Ala-Riihimäki historialliseen voittoon MM-avauksessa

25.3.2024 / 11:55

[ A- ] / [ A+ ]

Jääspeedwayn MM-sarja starttasi viikonloppuna kauden avausosakilpailuilla Saksan Inzellissä. Sunnuntain osakilpailussa Aki Ala-Riihimäki ajoi historialliseen voittoon.

Suomalaisia nähdään tämän vuoden sarjassa kolme, kun tammikuussa Ruotsin Örnsköldsvikissä ajetusta karsinnasta paikkansa sarjaan lunastivat Heikki Huusko, Max Koivula sekä Aki Ala-Riihimäki. Suomalaisten vauhti on muutenkin kauden aikana ollut hyvää, sillä Huusko voitti Pohjoismaiden mestaruuden, Koivula oli EM-finaalissa neljäs ja Ala-Riihimäki voitti SM-kultaa, joten lähtökohdat Inzelliin olivat lupaavat.

Kilpailuissa ajettiin kumpanakin päivänä 20 alkuerää, jonka jälkeen neljä nopeinta jatkoivat illan finaalierään.

Suomalaiset olivat avauspäivänä loistavassa vedossa. Huusko avasi kilpailun erävoitolla, Ala-Riihimäki oli avauserässään toinen ja Koivula avasi pistetilinsä kolmannen sijan turvin. Huusko ja Ala-Riihimäki nappasivat kaksi pistettä mieheen toisissa erissään, molempien ollessa eriensä maalissa toisena.

Koivula oli oman eränsä kolmas keräten yhden pisteen lisää. Huusko jatkoi vahvaa menoaan napaten kolmannesta erästä päivän toisen erävoittonsa. Koivula ja Ala-Riihimäki olivat omissa erissään toisena, joten molemmille kaksi pistettä lisää. Huusko ja Ala-Riihimäki voittivat omat neljännet eränsä, Huuskon noustessa 11 pisteeseen. Ala-Riihimäellä oli pisteitä neljän erän jälkeen yhdeksän. Koivula nappasi omasta erästään kakkossijan turvin kaksi pistettä lisää ollen tässä kohtaa kilpailua kuudessa pisteessä.

Illan 18. erä tarjosi suomalaisten kohtaamisen kun viivalla nähtiin kaikki kolme kuljettajaa. Erän ykköseksi kaasutteli Ala-Riihimäki ennen Huuskoa ja Koivulaa. Kun alkuerät oli ajettu, Huusko ja Ala-Riihimäki selvittäneet tiensä neljän parhaan joukkoon ja illan finaalierään. Koivula keräsi alkueristään seitsemän pistettä, jotka riittivät kilpailun yhdeksänteen sijaan.

Illan finaalissa Huusko ja Ala-Riihimäki saivat vastaansa Ruotsin Martin Haarahiltusen sekä isäntämaan Max Niedermaierin. Erän ja kilpailun voittoon ajoi kotiyleisön riemuksi Niedermaier ennen Haarahiltusta. Suomalaisten välisen kamppailun vei nimiinsä Huusko, nousten palkintopallille kolmantena. Ala-Riihimäki oli finaalin ja kilpailun neljäs.

Sunnuntaina Huusko ja Ala-Riihimäki ajoivat alkuerien kahden erävoiton siivittämänä 12 pistettä, jotka takasivat paikan finaalierään. Myös Koivula ajoi hienosti kaksi erävoittoa päätyen alkuerien jälkeen kymmeneen pisteeseen. Koivulan pisteet riittivät todella tiukassa ja tasaisessa kilpailussa sijaan seitsemän. MM-pisteitä Koivulalle kertyi kilpailusta niin ikään kymmenen.

Upea suomalaispäivä sai arvoisensa huipennuksen päivän finaalierässä. Finaaliin kolmosradalta startannut Ala-Riihimäki kaasutteli erän ja samalla koko kilpailun voittoon. Ykkössija oli ensimmäinen MM-sarjassa yli 20 vuoteen; Antti Aakko juhli osakilpailuvoittoa vuonna 2003.

Suomalaisten juhlat täydensi finaalissa kolmanneksi ajanut Huusko. Ainoastaan Ruotsin Martin Haarahiltunen ehti kaksikon väliin.

– Kyllä se hyvin meni. Alkuerissä ainoa harmittava tilanne oli, kun erässä Franz Zornia vastaan alkoi kytkin luistamaan. Kaasua ei voinut kerralla kunnolla avata. Moottori vaan huusi. Mutta onneksi siitä selvittiin ja kaksi pistettä tuli. Finaali meni hyvin, kolmospaikalta oli hyvä lähteä liikkeelle.

MM-pisteissä Ala-Riihimäki on toisena vain kaksi pistettä sarjaa johtavaa Ruotsin Haarahiltusta perässä. Saksan Max Niedermaier on tasapisteissä Ala-Riihimäen kanssa ja Huusko on MM-sarjassa neljäntenä vain kaksi pistettä kaksikon perässä. Koivula on kahden osakilpailun jälkeen MM-sarjassa sijalla yhdeksän.

– Hyvä tilanne on sarjaa jatkaa, mutta vielä on kaikki auki. Edessä on uudet päivät ja kisat. Lähdetään luottavaisena sinne, totesi Ala-Riihimäki Moottoriliiton tiedotteessa.

MM-mitalien kohtalo huipentuu Hollannin Heerenveenissä 6.-7. huhtikuuta ajettavilla osakilpailuilla.


Facebook kommentit