WRC2:sta SM-ralli? Mikko Heikkilä väitteestä eri mieltä – “Muutkin ajaa kovaa”

3.8.2023 / 14:03
Mikko Heikkilä Puolan EM-rallissa toukokuussa (Kuva: Zoom Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan kuninkuusluokan hallitseva Suomen mestari Mikko Heikkilä suuntasi Jyväskylään ja Suomen MM-ralliin suoraan Italian EM-rallista.

Mikko Heikkilän, 31, kilpailu Italian EM-rallissa viime viikonloppuna päättyi pettymykseen, kun portugalilaisen The Racing Factory -tiimin Skoda lipsahti ulos tieltä, osui puuhun ja edessä oli keskeytys. Heikkilä yhdessä kartanlukijansa Samu Vaalerin kanssa lensivät Suomeen maanantaina ja jo tiistaina kaksikko oli nuotittamassa Keski-Suomen sorateillä tämänvuotisen Suomen MM-rallin erikoiskokeita. Selvää on, että rallin ajaminen asfaltilla ja soralla eroaa melkoisesti.

– No ainakin “shakedownin” jälkeen homma tuntui hyvin erilaiselta. Eiköhän se siitä, aika varovasti otin. Se oli toisaalta tarkoituskin, Heikkilä kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille torstai-aamuna ajetun testierikoiskokeen jälkeen.

Heikkilä korostaa, että asfaltin jälkeen soralla ajamiseen siirtyminen on vain ja ainoastaan tottumiskysymys, joten mitään isoa “kulttuurisokkia” tilanteesta on turha lähteä tässä kohtaa vääntämään. Kolmatta kertaa Suomen MM-ralliin starttaava Heikkilä nähdään nyt uuden Skodan ratissa. Debyytin Heikkilä suoritti kyseisellä automallilla Italiassa viime viikonloppuna ja nyt edessä on siis ensimmäinen kilpailu soralla. Testikilometrejä soralla on takana noin sata.

– Kyllä tavoitteet on korkealla ja haluan pärjätä täällä, ettei nyt ihan vaan hauskan harrastuksen takia tänne tultu. Toivotaan, että kyyti riittää ihan sinne kärkikamppailuun. Mitään sijoituksia en lähde kuitenkaan sanomaan, nurmijärveläinen hymyili.

Suomen MM-rallissa Heikkilä tekee paluun Toni Gardemeisterin johtaman TGS:n varikkopilttuuseen. Juuri TGS:llä Heikkilä voitti viime vuonna rallin SM-sarjassa SM1-luokan Suomen mestaruuden. WRC2-luokka tämänvuotisessa Suomen MM-rallissa on äärimmäisen kovatasoinen ja etenkin suomalaisedustus vakuuttaa kaikki asiantuntijat ennakkoarvioissaan. Heikkilä ei kuitenkaan usko, että kilpailusta tulisi SM-ralli keskellä MM-näytöstä.

– (Gus) Greensmith ja (Oliver) Solberg laskee aika kovaa ja on siellä muitakin. Viime vuonnahan se oli SM-ralli, mutta uskon, että tänä vuonna muutkin kuin suomalaiset ajaa kovaa, Heikkilä ennakoi.

Heikkilä on tänä vuonna ajanut täyden kauden rallin EM-sarjaa ja itse asiassa kauden kilpailulistauksesta tähän mennessä ei löydy muita kilpailuja kuin EM-ralleja. Heikkilä ei kuitenkaan halua vielä kutsua itseään ralliammattilaiseksi, mutta myöntää, että se on tavoitteena.

– Rahavirta kulkee siihen suuntaan mihin se harrastajalla kulkee, niin ei tämä ole edes työltä alkanut tuntua vielä. Olen nauttinut vaikka on ollut tosi vaikea vuosi. En kutsu itseäni ralliammattilaiseksi. Monta kertaa on sanottu, että se on kova tavoite ja vaikea toteuttaa. Mutta tavoitteita pitää olla. Se on minun haave. Katsotaan onnistuuko se, ainakin yritän, Heikkilä päätti.

Suomen MM-rallin, Secto Rally Finlandin, avauserikoiskoe ajetaan Jyväskylän Harjulla torstai-iltana kello 19.05. Metsäerikoiskokeille karavaani suuntaa perjantai-aamuna. Kilpailu päättyy sunnuntaina.

 

 

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit