MOTORSPORT

Argentiina ei ollut ensimmäinen kerta – Rovanperä pisti Tidemandin ahtaalle jo 2016 Liettuassa

Argentiinan MM-rallissa huhtikuun viimeisenä viikonloppuna Kalle Rovanperä pisti WRC2-luokan hallitsevan maailmanmestarin Pontus Tidemandin ahtaalle, vaikka puuppolalainen kilpailikin kyseisessä maassa urallaan ensimmäistä kertaa. Vastaavanlainen tilanne näiden kahden kuljettajan välillä nähtiin aiemmin kesäkuussa 2016 Liettuassa.

Siinä missä Argentiinan MM-rallissa kokemusetu oli selkeästi Pontus Tidemandin puolella, niin sama oli lähtötilanne kesäkuussa 2016 Liettuassa ajettuun Zemaitija Ralliin, joka oli Latvian rallisarjan kauden neljäs osakilpailu. Rovanperä taisteli sarjan mestaruudesta, kun taas Tidemand saapui hakemaan tuntumaa nopeista sorateistä edessä ollutta Puolan MM-rallia silmällä pitäen.

Rovanperällä oli vuoden 2016 kesäkuussa ikää 15 vuotta ja Tidemandilla 25 vuotta. Tidemand oli voittanut edellisellä kaudella Aasian-Tyynenmeren rallisarjan mestaruuden ja takana oli tuossa vaiheessa muun muassa 10 MM-rallia WRC2-luokassa. Kuukautta ennen Zemaitija Rallia Tidemand oli voittanut Portugalissa WRC2-luokan ja sijoittunut yleiskilpailussa yhdeksänneksi. Rovanperälle sen sijaan edessä oli uran ensimmäinen kilpailu R5-luokan autolla ja nelivetokalustolla kilpailemisesta kokemusta tuossa vaiheessa oli vasta neljän kilpailun verran.

Aivan kuten tänä vuonna Argentiinan MM-rallissa, niin myös Liettuassa pari vuotta sitten Rovanperä ei ennakkoasetelmista ja tilastoista suuremmin välittänyt, vaan pisti kaksipäiväisessä kilpailussa kaasupolkimen lattiaan heti ensimmäisestä erikoiskokeesta alkaen ja Tidemand oli ihmeissään. Heti avauserikoiskokeella Rovanperä täräytti vajaat 10 sekuntia nopeamman ajan kuin Tidemand ja kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen yötauolle saavuttaessa Rovanperän johtomarginaali ruotsalaiseen nähden oli 12,2 sekuntia.

Sekä Rovanperä, että Tidemand kilpailivat tuolloin Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia R5 -autolla, mutta yksi ero autoista kuitenkin löytyi: Tidemand kilpaili MM-sarjan renkailla, joissa runko oli painavampi ja ulkokehän massa hidasti auton kiihtymistä. Tidemand tottakai tällä rengasvalinnalla ajatteli tulevaa Puolan MM-rallia, mutta kun Zemaitija Rallin toinen ajopäivä lauantai-aamuna käynnistyi, niin myös Tidemandin Skodasta löytyivät samanlaiset renkaat, kuin millä Rovanperä kilpaili. Signaali oli varsin selkeä: Tidemandin testireissusta oli tullut henkien taisto nuorta teinipoikaa vastaan ja tätä taistoa ei Tidemand halunnut hävitä.

Lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Tidemand ajoi ensimmäisen pohja-aikansa, mutta Rovanperä hävisi vain 1,4 sekuntia. Seuraavalla erikoiskokeella Tidemand oli jälleen nopeampi, mutta jälleen ero oli pieni, vain 2,2 sekuntia. Toisen ajopäivän kolmas ja neljäs erikoiskoe olivatkin sitten sellaista kaksintaistelua, että eroa ei meinannut syntyä millään. Ensin Rovanperä kellotti 0,4 sekuntia nopeamman ajan ja seuraavalla erikoiskokeella eroa saatiin “peräti” 0,3 sekuntia Rovanperän eduksi!

Voittotaistelun kannalta tilanne näytti Rovanperän kannalta tässä kohtaa kilpailua hyvältä, eikä Tidemand onnistunut edes samanlaisilla renkailla repäisemään sellaista eroa nuoreen haastajaansa nähden, kuin ehkä moni oli odottanut. Rovanperä on jo ehtinyt nuoresta iästään huolimatta tarjoamaan urallaan huikean upeita suorituksia ja näistä tämänvuotisen Argentiinan, sekä parin vuoden takaisen Liettuan kaksintaistelut Tidemandia vastaan ovat ehdottomasti niiden huikeiden suoritusten listan aivan sitä kärkipäätä.

Lauantain viides ja koko Zemaitija Rallin kolmanneksi viimeinen erikoiskoe oli Rovanperän kannalta kuitenkin epäonnekas, kun rengasrikko maksoi sen verran paljon aikaa, että Tidemand nappasi kärkipaikan haltuunsa. Kahdella viimeisellä erikoiskokeella Rovanperä ei halunnut enää hyökätä ja ottaa riskejä, koska tulossa oli Latvian rallisarjan täysi pistepotti, Tidemand kun ei sarjapisteistä kilpaillut. Maalissa kaksikon välinen aikaero oli lopulta 9,8 sekuntia Tidemandin hyväksi, joten ilman rengasrikkoa Rovanperä olisi rallin tuolloin voittanut.

– Kallen esitys teki minuun todella ison vaikutuksen. Se, että kykenee jo noin nuorena saamaan autosta kaiken potentiaalin irti ja ajamaan tuollaista huippuvauhtia, se on jotain aivan mieletöntä, Tidemand kehui Rovanperän suoritusta tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Tidemandin seuraava kilpailu on tänä viikonloppuna ajettava Portugalin MM-ralli ja Rovanperä puolestaan kilpailee seuraavan kerran toukokuun viimeisenä viikonloppuna Saksan asfaltilla, Sachsen Rallissa. Molemmat kilpailevat tällä kaudella Skoda Motorsportin tehdastiimin väreissä.

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Rovanperä Racing (YouTube)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com