WRC2-luokan voittotaistelusta odotettavissa Suomi-Ruotsi maaottelu – “Haluan voittaa”

9.2.2017 / 15:23
Pontus Tidemand ja Teemu Suninen ovat WRC2:n ennakkosuosikit Ruotsissa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjassa saadaan tulevana viikonloppuna lisää mielenkiintoa WRC2-luokan seuraamiseen sinivalkoisten lasien läpi katsottuna, kun Teemu Suninen yhdessä kartanlukijansa Mikko Markkulan kanssa aloittaa mestaruusjahtinsa Ruotsin osakilpailusta. M-Sportin Fordilla kilpailuun starttaava Suninen, sekä Skodan tehdastallissa ajava isäntämaan Pontus Tidemand ovat torstaina käynnistyvän rallin suurimmat voittajasuosikit.

Edellisen rallinsa viime vuoden lokakuussa Walesissa ajanut Teemu Suninen, 23, pääsee vihdoin ja viimein tositoimiin myös alkaneen kauden osalta, kun suomalainen debytoi M-Sportin rakentaman Ford Fiesta R5:n ratin takana Ruotsin MM-rallissa. Viime vuonna Suninen kilpaili Ruotsissa urallaan ensimmäistä kertaa ja oli heti RC2-luokassa toinen, häviten voittoon ajaneelle Elfyn Evansille 14,6 sekuntia.

Suninen kellotti vuosi sitten ajetuista 12 erikoiskokeesta nopeimman ajan kolmelle ja onnistuneen “Ruotsi-debyytin” jälkeen tavoitteet tälle vuodelle ovatkin jo huomattavasti kovemmat.

– Kyllä minä aina haluan voittaa, ei siitä mihinkään pääse. Ihan sama mikä on vastus, niin aina voittaa haluaa. Viime vuonna meni hyvin. Siitä halutaan jatkaa, Suninen kommentoi UrheiluUutiset.comin haastattelussa aiemmin tällä viikolla.

Viime vuonna WRC2-luokan MM-sarjan loppupisteissä toiseksi sijoittunut Suninen kommentoi keskiviikkona Facebook-sivullaan tuoreeltaan nuotituksen jälkeen tulevaa kilpailureittiä. Olosuhteiden puolesta luvassa on hieno talviralli.

– Täällä on ollut erittäin hyvät olosuhteet. Pätkillä on hyvä jääpohja ja tiet tulevat pysymään hyvässä kunnossa läpi rallin. Lumipenkkojakin on joillain pätkillä ihan kiitettävästi. On kyllä hieno talvirallin keli, Suninen hehkuttaa.

Tidemand ja potentiaaliset norjalaiset

Ruotsin MM-rallissa RC2-luokassa mukana on 21 autokuntaa, joista WRC2-luokan MM-pisteistä taistelee 13. Kauden avanneessa Monte Carlon MM-rallissa Andreas Mikkelsen dominoi WRC2-luokkaa lähdöstä maaliin, mutta Ruotsissa norjalainen ei ole mukana. Suniselle kovimman vastuksen voittotaistelun osalta tarjonnee tuttu taistelupari jo viime vuodelta, ruotsalainen Skodan tehdastiimin kuljettaja Pontus Tidemand, 26.

Tidemand osallistuu koti-MM-ralliinsa jo kuudetta kertaa urallaan ja parhaat saavutukset aiemmilta vuosilta ovat vuoden 2014 yleiskilpailun kahdeksas sija, sekä WRC2-luokan toinen sija viime vuodelta. Suninen ei viime vuonna Ruotsissa luokan MM-pisteistä ajanut, mutta Tidemand ajoi. Tällä selittyy molempien kuljettajien edellä mainitut kakkossijat. RC2-luokan lopputuloksissa Suninen löi Tidemandin pienimmällä mahdollisella erolla, 0,1 sekunnilla. Tidemand avasi kautensa ajamalla Monte Carlossa RC2-luokassa neljänneksi. Sunisen tavoin myös Tidemand siis avaa pistejahtinsa vasta Ruotsissa.

Ole Christian Veiby, 20, muistetaan Suomessa hyvin viime vuoden rallin SM-sarjan menestyksestään, kun norjalainen ajoi talvikaudella voittoon kahdessa osakilpailussa. Veiby voitti kaksi vuotta sitten Ruotsin MM-rallissa WRC3-luokan ja viime vuonna sijoitus WRC2:ssa oli kuudes. Veiby haki vauhtia tulevaan kilpailuun ajamalla Norjassa Finnskog-rallin, missä sijoitus oli toinen. Eroa voittoon ajaneeseen Mads Östbergiin kertyi vain viisi sekuntia. Veiby voidaan nimetä ehdottomasti tämän vuotisen kilpailun mustaksi hevoseksi.

Anders Grondal, 32, kilpaili ensimmäisen kerran Ruotsin MM-rallissa jo vuonna 2004. Vuonna 2013 hän sijoittui WRC2-luokassa toiseksi ja viime vuonna neljänneksi. Norjan viisinkertainen rallimestari on urallaan kilpaillut lähinnä kotimaassaan ja ainoat MM-rallit ovatkin juuri Ruotsin maalla ajetut kilpailut. Eyvind Brynildsen, 29, sijoittui Ruotsin MM-rallissa WRC2-luokassa vuonna 2015 toiseksi ja viime vuonna sijoitus oli viides.

Ketomäelle jo yhdeksäs Ruotsin MM-ralli

Viime vuonna rallin EM-sarjasta hopeaa saavuttanut Alexei Lukyanuk, 36, on osallistunut urallaan MM-sarjan osakilpailuun ainoastaan kaksi kertaa ja venäläinen ajaakin nyt ensimmäistä kertaa Ruotsissa. Ensimmäistä kertaa Ruotsin MM-ralliin osallistuu myös ranskalainen Pierre-Louis Loubet, 19, joka tänä ja viime vuonna on nähty mukana Tunturirallissa. Viime vuonna Loubet ajoi MM-sarjassa kahdeksan osakilpailua ja paras saavutus oli Espanjasta tullut RC2-luokan kolmas sija.

Tommi Mäkinen Racingin japanilaiskaksikosta Hiroki Arai, 23, ja Takamoto Katsuta, 23, Arai voi hyvinkin olla loppusijoituksissa hyvällä pistesijalla, jos vain pysyy tiellä. Katsutalle nuotteja lukee Marko Salminen. Sunisen tallikaveri Eric Camilli, 29, avasi kautensa sijoittumalla Monte Carlossa WRC2-luokassa neljänneksi. Viime vuonna Camilli ajoi ensimmäistä kertaa urallaan Ruotsissa ja ralli päättyi WRC-Fordilla yleiskilpailun yhdeksänneltä sijalta ulosajoon.

MM-pisteiden ulkopuolella RC2-luokan yleiskilpailun sijoituksista ajavat mm. kokenut norjalainen Henning Solberg, 44, Jukka Ketomäki, 40, kartanlukijansa Jarkko Alasen kanssa, sekä viime vuonna junioreiden maailmanmestaruuden voittanut Simone Tempestini. Ketomäki osallistuu Ruotsin MM-ralliin urallaan jo yhdeksännen kerran.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy torstai-iltana Karlstadin raviradalla ajettavalla yleisöerikoiskokeella.

RC2-luokan kuljettajat Ruotsissa

17 – Henning Solberg (NOR) Skoda
31 – Teemu Suninen (FIN) Ford WRC2
32 – Pontus Tidemand (SWE) Skoda WRC2
33 – Pierre-Louis Loubet (FRA) Citroen WRC2
34 – Ole Christian Veiby (NOR) Skoda WRC2
35 – Anders Grondal (NOR) Ford WRC2
36 – Eyvind Brynildsen (NOR) Ford WRC2
38 – Jaroslaw Koltun (POL) Ford WRC2
39 – Emil Bergkvist (SWE) Citroen WRC2
40 – Eric Camilli (FRA) Ford WRC2
42 – Alexei Lukyanuk (RUS) Ford WRC2
43 – Takamoto Katsuta (JPN) Ford WRC2
44 – Hiroki Arai (JPN) Ford WRC2
45 – Gus Greensmith (GBR) Ford WRC2
81 – Jukka Ketomäki (FIN) Skoda
82 – Mattias Jirvelius (SWE) Ford
84 – Simone Tempestini (ITA) Citroen
85 – Robert Blomberg (SWE) Ford
86 – Fredrik Alsdal (SWE) Ford
87 – Joakim Roman (SWE) Citroen
88 – Kjell Sandberg (SWE) Skoda

WRC2 = Ajaa WRC2-luokan MM-pisteistä

WRC2-luokan MM-pisteet Monte Carlon jälkeen

1. Andreas Mikkelsen 25
2. Jan Kopecky 18
3. Bryan Bouffier 15
4. Eric Camilli 12
5. Quentin Gilbert 10
6. Emil Bergkvist 8
7. Andrea Crugnola 6

Lue myös!

Jukka Ketomäki jälleen Ruotsin MM-ralliin: ”Ei ole tarkoitus maisemia katsella” (6.2.2017)
Teemu Sunisella maitti päällä Fordin puikoissa: ”Hyvin lähti taittumaan” (8.2.2017)
WRC faktat 2/2017: Ruotsin MM-rallin tärkeimmät tiedot ja aikataulu (8.2.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit