Äidin viisaat sanat siivittivät Tänakin lentoon sunnuntaina – “Jos haluan jotain”

28.10.2019 / 08:55
Ott Tänak ja Martin Järveoja, rallin maailmanmestarit vuosimallia 2019 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Ott Tänak varmisti rallin kuljettajien maailmanmestaruuden kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa, sunnuntaina päättyneessä Espanjan MM-rallissa.

Ott Tänak, 32, lähti rallin MM-sarjan kauden toiseksi viimeiseen osakilpailuun Espanjaan 28 pisteen johtoasemassa Sebastien Ogieriin nähden. Thierry Neuvillen ero Tänakiin oli puolestaan 41 pistettä. Ogier putosi ulos mestaruustaistelusta jo ensimmäisenä ajopäivänä Citroenin ohjaustehostimen sanottua “työsopimuksensa” irti, kun taas Neuvillen piste-ero osoittautui komeasta voitosta huolimatta liian suureksi.

Tänak yhdessä kartanlukijansa Martin Järveojan kanssa lähtivät Espanjassa viimeiseen ajopäivään sijalta kolme. Eroa toisena olleeseen Dani Sordoon oli 3,1 sekuntia, kun taas neljäntenä ollut Sebastien Loeb oli Neuvillea vain 0,6 sekuntia perässä. Ennen viimeistä erikoiskoetta, jossa jaossa tunnetusti olivat Power Stage -lisäpisteet, Tänak oli jäänyt Sordosta 5,8 sekuntia, kun taas Loeb oli pudonnut jo kauas Tänakin kannasta.

Näillä sijoituksilla, Neuville ykkösenä ja Tänak kolmantena, Power Stagen MM-pisteet olivat nousemassa ratkaisevaan rooliin. Neuvillen piti sijoittua viimeisellä erikoiskokeella vähintään neljänneksi, Tänak ei saanut olla edellä ja lisäksi kaksikon väliin piti mahtua vielä yhden kuljettajan. Tämä olisi pitänyt Neuvillen todella ohuet mestaruusmahdollisuudet elossa aina Australian osakilpailuun asti.

Tänak ei kuitenkaan näitä laskelmia juurikaan miettinyt, vaan virolainen tykitti täysin käsittämättömän pohja-ajan, napaten Power Stage -erikoiskokeelta täydet viisi MM-pistettä ja kaiken lisäksi Tänak nousi kokonaistuloksissa Sordon ohi toiseksi, 0,4 sekunnin turvin. Näin Tänakin pistejohto Neuvilleen ennen viimeistä osakilpailua on 36 pistettä ja uran ensimmäinen maailmanmestaruus siis varma juttu, kun Neuville olisi tarvinnut piste-eroksi 29 tai vähemmän.

– On vaikeaa löytää sanoja juuri nyt. Paineet tänä viikonloppuna olivat todella kovat. Tämä on ollut koko elämäni ajan tähtäimessäni, voittaa rallin maailmanmestaruus. Tiesin, että en saa tehdä virheitä, mutta voittaakseni minun täytyy yltää hyvään tulokseen. Joten paineet olivat todella kovat ja aluksi oli vaikeaa tottua siihen tilanteesen, Tänak kommentoi kilpailun jälkeen.

 

 

“Lopulta onnistuin rentoutumaan”

Tänakin viime hetken nousu toiselle sijalle oli tärkeää myös Toyota-tallin autonvalmistajien mestaruustaistelua ajatellen. Hyundain voitto ja kolmas sija vastaan Toyotan kakkos- ja nelossijat (Loeb neljännellä sijalla Hyundailla ei ajanut tallien MM-pisteistä) kasvattivat Hyundain pistejohdon 18 pisteeseen. Hyundai ja Toyota tulevat ratkaisemaan autonvalmistajien maailmanmestaruuden kohtalon Australiassa. Tänakin alun hermoilun jälkeen virolainen löysi lopulta oikeanlaisen ajovireen ja loppu on historiaa.

– Lopulta onnistuin rentoutumaan ja ajamaan omaa normaalia ajoani. Sunnuntaina aamupäivällä minulla oli auton suhteen hyvä fiilis ja pystyin ajamaan hyvällä rytmillä, mutta Dani oli silti hieman nopeampi, joten tiesin, että Power Stage -erikoiskokeella tulee olla vaikeaa saavuttaa niitä pisteitä joita tarvitsimme. Hyökkäsin aivan täysillä ja se kannatti. Kiitos tallilleni, he ovat tehneet todella loistavaa työtä, Tänak kehui.

Tänak myönsi lisäksi kilpailun jälkeen, että viisaat sanat äidin suunnalta saivat hänet ajattelemaan asioita uudella tavalla, mestaruustaistelun kriittisillä hetkillä.

– En halunnut ottaa riskejä, mutta äitini sanoi lauantai-iltana, että jos haluan jotain, niin voin saada sen tapahtumaan. Minun oli pakko saada se tapahtumaan, Tänak korosti.

Espanjan MM-rallin voittanut Neuville on jäämässä jo viidennen kerran urallaan MM-pisteissä toiseksi. Belgialainen on vuosina 2017-2019 yltänyt kymmeneen osakilpailuvoittoon ja yhteensä 21 palkintosijoitukseen, mutta se mestaruus on ainakin vielä toistaiseksi jäänyt haaveeksi. Autonvalmistajien mestaruustaistelussa Hyundai metsästää nyt ensimmäistä titteliään ja siinä Neuvillen panos Australiassa on ilman muuta äärimmäisen tärkeä.

– Olihan viikonloppu! Olimme kaikkina kolmena päivänä tasaisen nopeita ja teimme aivan kaiken mitä tehtävissä oli. Se ei riittänyt siihen, että mahdollisuudet mestaruuteen olisivat säilyneet vielä Australian osakilpailuun, mutta onnittelut Ottille mestaruuden varmistamisesta. Meidän fokus siirtyy nyt autonvalmistajien mestaruustaisteluun ja tulemme tekemään kaikkemme sen eteen, että voitamme sen mestaruuden, Neuville vakuutti.

Tänak saavutti uransa ensimmäiset mitalisijoitukset rallin MM-sarjassa viime ja toissa vuonna ollen molempina vuosina loppupisteissä kolmas. Nyt tuli siis uran ensimmäinen maailmanmestaruus. Tänä(kin) vuonna Tänak on voittanut 13 osakilpailusta kuusi ja noussut palkintopallille yhdeksän kertaa. Ainoastaan Korsikassa, Argentiinassa, Italiassa ja Turkissa Tänak jäi lopputuloksissa kärkikolmikon ulkopuolelle.

Edellisen kerran rallin MM-sarjassa maailmanmestaruutta juhli ei-ranskalainen kuljettaja vuonna 2003, kun Petter Solberg kruunattiin mestariksi. Tuolloin Solbergin tallikaverina ajoi Tommi Mäkinen, jonka aktiiviura kuljettajana päättyi samaisen kauden viimeiseen osakilpailuun. Vuosina 2004-2018 maailmanmestaruutta juhli Sebastieneista ensin Loeb yhdeksän kertaa ja sen jälkeen Ogier kuusi kertaa.

Jari-Matti Latvala sijoittui parhaana suomalaisena viidenneksi, kun taas Teemu Sunisen sijoitus oli seitsemäs. WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä oli kolmas ja WRC2-luokassa Emil Lindholm toinen.

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Australiassa 14.-17. marraskuuta.

Yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville (Hyundai) 3.07.39,6
2) Ott Tänak (Toyota) + 17,2
3) Dani Sordo (Hyundai) + 17,6
4) Sebastien Loeb (Hyundai) + 53,9
5) Jari-Matti Latvala (Toyota) + 1.00,2
6) Elfyn Evans (Ford) + 1.14,2
7) Teemu Suninen (Ford) + 1.47,6
8) Sebastien Ogier (Citroen) + 4.20,5
9) Mads Östberg (Citroen) + 8.24,6 WRC2 Pro
10) Eric Camilli (Citroen) + 8.47,2 WRC2

———-

12) Kalle Rovanperä (Skoda) + 9.53,7 WRC2 Pro
13) Emil Lindholm (Volkswagen) + 10.27,9 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 104,1 km/h
Pohja-ajat: Neuville 5, Tänak 5, Loeb 3, Sordo 3, Ogier 1

MM-pistetilanteet 13/14 osakilpailua

Kuljettajat

1) Ott Tänak (EST) 263 *
2) Thierry Neuville (BEL) 227
3) Sebastien Ogier (FRA) 217
4) Andreas Mikkelsen (NOR) 102
5) Elfyn Evans (GBR) 102
6) Kris Meeke (GBR) 98
7) Jari-Matti Latvala 94
8) Dani Sordo (ESP) 89
9) Teemu Suninen 89
10) Esapekka Lappi 83

Autonvalmistajat

1) Hyundai 380
2) Toyota 362
3) Citroen 284
4) M-Sport Ford 218

* = Varmistanut maailmanmestaruuden

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit