WRC faktat 4/2017: Korsikan MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu

6.4.2017 / 12:55
Thierry Neuville vauhdissa viime vuoden Korsikan MM-rallissa (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Korsikan saarella, Ranskassa. Kuluvan kauden ensimmäinen asfalttiralli käynnistyy perjantai-aamuna ja maaliin saavutaan sunnuntaina iltapäivällä. UrheiluUutiset.comin WRC faktat -sivu kertoo aina jokaisen MM-rallin aattopäivänä tulevan kilpailun kaikki tärkeimmät tiedot, sekä aikataulun.

Korsikan MM-ralli ajetaan jo toisen kerran puolen vuoden sisään, sijoittuihan legendaarinen kilpailu viime kauden kalenterissa syys-lokakuun vaihteeseen. Ajankohtaa muutettiin, koska myös MM-sarjan kevätkaudelle haluttiin saada mukaan yksi asfaltilla ajettava osakilpailu. Kauden perinteisesti avaava Monte Carlo kun tunnetusti ajetaan lähes aina lumen ja jään peittämillä asfalttiteillä, joten Korsikan tyylisestä ns. puhtaasta asfalttirallista ei voida puhua.

Rallin keskuspaikkana toimii Korsikan saaren pohjoispuolella sijaitsevan Bastian kaupungin lentokenttä, mutta rallin startti tapahtuu perjantaina saaren hallinnollisesta pääkaupungista Ajacciosta. Korsikan MM-ralli tarjoaa tuttuun tapaan niin tiimeille, kuin kuljettajillekin ison määrän haasteita ja jo rallin lempinimi, 10000 mutkan ralli, kertoo melko lailla kaiken olennaisen. Korsikalla kartanlukijat joutuvat lukemaan nuotteja enemmän kuin missään muussa MM-rallissa kauden aikana.

– 10000 mutkan rallissa tarvitset 10000 oikeaa nuottia, Citroenin Kris Meeke totesi osuvasti viime vuonna Korsikan rallissa tapahtuneen ulosajonsa jälkeen.

Autot

Tämän vuoden kilpailuun osallistuu yhteensä 78 autokuntaa, joista uusia, vuoden 2017 sääntöjen mukaisia WRC-autoja on 11. Ford ja Hyundai jatkavat tuttuun tapaan kolmen auton voimin ja nyt myös Citroen saa kotiralliinsa mukaan kolmannen uuden WRC-auton, ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella. Toyota Gazoo Racing jatkaa kahdella autolla ja niiden ratissa nähdään suomalaiskaksikko Jari-Matti Latvala – Juho Hänninen. Vanhempaa WRC-kalustoa Korsikalla edustavat Fordeilla ajavat kaksi ranskalaista yksityiskuljettajaa.

Jos oli edellisessä osakilpailussa Meksikossa WRC2-luokan osallistujalista lyhyt ja harmaa, niin nyt Korsikassa tämä luokka herää jälleen täysin uuteen eloon – siitäkin huolimatta, että luokan pistejohtaja Pontus Tidemand ei ole mukana. “Kakkosluokan” MM-pistejahtiin on ilmoittautunut mukaan 14 autokuntaa, joista voittotaistelun osalta suurimmat ennakkosuosikit ovat ehdottomasti Andreas Mikkelsen, Teemu Suninen, sekä Meksikossa hyviä otteita esittänyt Eric Camilli. Tämän trion takana on lisäksi lukuisa määrä mielenkiintoisia ja ennen kaikkea potentiaalisia yllättäjäehdokkaita, joten WRC2:ssa Korsikalla tullaan varmasti näkemään hieno kilpailu viikonloppuna.

Reitti ja aikataulu

10000 mutkan rallin ensimmäinen erikoiskoe starttaa perjantaina Suomen aikaa kello 10.22. Sekä perjantaina, että lauantaina ajetaan molempina päivinä ainoastaan neljä erikoiskoetta, mutta yhteispituudeltaan avauspäivä pitää sisällään ek-kilometrejä lähes 121 ja lauantaina lähes 132 kilometriä. Sunnuntaina ajetaan vielä kaksi erikoiskoetta yhteispituudeltaan 64,2 kilometriä ja ralli päättyy Porto-Vecchio – Palombaggian erikoiskokeeseen, joka samalla on myös Korsikan MM-rallin Power Stage -erikoiskoe.

Perjantaina kuljettajat joutuvat selviytymään neljän erikoiskokeen urakan läpi ilman huoltotaukoa, mutta renkaanvaihto sallitaan kahdesti. Lauantaina huoltotauko on kahden ensimmäisen erikoiskokeen jälkeen. Sunnuntain ensimmäinen erikoiskoe on rallin pisin, lähes 54 kilometriä pitkä Antisanti-Poggio di Nazzan erikoiskoe.

Renkaat

Rengasstrategia nousee aina asfalttiralleissa suureen rooliin ja etenkin juuri Korsikassa. M-Sportin tallipäällikkönä toimivan Malcolm Wilsonin alaisuudessa jo vuodesta 1986 lähtien toiminut George Black taustoittaa syitä miksi Korsika on talleille niin haastava juuri rengasvalintojen suhteen. M-Sportin tiedotteessa Blackia kutsutaan tallin “rengasguruksi”, joten tämä mies todellakin tietää mistä puhuu.

– Korsika on erittäin vaativa rengasvalintojen suhteen ja rallin ajankohdan muuttuminen ei tee siitä tänä vuonna yhtään helpompaa. Kuten kaikki tiedämme, niin kevät Euroopassa sään suhteen voi olla hyvin arvaamaton ja ei ole harvinaista, että sää voi muuttua yhdessä yössä aivan kokonaan. Saarella sääennusteiden tekeminen on täysin erilaista kuin muualla ja se tekee tästä entistäkin haastavampaa, Black kuvailee.

Talleilla on asfaltilla ajettavissa osakilpailuissa aina käytössään ns. etuautomiehistöt, jotka ajavat erikoiskokeet läpi ennen kilpailijoita ja raportoivat erikoiskokeilla tapahtuneet viime hetken mahdolliset muutokset. Lisäksi talleilla on erikoiskokeiden varrella omat ns. sääryhmät tarkkailemassa sääolojen muutosta ja pisimmillä erikoiskokeella Korsikassa näitä tarkkailupisteitä saattaa olla jopa neljä.

– Kun kaikki saatavilla oleva tieto on kerätty niin minä, insinöörit ja tallipäällikkö istumme alas, analysoimme kaiken saadun tiedon ja sen perusteella teemme strategian jonka uskomme olevan siihen hetkeen paras mahdollinen. Sen jälkeen esitämme sen kuljettajille mahdollisimman suoraan ja kattavasti, jotka aina tekevät sitten sen lopullisen päätöksen rengasvalinnan suhteen, Black taustoittaa.

Suomalaiset

Kaikkien aikojen menestynein suomalaiskuljettaja Korsikan MM-rallin historiassa on kaksi voittoa 80-luvulla saavuttanut Markku Alen. Marcus Grönholm sijoittui Korsikassa kolme kertaa toiseksi; vuosina 2002, 2006 ja 2007. Alenin lisäksi suomalaiskuljettajista voittoon Korsikassa on pystynyt ainoastaan Jari-Matti Latvala, joka oli ykkönen vuonna 2015 Korsikan palattua tuolloin takaisin mukaan MM-sarjaan seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Latvala on kilpaillut Korsikan MM-rallissa urallaan seitsemän kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 2004. Juho Hänninen on kilpaillut Korsikan saarella urallaan aiemmin vain kerran, vuonna 2008, ja tuolloin tuloksena oli ison N-ryhmän voitto. Teemu Suninen ajoi vuosina 2015 ja 2016 RC2-luokassa viidenneksi.

Erikoista

Rallin MM-sarjan alkukauden nopein auto on ollut Hyundai, mutta siitä huolimatta se on MM-sarjan ainoa talli, joka ei ole pystynyt tällä kaudella vielä osakilpailua voittamaan. Monte Carlossa M-Sport (Ford) oli ykkönen, Ruotsissa Toyota nappasi ykkössijan ja edellisessä osakilpailussa Meksikossa ralli päättyi Citroenin juhliin. Hyundain autoilla on alkukauden kolmessa osakilpailussa ajettu yhteensä 20 ek-pohja-aikaa, eniten kaikista talleista.

Kauden ensimmäinen palkintosijoitus Hyundaille sentään tuli Meksikosta, kun Thierry Neuville sijoittui toiseksi. Neuville lähtee hakemaan hyvää tulosta myös tänä viikonloppuna ja siihen hyvää pohjaa antaa viime syksynä Korsikan MM-rallista tullut kakkossija. Tällä kaudella sijat 4-4-8 ajanut Dani Sordo on kahtena edellisenä vuonna ollut Korsikassa hyvässä vauhdissa, mutta rengasrikko on vienyt molemmilla kerroilla mahdollisuuden kärkipään sijoitukseen.

Hyundain kolmas kuljettaja, Hayden Paddon, on ollut vaisu alkukauden kisoissa. Ruotsin seitsemännen ja Meksikon viidennen sijan jälkeen uusiseelantilainen haki asfalttituntumaa viikko sitten ajetusta Sanremo-rallista, Italian rallisarjan osakilpailusta, missä hän sijoittui toiseksi.

Korsikan MM-rallin aikataulu

Perjantai 7.4.

EK 01 – Pietrosella – Albitreccia 1 (31,20 km) klo 10.22
EK 02 – Plage du Liamone – Sarrola-Carcopino 1 (29,12 km) klo 12.14
EK 03 – Pietrosella – Albitreccia 2 (31,20 km) klo 15.11
EK 04 – Plage du Liamone – Sarrola-Carcopino 2 (29,12 km) klo 17.03

Ek:t yhteensä: 120,64 km

Lauantai 8.4.

EK 05 – La Porta – Valle di Rostino 1 (48,71 km) klo 9.40
EK 06 – Novella 1 (17,25 km) klo 11.17
EK 07 – La Porta – Valle di Rostino 2 (48,71 km) klo 15.28
EK 08 – Novella 2 (17,25 km) klo 17.08

Ek:t yhteensä: 131,92 km

Sunnuntai 9.4.

EK 09 – Antisanti – Poggio di Nazza (53,78 km) klo 9.58
EK 10 – Porto-Vecchio – Palombaggia (10,42 km) klo 13.18 Power Stage

Ek:t yhteensä: 64,20 km

Ek-kilometrejä yhteensä: 316,76 km
Kilpailun kokonaispituus: 1082,20 km

Kaikki ajat Suomen aikoja!

MM-pistetilanteet 3/13 osakilpailua

Kuljettajat

1) Sebastien Ogier (Ford) 66
2) Jari-Matti Latvala (Toyota) 58
3) Ott Tänak (Ford) 48
4) Dani Sordo (Hyundai) 30
5) Thierry Neuville (Hyundai) 28
6) Kris Meeke (Citroen) 27
7) Craig Breen (Citroen) 20
8) Elfyn Evans (Ford) 20
9) Hayden Paddon (Hyundai) 17
10) Stephane Lefebvre (Citroen) 10

———-

11) Juho Hänninen (Toyota) 9
16) Teemu Suninen (Ford) 1

Autonvalmistajat

1) M-Sport 103
2) Toyota 67
3) Hyundai 65
4) Citroen 55

WRC2

1) Pontus Tidemand (Skoda) 50
2) Eric Camilli (Ford) 42
3) Andreas Mikkelsen (Skoda) 25
4) Jan Kopecky (Skoda) 18
4) Teemu Suninen (Ford) 18
6) Emil Bergkvist (Citroen) 16

WRC Trophy

1) Valeriy Gorban 50
2) Jourdan Serderidis 25

 

 

Lue myös!

Suninen haki tuntumaa Ruotsin lumelta Korsikan asvaltille rata-ajon kautta (4.4.2017)
Jari-Matti Latvala levollinen ennen Korsikaa: ”Auton aerodynamiikka on hyvä” (4.4.2017)
Juho Hänninen nöyränä Korsikalle: ”Ei parane lähteä uhoamaan” (5.4.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rallin MM-sarjan virallinen YouTube-kanava


Facebook kommentit