MOTORSPORT

16-vuotias Toni Herranen hyppäsi SM-sarjaan vuoden etuajassa – “Askel isoihin luokkiin”

Yksi rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailun onnistujista oli vasta 16-vuotias jääliläinen Toni Herranen.

Toni Herranen, 16, ajoi ensimmäisessä rallin yleisen SM-sarjan osakilpailussaan SM4-luokassa kolmanneksi. Herranen vaihtoi kartingista ralliin viime vuonna ja kun alkuvuosi meni loukkaantumisesta toipuessa, toi loppukausi rallin Nuorten SM-sarjan osakilpailuista sijoitukset toinen, viides ja kolmas. Niiden myötä jääliläinen nousi sarjan loppupisteissä neljänneksi.

Tänä vuonna Herrasen oli tarkoitus ajaa Nuorten SM-sarjan mestaruudesta, mutta rallin SM-sarjan tekemät sääntömuutokset SM4-luokan osalta veivät nuorukaisen nuottikisoihin jo vuoden etuajassa. SM-sarjassa kilpaillaan tänä vuonna V1600-luokan kalustolla, joka mahdollistaa nuorten kuljettajien pääsyn ajamaan nuottikilpailuja ennen siirtymistä SM3-luokkaan ja R2-auton rattiin.

– Valmennuksesta tuli ehdotus, että olisi sama siirtyä heti SM4-luokkaan. Mennään nyt askel eteenpäin ja samalla ollaan valmiimpia SM3-luokkaan kaudella 2021, kun silloin sinne on iän puolesta mahdollisuus. Nyt Toni pääsee jo vuotta aikaisemmin ajamaan nuotista, Tonin isä Marko Herranen taustoittaa.

Rallin SM-sarjan kauden avausosakilpailu ajettiin Tunturirallin merkeissä Rovaniemen ympäristössä viikko sitten ja ainakin sen perusteella SM4-luokan sääntömuutos osoitti toimivuutensa. Herrasen tiimi suhtautui tehtyihin uudistuksiin positiivisin mielin jo ennen kauden avausta.

– Eteenpäin pyrkiville kavereille tämä on äärettömän tärkeä juttu. Se on askel isoihin luokkiin. Samalla päästään ajamaan parempikuntoisilla teillä huomattavasti pienempien numeroiden ansiosta. Myös näkyvyydellä on iso merkitys, kun on SM-luokka kyseessä. Se on erittäin tärkeä asia nuorille, että saa näkyvyyttä ja on yleisöä paikalla, Marko Herranen korostaa.

Toni Herranen on kotoisin Jäälistä, joka on Oulun kaupungin 131. kaupunginosa ja entisen Kiimingin kunnan taajama. Jäälin kaupunginosa sijaitsee valtatie 20:n varressa, Jäälinjärven rannalla. Noin 5000 asukkaan kaupunginosasta maailmalle ovat aiemmin ponnistaneet lähinnä jääkiekkoilijat, kuten Janne Niinimaa, Antti Aarnio, Mikko Lehtonen, Kimmo Lotvonen, Ilkka Mikkola, sekä Atte Ohtamaa.

Herranen on kuulunut Flying Finn Academy -valmennusryhmään vuodesta 2019 lähtien. Valmistautuminen tähän kauteen käynnistyi joulukuussa kaksipäiväisellä nuottitreenillä ja vuodenvaihteen jälkeen akatemian kuljettajat pääsivät ajamaan tärkeän ajoleirin Hyrynsalmella.

– Valmennusryhmään kuulumisesta on ollut tosi iso hyöty. Kokeneilta kavereilta on saanut paljon neuvoa nuotista ajamiseen ja miten siinä pääsee alkuun. Jos se osa-alue on kunnossa, niin siitä on todella iso etu niitä vastaan, joille ei vielä nuottikokemusta ole kertynyt, Toni Herranen kuvailee.

Lupaava kuljettaja lähti kauteen maltillisin tavoittein.

– Lähdetään keräämään kokemusta, mutta kyllä uskon, että myös palkintosijoihin on mahdollisuus, kunhan kaikki natsaa. Tärkeintä on kuitenkin saada puhtaita kisoja alle ja nuotti onnistumaan tulevalla kaudella, Toni Herranen sanoi pari päivää ennen Tunturirallia.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelin ympäristössä 7.-8. helmikuuta.

Lue myös! Petteri Jäppisellä täyden kympin kauden avaus – “Erittäin tärkeä voitto” (22.1.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com