002. Voitoista kolme ensimmäistä tuli Mitsubishilla ja se neljäs Subarulla. Mäkinen on Sebastien Loebin (7 voittoa) jälkeen Monte Carlon MM-rallin toiseksi menestynein kuljettaja kautta aikojen yhdessä Sebastien Ogierin kanssa, jolla myös on CV:ssään neljä Monte Carlon ykkössijaa.
Ensimmäiset suomalaiskuljettajat Monte Carlon MM-rallin historiassa, jotka nousivat palkintopallille, olivat vuonna 1975 toiseksi sijoittunut Hannu Mikkola, sekä kolmannen sijan napannut Markku Alen. Ensimmäinen suomalaisvoittaja Monte Carlon MM-rallissa oli vuonna 1985 ykköseksi ajanut Ari Vatanen. Vuonna 1986 suomalaiset tekivät jotain sellaista, mihin vain Ranska oli kerran aiemmin Monte Carlon MM-rallin historiassa yltänyt. Henri Toivosen voittamassa kilpailussa toiseksi sijoittui Timo Salonen ja Mikkola kolmannella sijallaan varmisti Suomelle komean kolmoisvoiton. Ranskalaiskuljettajat olivat napanneet kolmoisvoiton vuonna 1978. Vuoden 1986 jälkeen ei mikään maa ole pystynyt kolmoisvoittoon tässä legendaarisessa kilpailussa.
Vuonna 1999 Mäkinen ja Juha Kankkunen toivat Suomeen kaksoisvoiton, kun taas vuoden 2000 kilpailussa Mäkisen ollessa ykkönen, Kankkunen sijoittui kolmanneksi. Marcus Grönholmin voittaessa vuonna 2006 kolmanneksi sijoittui Toni Gardemeister. Grönholm on myös viimeisin suomalainen Monte Carlon MM-rallin voittaja. 2010-luvulla Monte Carlossa suomalaiskuljettajista palkintosijoitukseen on yltänyt vain Jari-Matti Latvala, joka vuosina 2015 (Volkswagen), sekä 2017 (Toyota) ajoi toiseksi.
Erikoista
Aivan kuten vuosi sitten Monte Carlon WRC faktoissa nostimme esiin, niin jälleen kerran on pakko heittää ilmaan kysymys: joko Sebastienien voittoputki Monte Carlossa päättyisi tänä vuonna? Edellinen Monte Carlon MM-rallin voittaja, jonka etunimi ei ole Sebastien, oli vuonna 2006 voittoa juhlinut Grönholm. Vuosina 2007-2009 Loeb oli ykkönen kolme kertaa ja Loebin voittokulku jatkui heti kolmen IRC-vuoden jälkeen, kun kaikkien aikojen menestynein rallikuljettaja nappasi voiton Monte Carlosta myös vuosina 2012 ja 2013. Viimeiset neljä vuotta, 2014-2017, voittoa on juhlinut Ogier.
Toistammekin siis jälleen kerran sen saman kysymyksen: juhliiko tänä vuonna jälleen Sebastien, vai nouseeko voittajaksi joku muu nimi? Jos mukaan lasketaan myös Monte Carlon IRC-rallit vuosina 2009-2011, niin edellinen Monte Carlossa voittoa juhlinut ei-Sebastien on Bryan Bouffier, joka nappasi voiton vuonna 2011, Monte Carlon ollessa viimeistä kertaa IRC-sarjan osakilpailuna. Bouffier osallistuu siis tämänvuotiseen kilpailuun M-Sportin Fordilla.
Monte Carlon MM-rallin avauserikoiskoe käynnistyy torstai-iltana kello 22.43 Suomen aikaa ja ralli päättyy sunnuntaina. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.
Monte Carlon MM-ralli 2018 aikataulu
Torstai 25.1.
EK 01 – Thoard – Sisteron (36,69 km) klo 22.43
EK 02 – Bayons – Breziers 1 (25,49 km) klo 23.51
Erikoiskokeet: 62,18 km
Siirtymäosuudet: 250,47 km
Kokonaismatka: 312,65 km
Perjantai 26.1.
EK 03 – Vitrolles – Oze 1 (26,72 km) klo 9.51
EK 04 – Roussieux – Eygalayes 1 (30,54 km) klo 11.04
EK 05 – Vaumeilh – Claret 1 (15,18 km) klo 12.37
EK 06 – Vitrolles – Oze 2 (26,72 km) klo 14.58
EK 07 – Roussieux – Eygalayes 2 (30,54 km) klo 16.11
EK 08 – Vaumeilh – Claret 2 (15,18 km) klo 17.44
Erikoiskokeet: 144,88 km
Siirtymäosuudet: 301,72 km
Kokonaismatka: 446,60 km
Lauantai 27.1.
EK 09 – Agnieres-en-Devoluy – Corps 1 (29,16 km) klo 9.08
EK 10 – Saint-Leger-les-Melezes – La Batie-Neuve 1 (16,87 km) klo 10.16
EK 11 – Agnieres-en-Devoluy – Corps 2 (29,16 km) klo 12.57
EK 12 – Saint-Leger-les-Melezes – La Batie-Neuve 1 (16,87 km) klo 14.08
EK 13 – Bayons – Breziers 2 (25,49 km) klo 17.09
Erikoiskokeet: 117,55 km
Siirtymäosuudet: 541,02 km
Kokonaismatka: 658,57 km
Sunnuntai 28.1.
EK 14 – La Bollene-Vesubie – Peira-Cava 1 (18,41 km) klo 9.32
EK 15 – La Cabanette – Col de Braus 1 (13,58 km) klo 10.08
EK 16 – La Bollene-Vesubie – Peira-Cava 2 (18,41 km) klo 11.55
EK 17 – La Cabanette – Col de Braus 2 (13,58 km) klo 13.18 Power Stage
Erikoiskokeet: 63,98 km (388,59 km)
Siirtymäosuudet: 160,60 km (1253,81 km)
Kokonaismatka: 224,58 km (1642,40 km)
Suluissa koko kilpailu yhteensä
Kaikki ajat Suomen aikoja
Rallin MM-sarjan tilastot kaudella 2017
Kuljettajien MM-pisteet
1) Sebastien Ogier (M-Sport) 232
2) Thierry Neuville (Hyundai) 208
3) Ott Tänak (M-Sport) 191
4) Jari-Matti Latvala (Toyota) 136
5) Elfyn Evans (M-Sport) 128
6) Dani Sordo (Hyundai) 95
7) Kris Meeke (Citroen) 77
8) Hayden Paddon (Hyundai) 74
9) Juho Hänninen (Toyota) 71
10) Craig Breen (Citroen) 64
———-
11) Esapekka Lappi (Toyota) 62
14) Teemu Suninen (M-Sport) 29
25) Kalle Rovanperä (M-Sport) 1
Autonvalmistajien MM-pisteet
1) M-Sport 428
2) Hyundai 345
3) Toyota 251
4) Citroen 218
Osakilpailuvoitot (kuljettajat)
Thierry Neuville 4
Ott Tänak 2
Sebastien Ogier 2
Kris Meeke 2
Elfyn Evans 1
Esapekka Lappi 1
Jari-Matti Latvala 1
Osakilpailuvoitot (tallit)
M-Sport 5
Hyundai 4
Toyota 2
Citroen 2
Palkintosijoitukset (kuljettajat)
Sebastien Ogier 9 (2-3-4)
Thierry Neuville 8 (4-2-2)
Ott Tänak 7 (2-2-3)
Elfyn Evans 3 (1-2-0)
Jari-Matti Latvala 3 (1-2-0)
Kris Meeke 2 (2-0-0)
Hayden Paddon 2 (0-1-1)
Dani Sordo 2 (0-0-2)
Esapekka Lappi 1 (1-0-0)
Andreas Mikkelsen 1 (0-1-0)
Juho Hänninen 1 (0-0-1)
Palkintosijoitukset (tallit)
M-Sport 19 (5-7-7)
Hyundai 12 (4-3-5)
Toyota 5 (2-2-1)
Citroen 3 (2-1-0)
Power Stage voitot
Thierry Neuville 4
Jari-Matti Latvala 3
Ott Tänak 2
Dani Sordo 2
Esapekka Lappi 1
Sebastien Ogier 1
Power Stage MM-pisteet
Thierry Neuville 34
Sebastien Ogier 34
Jari-Matti Latvala 27
Ott Tänak 22
Dani Sordo 18
Esapekka Lappi 14
Elfyn Evans 13
Kris Meeke 11
Stephane Lefebvre 6
Andreas Mikkelsen 6
Craig Breen 5
Juho Hänninen 5
Hayden Paddon 1
Sijoitukset Power Stage MM-pisteille
Sebastien Ogier 11 (1-4-2-3-1)
Thierry Neuville 10 (4-1-2-1-2)
Jari-Matti Latvala 9 (3-0-2-2-2)
Dani Sordo 6 (2-1-0-1-2)
Ott Tänak 6 (2-1-2-1-0)
Elfyn Evans 4 (0-2-1-1-0)
Esapekka Lappi 4 (1-1-1-1-0)
Kris Meeke 4 (0-2-0-1-1)
Andreas Mikkelsen 3 (0-0-1-1-1)
Craig Breen 3 (0-0-1-0-2)
Juho Hänninen 3 (0-0-1-0-2)
Stephane Lefebvre 2 (0-1-0-1-0)
Hayden Paddon 1 (0-0-0-0-1)
Erikoiskoevoitot (kuljettajat)
Thierry Neuville 56
Ott Tänak 30
Elfyn Evans 27
Jari-Matti Latvala 27
Sebastien Ogier 22
Kris Meeke 20
Esapekka Lappi 16
Dani Sordo 15
Hayden Paddon 12
Andreas Mikkelsen 10
Juho Hänninen 7
Teemu Suninen 4
Craig Breen 3
Mads Östberg 2
Jan Kopecky 1
Stephane Lefebvre 1
Erikoiskoevoitot (tallit)
Hyundai 89
M-Sport 79
Toyota 50
Citroen 28
Top 6 sijoitukset erikoiskokeilla
Ott Tänak 199
Thierry Neuville 186
Sebastien Ogier 167
Jari-Matti Latvala 156
Dani Sordo 109
Kris Meeke 101
Elfyn Evans 95
Hayden Paddon 88
Craig Breen 83
Andreas Mikkelsen 64
Juho Hänninen 63
Esapekka Lappi 60
Mads Östberg 49
Teemu Suninen 27
Stephane Lefebvre 25
Lorenzo Bertelli 2
Jan Kopecky 2
Erikoiskokeet rallin yleiskilpailun johdossa
Thierry Neuville 50
Ott Tänak 40
Kris Meeke 38
Elfyn Evans 37
Jari-Matti Latvala 22
Andreas Mikkelsen 15
Sebastien Ogier 14
Esapekka Lappi 12
Hayden Paddon 9
Juho Hänninen 3
Mads Östberg 2
Jan Kopecky 1
Dani Sordo 1
Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava
Facebook kommentit