Yksi väärä päätös vei kruunun komealta uralta – “Mikko oli ykköskuljettajamme”

31.7.2020 / 18:04
Mikko Hirvonen ja pitkäaikainen luottokartturi Jarmo Lehtinen (Kuva: M-Sport / McKlein).

[ A- ] / [ A+ ]

Autourheilun huipulla tallien sisäinen taktikointi on ollut käytännössä aina osa lajia. Tallipäällikön lojaalisuus yhdessä kilpailussa maksoi kuitenkin Mikko Hirvoselta maailmanmestaruuden 11 vuotta sitten.

Viisi peräkkäistä rallin maailmanmestaruutta voittanut Sebastien Loeb aloitti kuudennen peräkkäisen mestaruutensa metsästyksen parhaalla mahdollisella tavalla, kun kauden 2009 viisi ensimmäistä osakilpailua toi yhtä monta voittoa. Samaan aikaan Mikko Hirvonen oli kirjauttanut viidestä ensimmäisestä osakilpailusta sijoitukset 3-2-2-2 (yksi keskeytys) ja ranskalaisen johto MM-pisteissä ennen Italiassa ajettua kauden kuudetta osakilpailua oli 20 pistettä.

Hirvosen tallikaveri Fordilla, Jari-Matti Latvala, oli kokenut kovia alkukauden aikana, kun pistepotti oli karttunut vain yhdeksällä pisteellä ja sen lisäksi taival Portugalissa oli päättynyt todella pahaan ulosajoon. Italiassa Latvala kuitenkin otti johtopaikan haltuunsa heti ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien.

Ennen viimeistä ajopäivää Latvalan johtomarginaali tallikaveriinsa Hirvoseen nähden oli 9,9 sekuntia, kun taas rengasongelmien ja aikasakon rasittama Loeb oli vasta viidentenä, eron ollessa kärkeen jo yli kolme minuuttia. Kun kolmantena ollut Petter Solberg oli jäänyt Fordin kaksikosta jo yli minuutin, tarjosi tilanne Fordin tallipäällikkö Malcolm Wilsonille yhtenä mahdollisuutena nostaa MM-pisteissä selkeästi paremmassa asemassa ollut Hirvonen voittoon.

Sunnuntain erikoiskokeilla pöly nousi ongelmaksi kaikille muille paitsi ensimmäisenä autona reitillä olleelle Latvalalle ja ero Hirvoseen kasvoi pätkä pätkältä.

– Hirvonen ei pystynyt hyökkäämään pölyssä ja pystyin kasvattamaan eroa. Kun eroa alkoi olla hieman yli 30 sekuntia, niin tiesin sen riittävän voittoon, Latvala kommentoi vuoden 2009 Italian MM-rallin tapahtumia kotisivuillaan.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Latvalan johto Hirvosen nähden oli 31,9 sekuntia ja kolmantena olleeseen Solbergiin jo yli kaksi minuuttia. Kaikki olivat varmoja, että tallimääräys muuttaisi kahden kärkikuljettajan sijoitukset toisinpäin, mutta näin ei koskaan tapahtunut. Wilson halusi kasvattaa Latvalan itseluottamusta antamalla tämän voittaa, vaikka Hirvonen oli kuljettajista se, joka oli vielä mukana mestaruustaistelussa.

Päätös, joka sitten lopulta maksoi Hirvoselta maailmanmestaruuden. Latvalalle voitto oli MM-sarjassa uran toinen ja Italian jälkeen pistetilanne oli se, että Loebilla oli 55 pistettä, Hirvosella 38 ja Latvalalla 19.

– Kun tiimimme vielä ilmoitti ennen viimeistä ek:ta, että tallimääräyksiä ei tule, vaikka se olisi hieman saattanut auttaa Hirvosta mestaruustaistelussa, niin voitto olisi varma, kun vain ajaisi viimeisen ek:n maaliin. Viimeinen ek tuntui pitkältä ja vaikealta, kun tiesi voiton olevan lähellä, mutta onneksi kaikki meni hyvin ja ajoimme maaliin rallin voittajina puolentoista vuoden tauon jälkeen, Latvala iloitsi.

“Ilman muuta Mikko oli meidän ykköskuljettajamme”

Seuraavat neljä osakilpailua olivatkin sitten Hirvosen juhlaa, kun kannonkoskelainen meni ja ajoi voittoon Kreikassa, Puolassa, Suomessa ja Australiassa. Ennen kahta viimeistä osakilpailua Hirvosella oli pisteitä 78, kun taas 73 pisteen Loeb oli pudonnut suomalaisen haastajansa taakse. Espanjassa Loeb palasi jälleen voittajaksi ja Hirvosen ollessa kolmas, lähdettiin kauden viimeiseen osakilpailuun Walesiin tilanteessa 84-83 Hirvosen edelleen pitäessä pistejohtoa.

Walesissa avauspäivän jälkeen Loeb johti ja Hirvonen oli toisena, eikä kaksikon välinen aikaero ollut kuin 5,3 sekuntia. Hirvosen autosta petti vetoakseli viimeisellä siirtymäosuudella, mutta mestaruustaistelu säilyi vielä elossa, kun Ford-kuljettaja pääsi ajoissa iltahuoltoon. Toisena ajopäivänä Loeb repäisi eron Hirvoseen nähden jo puoleen minuuttiin, kun ajamatta oli enää sunnuntain neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan hieman alle 80 kilometriä.

Hirvosen tilanne mestaruuden osalta oli käytännössä lähes mahdoton, mutta toisaalta autourheilussa tunnetusti kaikki on aina mahdollista. Viimeisen ajopäivän ensimmäisellä erikoiskokeella Hirvonen kavensi eroa Loebiin, mutta vain 0,8 sekunnilla. Seuraavalla erikoiskokeella ero kaventuikin sitten jo 11,2 sekunnilla ja kun tieto Loebin Citroenin turbo-ongelmasta oli tullut tietoon, oli taistelu ehkä sittenkin kääntymässä vielä suomalaisen eduksi.

Mutta kun ei, niin ei. Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella hypyn alastulossa Fordin konepellin lukitus petti ja se pomppasi auki. Hirvosen ja kartanlukija Jarmo Lehtisen oli pysähdyttävä korjaustoimiin ja kun aikaa kului minuutin verran, oli mestaruustaistelu lopullisesti ohi. Hirvonen on sanonut useassakin haastattelussa tuon jälkeen, että oli tietoinen väliajoista jotka enteilivät heille selkeästi parempaa aikaa kuin turbo-ongelmasta kärsivällä Loebilla. Viimeisen erikoiskokeen taistelusta olisi tullut eeppinen, mutta se jäi nyt näkemättä.

Hirvonen säilytti kakkossijansa kilpailussa, mutta hävisi mestaruustaistelun lopulta yhdellä pisteellä. Tässä kohtaa voidaankin tehdä paluu takaisin alussa läpi käytyyn Italian osakilpailuun ja Wilsonin tekemättä jääneeseen tallimääräykseen. Mikäli Wilson olisi 11 vuotta sitten toiminut samoin kuin toimi muun muassa Sebastien Ogierin ajaessa M-Sportilla edellisen vuosikymmenen loppupuolella, olisi Hirvonen katkaissut Loebin mestaruusputken vuonna 2009.

– Ilman muuta Mikko oli meidän ykköskuljettajamme ja me halusimme tukea häntä, mutta samaan aikaan Jari-Matilla oli todella vaikea alkukausi ja halusin saada hänet uuteen nousuun. Ei pidä unohtaa, että hänellä oli ollut se hurja ulosajo Portugalissa ja ajattelin, että voitto auttaisi häntä saamaan itseluottamuksen takaisin. Sillä hetkellä emme voineet millään tietää millainen loppukaudesta tulisi, Wilson kommentoi Italian tapahtumia WRC.comille 10 vuotta myöhemmin.

Aina välillä kaudesta 2009 esiin nostetaan myös Latvalan ajovirhe Puolan osakilpailun viimeisellä erikoiskokeella, mikä toi Loebille yhden ylimääräisen MM-pisteen lähes kuin ilmaiseksi. Tuo Latvalan virhe ei kuitenkaan Hirvoselta mestaruutta vienyt, sillä ilman sitä Loeb ja Hirvonen olisivat päätyneet tasapisteisiin ja silloin voittojen määrä olisi ratkaissut mestaruuden Loebin eduksi.

Mikko Hirvonen täyttää tänään perjantaina 31. heinäkuuta 40 vuotta. UrheiluUutiset Motorsport onnittelee!

Mikko Hirvonen, 40

163 MM-rallia, 15 voittoa
69 palkintosijoitusta (5. eniten MM-sarjassa)
MM-ralleista 42,3 % päättyi palkintosijoitukseen
4 MM-hopeaa (2008, 2009, 2011, 2012)
2 MM-pronssia (2006, 2007)
1210 MM-pistettä, 261 ek-voittoa
Edusti MM-sarjassa tehdastalleista Subarua, Fordia ja Citroenia
Kilpaili rallin MM-sarjassa vuosina 2002-2014

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit