WRC2/WRC3: Suomalaisilla onnistunut avaus Ruotsissa – “Nopein aika, oikeasti?”

10.2.2023 / 05:38
Jari Huttunen oli WRC2-luokan nopein torstaina (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden toinen osakilpailu ajetaan Ruotsissa. Torstain ohjelmassa oli yksi lyhyt erikoiskoe. Tässä katsaus WRC2- ja WRC3-luokan tapahtumiin.

Ruotsin MM-rallin avauserikoiskokeella torstai-iltana kaikki viisi suomalaista mahtuivat WRC2-luokassa kärkikymmenikköön. Nopeinta vauhtia piti Jari Huttunen, joka kukisti Ole Christian Veibyn 0,9 sekunnilla. Oliver Solberg puolestaan hävisi Huttuselle tasan sekunnin. Huttusen suoritus oli mykistävä, sillä kiuruveteläinen kilpailee vanhemman tekniikan Skoda Fabia R5 -autolla, kun esimerkiksi Solbergilla on allaan Skodan viimeisin tuotos, Fabia RS Rally2.

– Nopein aika, oikeasti? Onhan se pieni yllätys. Viimeisessä hypyssä hypättiin aivan liian rajusti, Huttunen kommentoi erikoiskokeen maalihaastattelussa.

Kauden ensimmäistä kilpailuaan ajavat Emil Lindholm ja Sami Pajari Toksport-tiimin uusilla Skodilla jakoivat neljännen sijan, eron ollessa kärkeen molemmilla 1,2 sekuntia. Teemu Suninen Hyundailla oli kuudes, häviten Huttuselle 1,9 sekuntia. Pajarin oli tarkoitus avata kilpailukautensa jo Monte Carlon MM-rallilla, mutta silloin ruokamyrkytys avauspäivän aattona esti kilpailemisen.

– Testeistä jäi hyvät fiilikset ja auto toimi upeasti. Kisakohtaisesti aina mennään latauksen osalta. Ainahan se on kiva päästä kisaamaan ja onhan tässä ekstrana se, että kyseessä on ainoa lumella ajettava kilpailu. Takavuosina kotimaassa talvikisoja kertyi enemmänkin, joten mukava on lumelle taas päästä, Pajari hehkutti ennen kilpailua.

Pajari voitti ensimmäisenä suomalaiskuljettajana kautta aikojen rallin junioreiden maailmanmestaruuden, lahtelaisen oltua JWRC-sarjan ykkönen vuonna 2021. Viime vuonna mestaruudet MM-sarjassa jäivät haaveeksi, WRC3-luokassa ja junioreissa loppusijoitus kun oli toinen ja kolmas, mutta yleisesti ottaen Pajaria pidetään tällä hetkellä kovimpana suomalaislupauksena.

– Tavoitteiden asettaminen on sikäli haastavaa, että taso on todella kova. En halua asettaa mitään voittoa tai tiettyä sijoitusta tavoitteeksi, erot voivat olla hyvinkin pieniä ja sen myötä tosi hyvälläkin ajolla sijoitus voi olla vaikkapa viides. Tämän tason kalustosta kun ei itsellä ole vielä kilpailukokemusta lumella juurikaan, niin saatetaan olla vähän takamatkalla moniin muihin, mutta ei anneta sen häiritä. Opetellaan ja tehdään parhaamme, Pajari korosti.

WRC3-luokan hallitseva mestari Lauri Joona avasi uransa toisen MM-rallin “kakkosluokassa” 10. nopeimmalla ajalla. Joonan ero kärkeen ennen perjantaita on 4,7 sekuntia.

– Varmasti tulee opiskeltua uutta autoa aina vaan enemmän, kun pääsee penkkojen väliin menemään kaasu pohjassa. Reitti vaikuttaa kovavauhtiselta, ehkä jopa pikkuisen kovavauhtisemmalta kuin viime vuonna. Muutamia tuttuja pätkiä löytyy, mutta on myös aika paljon uutta. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja lunta on reilusti. Penkkaa on, Joona kuvaili ennakkotiedotteessaan kilpailun olosuhteita.

Taso WRC2-luokassa Ruotsin MM-rallissa tänä vuonna on äärimmäisen kova ja tunkua kärkisijoille riittää. Viime vuonna Ruotsin MM-rallissa WRC3-luokan voittanut Joona ei ennen kilpailua kärkisijojen tavoittelulla juurikaan uhonnut.

– Tällä kertaa ei oteta tulospaineita, mutta toivottavasti ei nyt viimeisenäkään olla. Realistinen tavoite on asetettu luokan puoliväliin. Jopa kympin nippuun on jo aika kova päästä, jos kaikilla kilpakumppaneilla menee kisa nappiin. Tottakai aina koitetaan olla mahdollisimman lähellä kärkeä ja tehdä oma suoritus mahdollisimman hyvin, Joona pohti ennen kilpailua.

 

Roope Korhonen ja Anssi Viinikka avasivat Ruotsin MM-rallin vahvasti (Kuva: Merita Mäkinen).

 

 

 

“Vehkeet pitäisi olla iskussa”

WRC3-luokassa suomalaistrio nappasi sijoitukset kärkiviisikosta. Roope Korhonen oli avauserikoiskokeella toinen, uransa ensimmäistä MM-rallia ajava Jesse Kallio neljäs ja Toni Herranen viides. Korhonen hävisi pohja-ajan ajaneelle William Creightonille 1,8 sekuntia, kun taas Kalliolla eroa kärkeen kertyi 3,5 sekuntia ja Herrasella 4,1 sekuntia.

– Yksi päivä ajettiin Fordilla testiä Suomessa ennen Kuopion SM-rallia. Auto tuntui tutulta. Ei luokan autoihin tässä välissä muutoksia ole tullut. Ajan Ruotsissa Rautio Motorsportin uutta autoa ja kyse on auton ensimmäisestä rallista. Sellainen fiksu ajo ja maaliin ilman suurempia murheita olisi tavoitteena. Lähdetään perjantaina katsomaan minkälaista vauhtia muut kisassa ajavat. Alussa varmasti ajan tunnustelen ja seuraan, mitä muut tekevät, Korhonen suunnitteli.

Kallio on urallaan kilpaillut aiemmin niin rallicrossin MM- ja EM-sarjassa, kuin myös rallin SM-sarjassa. Kilpailukokemus rallin MM-sarjassa sen sijaan on tuusulalaiselle ensimmäinen ja sen myötä avaus oli mitä mainioin.

– Edessä on uran ensimmäinen MM-ralli, joten uusia haasteita on paljon edessä. Tunnelmat ovat hienot ja lunta riittää. Lähdetään nauttimaan kisasta ja tietenkin myös antamaan näyttöjä omasta vauhdista, Kallio sanoi ennen starttia.

Viime vuonna SM-sarjan etuvetoluokassa loppupisteissä neljänneksi sijoittunut Kallio ajoi ensimmäisen kilpailunsa nelivetoisella Ford Fiesta Rally3 -autolla viime viikonloppuna Kuopion SM-rallissa. Rengasrikko kolmannella erikoiskokeella pilasi mahdollisuuden taistella kärkisijoista, mutta potentiaalinsa Kallio debyytissään kyllä ehti osoittaa.

– Rengas tyhjeni ilman mitään osumaa ja sitten se räjähti, joten oli pakko pysähtyä renkaanvaihtoon. Tärkein anti epäonnisessa kilpailussa oli se, että pystyin heti ensimmäisessä kisassa haastamaan luokan kärkeä ja ajamaan kovia aikoja. Rengasrikon jälkeen pätkäajat olivat aina kolmen joukossa ja muutaman kerran eroa pohjiin jäi alle sekunnin verran, Kallio kertasi Kuopion tapahtumia.

Vaikka Herrasella ikää on vasta 19 vuotta, on hän ehtinyt kerätä kilpailukokemusta jo niin MM- kuin EM-sarjankin puolelta. Ruotsin MM-rallissa Herranen ei kuitenkaan ole aiemmin kilpaillut. Herrasella on tarkoituksena ajaa tänä vuonna viisi MM-rallia ja kerätä niistä mahdollisimman paljon pisteitä WRC3-luokan puolella. Viime vuonna Herranen osallistui viiteen EM-ralliin, sijoittuen ERC4- ja ERC4 Junior -luokkien loppupisteissä sijalle neljä.

– Älyttömän hieno fiilis startata ensimmäiseen täyteen MM-kauteen! On uusi kalusto alla ja edessä ensimmäinen Ruotsin ralli. Vehkeet pitäisi olla iskussa ja kelikin on täällä hieno. Auto toimi testeissä täysin, nyt oli kaikki “hevoset” tallella ja hyvältä tuntui. Nyt ei sen puolesta tarvitse stressata. Kyllä uskoisin, että kärkipaikoista pystytään taistelemaan. Meidän luokassa varmasti suomalaiset menee todella kovaa, Herranen ennakoi.

WRC3-luokassa mukana on 13 kuljettajaa ja heistä yhdeksän kilpailee myös junioreiden MM-pisteistä. Suomalaistriosta yksikään ei ole ilmoittautunut mukaan junioreiden MM-sarjaan. Junioreissa nopeinta vauhtia torstaina piti Creighton, joka kukisti paraguaylaisyllättäjä Diego Dominguezin 3,4 sekunnilla. Gregoire Munster avasi kilpailun kolmanneksi nopeimmalla ajalla.

Ruotsin MM-ralli jatkuu perjantaina, kun ohjelmassa on seitsemän erikoiskoetta yhteispituudeltaan noin 107 kilometriä. Niistä ensimmäinen käynnistyy kello 9.30 Suomen aikaa. Maaliin saavutaan sunnuntaina.

Tilanteet 1/18 ek:n jälkeen

WRC2

1) Jari HuttunenAntti Linnaketo (Skoda) 3.34,7
2) Ole Christian Veiby-Torstein Eriksen NOR/NOR (Volkswagen) + 0,9
3) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) + 1,0
4) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 1,2
4) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 1,2
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 1,9
7) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 2,2
8) Bruno Bulacia-Axel Coronado Jiménez BOL/ESP (Skoda) + 2,6
8) Marco Bulacia-Diego Vallejo BOL/ESP (Skoda) + 2,6
10) Lauri JoonaTuukka Shemeikka (Skoda) + 4,7

Huttusen keskinopeus: 86,5 km/h
Pohja-ajat: Huttunen 1

WRC3

1) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) 3.45,5
2) Roope KorhonenAnssi Viinikka (Ford) + 1,8
3) Diego Dominguez Jr-Rogelio Penate PAR/ESP (Ford) + 3,4
4) Jesse KallioJussi Lindberg (Ford) + 3,5
5) Toni HerranenMikko Lukka (Ford) + 4,1
6) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Ford) + 5,3
7) Eamonn Kelly-Conor Mohan IRL/IRL (Ford) + 7,1
8) Filip Kohn-Tomas Streska CZE/CZE (Ford) + 8,6
9) Laurent Pellier-Marine Pelamourgues FRA/FRA (Ford) + 8,8
10) Tom Rensonnet-Loic Dumont BEL/BEL (Ford) + 15,1

Creightonin keskinopeus: 82,4 km/h
Pohja-ajat: Creighton 1

JWRC

1) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) 3.45,5
2) Diego Dominguez Jr-Rogelio Penate PAR/ESP (Ford) + 3,4
3) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Ford) + 5,3
4) Eamonn Kelly-Conor Mohan IRL/IRL (Ford) + 7,1
5) Laurent Pellier-Marine Pelamourgues FRA/FRA (Ford) + 8,8
6) Tom Rensonnet-Loic Dumont BEL/BEL (Ford) + 15,1
7) Hamza Anwar-Adnan Din KEN/KEN (Ford) + 20,5
8) Roberto Blach Nunez-Mauro Barreiro ESP/ESP (Ford) + 26,1
9) Raul Hernandez-Rodrigo de Eusebio ESP/ESP (Ford) + 37,1

Creightonin keskinopeus: 82,4 km/h
Pohja-ajat: Creighton 1

 

pitkävetovihjeet

 

 

Aikataulu

Perjantai 10.2.

09.30 – EK2 Brattby 1 (10,76 km)
10.31 – EK3 Sarsjöliden 1 (14,23 km)
12.03 – EK4 Botsmark 1 (25,81 km)

Huoltotauko (30 minuuttia)

15.53 – EK5 Brattby 2 (10,76 km)
16.54 – EK6 Sarsjöliden 2 (14,23 km)
18.26 – EK7 Botsmark 2 (25,81 km)
20.05 – EK8 Umeå Sprint 1 (5,16 km)

Huoltotauko (60 minuuttia)

Lauantai 11.2.

09.05 – EK9 Norrby 1 (12,54 km)
09.56 – EK10 Floda 1 (28,25 km)
11.41 – EK11 Sävar 1 (17,28 km)

Huoltotauko (30 minuuttia)

15.05 – EK12 Norrby 2 (12,54 km)
15.56 – EK13 Floda 2 (28,25 km)
17.41 – EK14 Sävar 2 (17,28 km)
19.05 – EK15 Umeå 1 (10,08 km)

Huoltotauko (60 minuuttia)

Sunnuntai 12.2.

08.05 – EK16 Västervik 1 (26,48 km)

Huoltotauko (15 minuuttia)

11.05 – EK17 Västervik 2 (26,48 km)
13.18 – EK18 Umeå 2 (10,08 km) Power Stage

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: WRC+ erikoiskokeen maalihaastattelut, tiedotteet

 

Rovanperä avasi pohja-ajalla – Huttuselta “museoautolla” mykistävä suoritus

Emil Lindholmilla edessään kiireiset viikot – Ruotsin lumelta Qatarin aavikolle

Teemu Sunisen pitkä kilpailutauko päättyy – “Tavoitteena sijoittua kolmen joukkoon”


Facebook kommentit